Projecten

Project bijenkast

Corekees project sinds 2023

Een duurzaam ontwikkelingsproject in Kenia dat de bijenstand vergroot, biodiversiteit bevordert en boeren aanvullend inkomen geeft.


Campagne geopend

€36,977.-

35,9% verkocht
Image

Totale campagne: €103.000

Investeren
Projectdetails

Status: Pilot campagne

Prijs per obligatie: €103,-

Verwacht ROI: Gemiddeld 3,2%/jaar

Looptijd: 7 jaar

Eerste rente verwacht: 19 maanden na investering

Risico's & AFM

EEN SOCIALE EN ECOLOGISCHE INVESTERING

Met dit project verdelen we bijenkasten onder Keniaanse boerengemeenschappen. Deze boeren krijgen training en leren alles wat ze moeten weten om succesvol en veilig bijen te houden. De honing, was en propolis die de bijen produceren wordt door deze boeren weer aan onze projectpartner verkocht. Met de opbrengsten daarvan betalen ze voor hun opleiding en de bijenkasten én krijgen ze ook nog een aanvullende bron van inkomsten. De bijen zorgen op hun beurt voor bestuiving van bloemen en gewassen en creëren zo ook een ecologisch rendement.
Informatiebrochure downloaden
Image
Image

Biodiversiteit

Bijen zijn essentieel voor biodiversiteit. Eén bijenkast zorgt voor bestuiving van fruitbomen, bloemen en gewassen in een straal van ongeveer 5 vierkante kilometer rondom de bijenkolonie. 

Table Banking

Image

De boeren waarmee wij dit project aangaan zijn gezamenlijk verantwoordelijk. Dit doen we door gebruik te maken van een ’Table Banking Arrangement’. Dit is een microfinancierings­systeem waarbij de leningnemers gezamenlijk garant staan. Dit sociale component verkleint de kans op wanbetaling.

Honing

Image

Elk bijenvolk zorgt voor circa 8 kilo duurzaam geproduceerde honing per jaar. Deze honing verkoopt onze projectpartners op lokale markten en aan hotels en resorts in heel Kenia.

1 BIJENKAST iS ÉÉN OBLIGATIE

Kort gezegd leen je ons geld (€103,- per bijenkast) om bijenkasten te verdelen onder Keniaanse boeren. Deze krijgen ze niet cadeau, maar moeten ze terugbetalen met de verkoopopbrengsten van de oogsten. Gedurende 7 jaar ontvang jij rente en betalen wij jouw lening terug. Hieronder geven we je inzicht in waaruit de investering en opbrengsten opgebouwd zijn. Wil je er dieper in duiken? Download dan onze informatiebrochure..

Investering
Opbrengsten

BESTEDING INVESTERING PER BIJENKAST

Iedere bijenkast wordt vertegenwoordigd door een obligatie met een (nominale) waarde van €103,-. Met de aanschaf van een obligatie leen jij Corekees geld om boeren de trainen en bijenkasten te produceren, distribueren en onderhouden. De €103,- per bijenkast besteden we aan het volgende:

Image
 • Productie, distributie en onderhoud van de bijenkasten - €37,40

  5 timmermannen gaan gedurende twee maanden aan de slag om 1000 bijenkasten te maken.

 • Imkertrainingen & ambassadeurs-support voor de deelnemende boeren - €9,50

  Gedurende het project ontvangt iedere groep boeren zes trainingen om te leren bijen te houden.

 • OOGSTEN, VERPAKKEN EN TRANSPORTEREN - €43,60

  Kosten om ervoor te zorgen dat de honing geproduceerd en verkocht kan worden. Onder andere beschermende pakken en machines om honing uit de raten te halen.

 • Wisselkoerspremium Euro naar Keniaanse Shilling - €5,70

  De kosten voor het converteren van jouw euro’s naar Keniaanse shilling en het opvangen van eventuele koersverschillen tussen het moment van jouw aankoop en het overmaken naar Kenia. Hiervoor hebben we het gemiddelde van de historische volatiliteit meegenomen in onze berekeningen.

 • Managementvergoeding Corekees - €6,80

  (6,7%) blijft over als managementvergoeding voor Corekees.

