Projecten

Project Pongamia

Een herbebossingsproject in Paraguay dat financieel rendement combineert met CO2-compensatie, biobrandstofproductie en lokale werkgelegenheid.
Herbebossingsproject

Corekees project sinds: 2018

Rendement: Gemiddeld 7,8%/jaar

Looptijd obligatie: 20 jaar

Prijs per boom: €20,-

Eerste rendement: Jaar 3 à 4

Overig: Risico's & AFM

Investeren
Estancia Santa Rosanna, Carmelo Peralta, Paraguay

Pongamia in een notendop

Wij planten Pongamiabomen in natuurgebieden waar al heel lang geen bomen meer groeien. Iedere boom absorbeert 44 kg CO2 per jaar en produceert ook noten. Deze noten worden jaarlijks geoogst en verkocht om vervolgens verwerkt te worden tot biobrandstof en eiwitrijk veevoer. De opbrengsten van de verkoop van deze producten vloeien daarna terug naar onze investeerders.

Verloop investering in 6 stappen

Jouw rendement komt voort uit de oogstopbrengst van de bomen. De bomen worden niet gekapt. Het rendement is gemiddeld 7,8% per jaar over een looptijd van 20 jaar. 

  • Image

    1. investeren

    Investeren kan al vanaf 1 boom per maand voor een bedrag van €20 per boom. Elk kwartaal bundelen wij alle orders en plaatsen deze als één plantopdracht bij onze herbebossingspartner in Paraguay. Voor elke boom die jij aanschaft ontvang je een obligatie. Wij verifiëren jouw identiteit en registreren de obligaties op jouw naam. Al je obligaties verschijnen met een uniek serienummer in jouw persoonlijke investeringsdashboard. Je obligatie geeft je 20 jaar recht op de opbrengsten van de oogst. Het jaar van aankoop geldt als eerste jaar.

  • Image

    2. Stekken

    Op de kwekerij worden nieuwe Pongamia bomen gestekt uit moederbomen die geselecteerd zijn vanwege eigenschappen als wortelgroei en droogte-resistentie. Het stekken wordt uitsluitend door vrouwen uitgevoerd. Hun fijne motoriek voorkomt beschadigingen aan de jonge boom. De stekjes schieten binnen enkele dagen wortel en worden in een kast geplaatst en om de 10 seconden met mist beregend. Het vocht en de warmte zorgen voor ideale groeiomstandigheden. Hierdoor groeien ze als kool!

  • Image

    3. Planten

    Anderhalve maand na het stekken worden de bomen overgeplaatst in grotere potten zodat de wortels sneller groeien. Vervolgens worden ze buiten onder een zonwerend doek geplaatst om te wennen aan het lokale klimaat. Na 9 maanden zijn de bomen klaar om geplant te worden. Hierna zijn de bomen sterk genoeg om voor zichzelf te zorgen en worden ze niet meer verzorgd. Uiteraard worden ze wel goed in de gaten gehouden en wordt er bijgesprongen waar nodig. Het watermanagement vindt plaats volgens een Nederlandse poldersysteem met sloten en sluizen.

  • Image

    4. Eerste oogst

    Na 3 à 4 jaar zijn de bomen klaar voor de eerste oogst. Het oogsten gebeurt met de hand waarbij de bloesems niet worden aangeraakt. Hieruit ontspringen het volgende jaar namelijk de nieuwe noten. De geoogste noten worden gewogen en verkocht conform de overgekomen prijs in het afnamecontract. Jouw rendement wordt binnen 30 dagen na oogst en verkoop op je bankrekening uitgekeerd. Na verkoop wordt de olie uit de noten geperst, geraffineerd, en als biobrandstof verkocht. De pulp die overblijft is rijk aan proteïne en wordt verkocht als veevoer.
  • Image

    5. Volwassen

    Zeven jaar naar na het stekken bereiken de bomen hun ‘productie-volwassenheid’. Vanaf dat moment zullen ze ieder jaar een stabiele hoeveelheid noten produceren en actief CO2 blijven compenseren. De jaren 7 t/m 20 zijn daarmee de meest lucratieve jaren van je investering. Gedurende deze jaren behaal je een gemiddeld rendement van 9,7%. Dit compenseert de eerste jaren waarin er geen of minder noten geoogst worden.

