Projecten

Project bijenkast

Corekees project sinds 2023

Een duurzaam ontwikkelingsproject in Kenia dat de bijenstand vergroot, biodiversiteit bevordert en boeren aanvullend inkomen geeft.


Campagne geopend

€50.573,-

49% verkocht
Image

Totale campagne: €103.000

Investeren
Projectdetails

Status: Pilot campagne

Prijs per obligatie: €103,-

Verwacht ROI: Gemiddeld 3,2%/jaar

Looptijd: 7 jaar

Risico's & AFM

Project Updates

Benieuwd naar de ontwikkeling van onze projecten?

Lees hier het nieuws

EEN SOCIALE EN ECOLOGISCHE INVESTERING

Met dit project verdelen we bijenkasten onder Keniaanse boerengemeenschappen. Deze boeren krijgen training en leren alles wat ze moeten weten om succesvol en veilig bijen te houden. De honing, was en propolis die de bijen produceren wordt door deze boeren weer aan onze projectpartner verkocht. Met de opbrengsten daarvan betalen ze voor hun opleiding en de bijenkasten én krijgen ze ook nog een aanvullende bron van inkomsten. De bijen zorgen op hun beurt voor bestuiving van bloemen en gewassen en creëren zo ook een ecologisch rendement.
Informatiebrochure downloaden
Image
Image

Biodiversiteit

Bijen zijn essentieel voor biodiversiteit. Eén bijenkast zorgt voor bestuiving van fruitbomen, bloemen en gewassen in een straal van ongeveer 5 vierkante kilometer rondom de bijenkolonie. 

Table Banking

Image

De boeren waarmee wij dit project aangaan zijn gezamenlijk verantwoordelijk. Dit doen we door gebruik te maken van een ’Table Banking Arrangement’. Dit is een microfinancierings­systeem waarbij de leningnemers gezamenlijk garant staan. Dit sociale component verkleint de kans op wanbetaling.

Honing

Image

Elk bijenvolk zorgt voor circa 8 kilo duurzaam geproduceerde honing per jaar. Deze honing verkoopt onze projectpartners op lokale markten en aan hotels en resorts in heel Kenia.

1 BIJENKAST iS ÉÉN OBLIGATIE

Kort gezegd leen je ons geld (€103,- per bijenkast) om bijenkasten te verdelen onder Keniaanse boeren. Deze krijgen ze niet cadeau, maar moeten ze terugbetalen met de verkoopopbrengsten van de oogsten. Gedurende 7 jaar ontvang jij rente en betalen wij jouw lening terug. Hieronder geven we je inzicht in waaruit de investering en opbrengsten opgebouwd zijn. Wil je er dieper in duiken? Download dan onze informatiebrochure..

Investering
Opbrengsten

BESTEDING INVESTERING PER BIJENKAST

Iedere bijenkast wordt vertegenwoordigd door een obligatie met een (nominale) waarde van €103,-. Met de aanschaf van een obligatie leen jij Corekees geld om boeren de trainen en bijenkasten te produceren, distribueren en onderhouden. De €103,- per bijenkast besteden we aan het volgende:

Image
 • Productie, distributie en onderhoud van de bijenkasten - €37,40

  5 timmermannen gaan gedurende twee maanden aan de slag om 1000 bijenkasten te maken.

 • Imkertrainingen & ambassadeurs-support voor de deelnemende boeren - €9,50

  Gedurende het project ontvangt iedere groep boeren zes trainingen om te leren bijen te houden.

 • OOGSTEN, VERPAKKEN EN TRANSPORTEREN - €43,60

  Kosten om ervoor te zorgen dat de honing geproduceerd en verkocht kan worden. Onder andere beschermende pakken en machines om honing uit de raten te halen.

 • Wisselkoerspremium Euro naar Keniaanse Shilling - €5,70

  De kosten voor het converteren van jouw euro’s naar Keniaanse shilling en het opvangen van eventuele koersverschillen tussen het moment van jouw aankoop en het overmaken naar Kenia. Hiervoor hebben we het gemiddelde van de historische volatiliteit meegenomen in onze berekeningen.

 • Managementvergoeding Corekees - €6,80

  (6,7%) blijft over als managementvergoeding voor Corekees.