HalfJaarlijkse OPBRENGSTEN PER BIJENKASt

De opbrengsten van de honing van jouw bijenkast ontvang je in de vorm van rendement. Dit bestaat uit een aflossing van jouw lening en rente op het geleende bedrag. De berekening van het rendement is gebaseerd op 2 hoofdfactoren: het aantal kilo’s honing, bijenwas en propolis die we - rekening houdend met ecologische factoren en duurzame productie - dat we halfjaarlijks kunnen oogsten en de verkoopprijs van deze producten. Voordat we jouw rendement uitkeren, worden een aantal kostenposten voldaan. Na aftrek van deze kosten, blijft per obligatie een verwacht  gemiddeld rendement van 3,2% per jaar over. De verdeling van de kosten en de opbrengsten per obligatie is als volgt:

Image
 • Aflossing Obligatie - €9,80

  De aflossing van het obligatiebedrag.

 • Rente Investeerder - €1,00

  De gemiddelde rente die per bijenkast aan jou uitgekeerd wordt.

 • Kosten Akili - €0,45

  Onder andere onderhoud, training en administratie.

 • Kosten Corekees - €0,40

  De beloning voor Corekees bij succes van het project.

 • Belasting - €0,45

  Belasting van 15% die wordt geheven over de rente uit Kenia.

Image
Image
Image
Image
Image
Image

  DE IMPACT VAN PROJECT Bijenkast

  • Door bijen te houden krijgen lokale boeren een aanvulling op hun inkomen
  • Bestuiving is noodzakelijk voor meer dan 70% van de voedselgewassen en vooral voor groenten en fruit
  • Wereldwijd daalt het aantal bijen met schrikbarende snelheid, maar met dit project dragen we bij aan hun voortbestaan

  • Bijen brengen stuifmeel van de ene bloem naar de andere en zorgen zo dat planten en voedselgewassen zich kunnen voortplanten
  • Bijen bevorderen biodiversiteit en zijn belangrijk voor de voedselvoorziening
  • Honing is lekker, gezond en rijk aan antioxidanten

  1500+ Corekees investeerders gingen je voor

  Kelian Mos
  Kelian Mos
  06/02/2023
  Handig platform om groene investeringen te doen en overzicht te houden op de voortgang van de geplante bomen, gecompenseerde CO2 en je eigen rendement.
  Freek van der Ploeg
  Freek van der Ploeg
  06/02/2023
  Erg tevreden met het platform! Mooie projecten met prima rendement
  Sascha Wolff
  Sascha Wolff
  06/02/2023
  Voor mij een mooie en vooral transparante manier om CO2 te compenseren. Je kunt naast eenmalig ook maandelijks bomen planten. Ik vind dit een erg mooi bedrijfsconcept, het is erg transparant wat ze doen. Bovendien nemen ze je op een hele leuke manier mee met je duurzame investering, door de levensfase van je investering in kaart te brengen en met bijv. de CO2 compensatie meter. Voor mij een mooie manier om mijn vluchten te compenseren. Een mooie duurzame investering, waarbij je locals helpt met werkgelegenheid, en als t goed is komt er ook nog een mooi rendement uit!
  Margo van Gils
  Margo van Gils
  04/02/2023
  Een mooi project waarmee de wereld weer een stukje groener wordt.
  MrKasperveldhuis
  MrKasperveldhuis
  04/02/2023
  Amazing initiative to help reduce your CO² footprint , give something back to nature AND gain some nice financial returns! A win-win situation!
  Justine Bots
  Justine Bots
  03/02/2023
  Een jong en fris team met een missie en een toekomstvisie! Dit laatste gaf bij mij de doorslag om al bij het prille begin van Corkees Pongamia bomen te kopen en later ook direct in te schrijven voor het Olifantengras-project in Kenia. Er wordt goed en open gecommuniceerd in voor en soms in [één mini] tegenspoed. Ik heb ALLE vertrouwen in Corkees!
  Maurits van Leeuwen
  Maurits van Leeuwen
  03/02/2023
  Een mooi rendement en ook nog wat goeds doen voor de wereld! Heb mooi aantal bomen gekocht en een abo voor 1 boom per maand voor de studie van m’n schoonzoon in de toekomst. Het is veel mooier om niet alleen naar rendement te kijken en een mooie planeet is ook een goed rendement!
  Robert Bron
  Robert Bron
  03/02/2023
  Een attractieve manier van impact beleggen waarbij je betrokken blijft door nieuws updates over je eigen Pongamia bomen. De website is duidelijk en de kosten transparant. Nu de opbrengst afwachten.
  sebastiaan de geest
  sebastiaan de geest
  03/02/2023
  Mooi transparant investeringsplatform in enkel duurzame projecten! WIN - WIN
  Stef Hollegie
  Stef Hollegie
  03/02/2023
  Corekees is een manier om.geld duurzaam en positief te beleggen. Ik heb er plezier in de foto's te krijgen van groeiende bomen tot een uiteindelijk volgroeide boom. Want ja, je krijgt regelmatig een update over het groeiproces van de boom waar je in geïnvesteerd hebt. Het is echt leuk om te doen.