  • Image

    6. Afgelost

    Na 20 jaar verloopt je obligatie. We hebben dan je inleg terugbetaald en je rendement uitgekeerd in de vorm van rente. Omdat het onmogelijk is om 20 jaar vooruit te kijken en de kans bestaat dat jij je obligaties voor die tijd al wil verkopen kunnen ze eventueel beperkt verhandeld worden via het Corekees platform. Als jij een koper gevonden hebt dragen wij de obligatie- en serienummers over aan de nieuwe eigenaar en passen direct het obligatieregister aan.

Image
Image
Image
Image
Image

    Rendement

    Hoe zit zo’n boom-investering nu eigenlijk in elkaar? Wij kunnen er uren over praten maar zullen het hier kort en bondig houden. Wil je er dieper in duiken? Download dan onze Pongamia Informatiebrochure.

    Besteding investering per boom

    Iedere boom wordt vertegenwoordigt door een obligatie  met een (nominale) waarde van €20,-. Met de aanschaf van een obligatie leen jij Corekees geld om Pongamiabomen te kopen, planten en onderhouden. De €20,- per boom besteden we aan het volgende:

    Jouw investering per boom.

    Jaarlijkse opbrengsten per boom

    De opbrengsten van de noten van jouw bomen ontvang je in de vorm van rendement. Dit bestaat uit een aflossing van jouw lening en rente op het geleende bedrag. De berekening van het rendement is gebaseerd op 2 hoofdfactoren: het volume van de noten aan de bomen en de prijs per kilogram van de noten. Voordat we jouw rendement uitkeren, worden een aantal kostenposten voldaan. Na aftrek van deze kosten, blijft per boom een gemiddeld rendement van 7,8% per jaar over. De verdeling van de kosten en de winst per volwassen boom van 7 jaar of ouder is als volgt:

    De verwachte jaarlijkse oogstopbrengst van de noten van een volwassen boom.

    832 investeerders gingen je voor

    De impact van de pongamia­boom

    De Pongamiaboom heeft voor investeerders een economische waarde, maar voor de wereld is de boom nóg waardevoller. Er zijn een aantal facetten waarin Pongamia alle competitie het nakijken geeft. Hieronder benoemen we er drie. Voor meer informatie over deze boom verwijzen we je graag naar de Pongamia Informatiebrochure.
    Image
    Image
    Eén Pongamiaboom compenseert gemiddeld 44kg CO2 per jaar. De boom wordt niet gekapt.
    Image

    De olie die de bomen produceren wordt geraffineerd tot hernieuwbare brandstof; een alternatief voor fossiele brandstof.

    Image

    De pulp die overblijft na het persen van de noten is eiwitrijk en wordt als duurzaam krachtvoer verkocht aan lokale veeboeren.

    Bescherming van de Chaco

    Herbebossing is ons grootste wapen in de strijd tegen klimaatverandering. Vegetatie zorgt voor de opslag van CO2, waardoor minder CO2 vrijkomt in de atmosfeer en de opwarming van de aarde wordt tegengegaan. Planten en bomen koelen de bodem af, waardoor minder water uit de grond verdampt en meer water beschikbaar blijft voor planten, dieren en mensen. Daarnaast stimuleert vergroening de waterkringloop, waardoor er vaker regen valt en er meer water in de bodem wordt vastgehouden. Door gebruik te maken van natuurlijke oplossingen, zoals herbebossing, kunnen we tot 37% van de benodigde CO2-reductie bereiken.

    De Paraguayaanse Chaco is het op één na grootste natuurgebied ter wereld en wordt alleen door de Amazone in omvang overtroffen. Ons Pongamia-project draagt bij aan de herbebossing van dit fragiele en belangrijke gebied. Sinds 2021 kunnen we de positieve effecten van onze inspanningen al zien. Zo zijn er camera's in bomen geïnstalleerd waardoor er na decennia van afwezigheid weer Jaguars zijn gesignaleerd op onze herbebossingslocatie!

    ImageImage

    Er ging iets mis: geef minimaal 1 boom op om door te gaan.

    Rendement berekenen

    Maandelijkse inleg

    Bomen
    €97,50 /maand
    €20
    €5000

    Hoeveel jaar abonnee?

    20 jaar

    1
    10
    Berekenen


    Resultaten

    Looptijd 20 jaar
    Cumulatieve investering: €99.99(jaren investeren × inleg per maand)

    Cumulatieve uitbetaling: €99.99(Gemiddeld 7,8% per jaar)

    Totale CO₂ compensatie: 99.99 KG(Komt overeen met 999 vlieguren)

    Informatiebrochure downloaden

    Veelgestelde vragen

    FAQ