HalfJaarlijkse OPBRENGSTEN PER BIJENKASt

De opbrengsten van de honing van jouw bijenkast ontvang je in de vorm van rendement. Dit bestaat uit een aflossing van jouw lening en rente op het geleende bedrag. De berekening van het rendement is gebaseerd op 2 hoofdfactoren: het aantal kilo’s honing, bijenwas en propolis die we - rekening houdend met ecologische factoren en duurzame productie - dat we halfjaarlijks kunnen oogsten en de verkoopprijs van deze producten. Voordat we jouw rendement uitkeren, worden een aantal kostenposten voldaan. Na aftrek van deze kosten, blijft per obligatie een verwacht  gemiddeld rendement van 3,2% per jaar over. De verdeling van de kosten en de opbrengsten per obligatie is als volgt:

Image
 • Aflossing Obligatie - €9,80

  De aflossing van het obligatiebedrag.

 • Rente Investeerder - €1,00

  De gemiddelde rente die per bijenkast aan jou uitgekeerd wordt.

 • Kosten Akili - €0,45

  Onder andere onderhoud, training en administratie.

 • Kosten Corekees - €0,40

  De beloning voor Corekees bij succes van het project.

 • Belasting - €0,45

  Belasting van 15% die wordt geheven over de rente uit Kenia.

Image
Image
Image
Image
Image
Image

  DE IMPACT VAN PROJECT Bijenkast

  • Door bijen te houden krijgen lokale boeren een aanvulling op hun inkomen
  • Bestuiving is noodzakelijk voor meer dan 70% van de voedselgewassen en vooral voor groenten en fruit
  • Wereldwijd daalt het aantal bijen met schrikbarende snelheid, maar met dit project dragen we bij aan hun voortbestaan

  • Bijen brengen stuifmeel van de ene bloem naar de andere en zorgen zo dat planten en voedselgewassen zich kunnen voortplanten
  • Bijen bevorderen biodiversiteit en zijn belangrijk voor de voedselvoorziening
  • Honing is lekker, gezond en rijk aan antioxidanten

  1500+ Corekees investeerders gingen je voor

  Chris Zimmermann
  Chris Zimmermann
  05/09/2023
  The nature is our future: I have invested in Corekees to support projects to save envirement – we only have one world! :) PS: And maybe I get some money back in a several years down the road...
  Maarten Weber
  Maarten Weber
  24/06/2023
  Waarom vijf sterren, Corekees is eerlijk, open en transparant over de duurzame beleggingen die je er kan doen. Alle informatie staat netjes en in gemakkelijke begrijpbare taal beschreven. De duurzame projecten brengen hoop op een mooie en eerlijke wereld waar je zelf ook nog rendement aan over houd op de lange termijn. Ja de enige kanttekening is dat je rendement pas enkele jaren na bekostigen belegging ontvangt. Dat moet nog komen, maar ik heb er volle vertrouwen in dat wel goed komt. Ik zou Corekees ook zeker aanwijzen voor mensen die voor een beter milieu en voor een duurzame economie strijden. Ik zou ook startende beleggers Corekees ook zeker aanraden( ben er zelf één ), obligatie per stuk kosten zijn voor alle man betaalbaar, zeer duidelijk wat de risico's zijn en wat het kan opleveren. Ze zijn open over samenwerking met verschillende partijen in buitenland waar ze mee in zee gaan. Voor als je graag van tevoren zelfonderzoek doet. En wie wil er nou niet beleggen en de wereld verbeteren in één keer doen. Al met al vind ik jullie toppers en ben benieuwt wat de toekomst brengt!
  Eunice Lammers
  Eunice Lammers
  04/05/2023
  Via vrienden bij Corekees terecht gekomen. Wat een tof bedrijf. Mooie duidelijke website. Ik vond het soort van te mooi om waar te zijn. En vroeg me af hoe het verdienmodel in elkaar zat. Op de website bij elk project wordt heel transparant uitgelegd waar welke cent naar toe gaat. Verder ook leuk dat ze constant nieuwe groene projecten zoeken. Laatst kwamen de bamboebomen voorbij. Benieuwd naar komende projecten. Leuk dat je op de hoogte gehouden wordt over de ontwikkeling van je investeringen, groei van je boom/bamboe en op je dashboard zie je goed wat je impact is. Misschien heb ik het gemist, maar nav de SDGs die de VN in 2015 heeft opgesteld misschien leuk om daar nog iets over te delen? Makkelijke manier om een steentje bij te dragen aan een groene toekomst en daar ook nog een leuk rendement uit te halen.
  Johan van Mook
  Johan van Mook
  20/04/2023
  goed bedrijf, goede communicatie,
  Theo Koning
  Theo Koning
  20/04/2023
  Net klant geworden, mooie site, prima op de hoogte gehouden van de voortgang. Hopelijk komen er mooie projecten bij voor de toekomsten met verschillende looptijden.
  Maarten van Westen
  Maarten van Westen
  20/04/2023
  Super leuk bedrijf! Leuke projecten, duidelijke informatie, goede klantenservice. Laten we over 10 jaar eens terugblikken op de verdiensten.
  tigro grootjen
  tigro grootjen
  20/04/2023
  Een mooi initiatief op gebied van duurzaam en milieu terwijl het ook geen slechte investering is. Vind dit beter dan de goede doelen die hier bomen planten die natuurmonumenten vervolgens weer om zaagt en de biovergassings in stuurt.
  Harry van Heesewijk
  Harry van Heesewijk
  20/04/2023
  Geld verdienen met verduurzamen. Top!