  BESTAANSZEKERHEID VAN KENIAANSE BOEREN

  Afrika is een continent dat zich razendsnel ontwikkelt en Kenia heeft één van de snelstgroeiende economieën binnen dat continent. Tegelijkertijd leven veel Keniaanse boeren nog altijd van oogst tot oogst en hebben ze weinig bestaanszekerheid. Het gemiddelde inkomen van een Keniaanse boer is maar €92,- per maand en als een oogst mislukt dan is dat inkomen €0,-.

  Met dit project geven we boeren in de omgeving van Mount Kenya de mogelijkheid om een aanvullende bron van inkomen te creëren. Naar verwachting levert één bijenkast op jaarbasis ca. €28,- op. Dit komt neer op een gemiddelde inkomensverhoging van 2,5%. Dat lijkt misschien niet veel, maar kan voor deze boeren het verschil maken tussen je kinderen wél of niet naar school toe sturen.

  informatiebrochure downloaden
  Imker

  Bijenzwerm aan een tak

  BEVORDERING VAN BIODIVERSITEIT

  Bijen zijn essentieel voor het behouden en verbeteren van biodiversiteit omdat zij een cruciale rol spelen bij de bestuiving van planten. Veel planten zijn afhankelijk van bijen en andere bestuivers om stuifmeel van de ene bloem naar de andere te brengen, wat nodig is voor de planten om zich voort te planten en zaden te produceren. Zonder bijen en andere bestuivers zouden veel plantensoorten niet kunnen overleven, wat een kettingreactie kan hebben op de rest van het ecosysteem.

  Naast hun rol in de bestuiving zijn bijen ook een belangrijk onderdeel van de voedselketen, aangezien ook zij op hun beurt weer een bron van voedsel zijn voor andere dieren. In het algemeen vormen bijen een integraal onderdeel van de biodiversiteit van onze planeet en zijn ze essentieel voor de gezondheid van ecosystemen over de hele wereld!

  informatiebrochure downloaden

  SAMENVATTEND: WAAROM BIJENkasten?

  • Bijen bestuiven bloemen, planten en gewassen en zijn essentieel voor het bestaan van leven op aarde
  • Elk bijenvolk zorgt voor een bestuiving van planten over een oppervlakte van minimaal drie vierkante kilometer
  • De honing wordt twee keer per jaar geoogst en verkocht op de lokale markt. Dit levert circa 8 kilo honing en €28,- per jaar op
  • Bijen zijn een bedreigde soort. Het aantal soorten én het totale aantal bijen neemt wereldwijd al decennia af
  • De opbrengsten van de honing, was en propolis zorgen voor aanvullend inkomen voor Keniaanse boeren
  • Als bijen uitsterven, dan leidt dat tot massale sterfte van heel veel andere soorten
  ImageImageImage

  Hoe kan ik investeren?

  Investeren bij Corekees is even makkelijk als winkelen in een webshop. Op ons platform bepaal je zelf hoeveel bijenkasten je financiert. Betalen gaat gewoon via iDeal of Sofort.
  Investeer nu
  ImageImage

  Veelgestelde vragen

  FAQ