  BESTAANSZEKERHEID VAN KENIAANSE BOEREN

  Afrika is een continent dat zich razendsnel ontwikkelt en Kenia heeft één van de snelstgroeiende economieën binnen dat continent. Tegelijkertijd leven veel Keniaanse boeren nog altijd van oogst tot oogst en hebben ze weinig bestaanszekerheid. Het gemiddelde inkomen van een Keniaanse boer is maar €92,- per maand en als een oogst mislukt dan is dat inkomen €0,-.

  Met dit project geven we boeren in de omgeving van Mount Kenya de mogelijkheid om een aanvullende bron van inkomen te creëren. Naar verwachting levert één bijenkast op jaarbasis ca. €28,- op. Dit komt neer op een gemiddelde inkomensverhoging van 2,5%. Dat lijkt misschien niet veel, maar kan voor deze boeren het verschil maken tussen je kinderen wél of niet naar school toe sturen.

  informatiebrochure downloaden
  Imker

  Bijenzwerm aan een tak

  BEVORDERING VAN BIODIVERSITEIT

  Bijen zijn essentieel voor het behouden en verbeteren van biodiversiteit omdat zij een cruciale rol spelen bij de bestuiving van planten. Veel planten zijn afhankelijk van bijen en andere bestuivers om stuifmeel van de ene bloem naar de andere te brengen, wat nodig is voor de planten om zich voort te planten en zaden te produceren. Zonder bijen en andere bestuivers zouden veel plantensoorten niet kunnen overleven, wat een kettingreactie kan hebben op de rest van het ecosysteem.

  Naast hun rol in de bestuiving zijn bijen ook een belangrijk onderdeel van de voedselketen, aangezien ook zij op hun beurt weer een bron van voedsel zijn voor andere dieren. In het algemeen vormen bijen een integraal onderdeel van de biodiversiteit van onze planeet en zijn ze essentieel voor de gezondheid van ecosystemen over de hele wereld!

  informatiebrochure downloaden

  SAMENVATTEND: WAAROM BIJENkasten?

  • Bijen bestuiven bloemen, planten en gewassen en zijn essentieel voor het bestaan van leven op aarde
  • Elk bijenvolk zorgt voor een bestuiving van planten over een oppervlakte van minimaal drie vierkante kilometer
  • De honing wordt twee keer per jaar geoogst en verkocht op de lokale markt. Dit levert circa 8 kilo honing en €28,- per jaar op
  • Bijen zijn een bedreigde soort. Het aantal soorten én het totale aantal bijen neemt wereldwijd al decennia af
  • De opbrengsten van de honing, was en propolis zorgen voor aanvullend inkomen voor Keniaanse boeren
  • Als bijen uitsterven, dan leidt dat tot massale sterfte van heel veel andere soorten
  ImageImageImage

  Hoe kan ik investeren?

  Investeren bij Corekees is even makkelijk als winkelen in een webshop. Op ons platform bepaal je zelf hoeveel bijenkasten je financiert. Betalen gaat gewoon via iDeal of Sofort.
  Investeer nu
  ImageImage

  Veelgestelde vragen

  FAQ