Projecten

Project Olifantsgras

Corekees project sinds 2022

Een duurzaamheidsproject in Kenia dat financieel rendement combineert met CO2-compensatie en de productie van duurzame brandstof briketten.


Uitverkocht

€153.985

100% verkocht
Image
Totale campagne: €153.985
Uitverkocht
Projectdetails

Status: Uitverkocht

Prijs per obligatie: €65,-

ROI: Gemiddeld 8,5%/jaar
Looptijd: 5 jaar
Rendement uitgekeerd: verwacht 2023

Risico's & AFM

Een groene investering

Met jouw investering planten we Olifantsgras in de Isinya regio in Zuid-Kenia. Deze grassoort groeit ontzettend snel en slaat CO2 op in zijn wortels. Vijftig vierkante meter gras absorbeert 55 kg CO2 per jaar en wordt ieder kwartaal geoogst. Het geoogste gras wordt gedroogd en daarna geperst tot grote briketten. Deze briketten worden verkocht aan industriële fabrikanten. Deze fabrikanten gebruiken de briketten als duurzaam en efficiënter alternatief voor de in Kenia gebruikelijke hout- of fossielgestookte machines. De opbrengsten van de verkoop laten we terugvloeien naar onze investeerders.

Informatiebrochure downloaden
Image
Briketten zijn een duurzaam alternatief voor brandhout. Het groeit veel sneller en slaat meer CO2 op.
Image
Olifantsgras slaat 20% van haar CO2 op in zijn wortels. Het gras kan tot wel 6 keer per jaar geoogst worden zonder deze opgenomen CO2 terug in de atmosfeer te brengen.
Image
Door hun hogere energiedichtheid branden briketten veel efficiënter dan hout. Dit verkleint de vraag naar brandhout en voorkomt daarmee ontbossing.
Image
Image
Is Biomassa een duurzame energiebron?
Image
Image
Image
Image
Image

  50 M2 is één obligatie

  Kort gezegd leen je Corekees geld (€65,- per 50 M2) om Olifantsgras te planten in Kenia. Gedurende 5 jaar ontvang je rendement en betalen we je lening terug. Hieronder geven we je inzicht in waaruit de investering en opbrengsten opgebouwd zijn. Wil je er dieper in duiken? Download dan onze Olifantsgras Informatiebrochure.
  Investering
  Opbrengsten

  Besteding investering per 50M2 Olifantsgras

  Iedere 50M2 Olifantsgras wordt vertegenwoordigd door een obligatie  met een (nominale) waarde van €63,-. Met de aanschaf van een obligatie leen jij Corekees geld om Olifantsgras te kopen, planten en te onderhouden. De €63,- per 50M2 Olifantsgras besteden we aan het volgende:
  Image
  • Gereed maken 12 ha land - €26,40

   Uitgaven zoals het slaan van een waterput, plaatsen van hekken, bemesten en omploegen van het veld.

  • Onderhoud, grondhuur, water, elektriciteit, arbeid - €32,80

   Wij staan garant voor de verzorging van het gras voor 5 jaar. Vanaf maand 9 worden al deze kosten van jouw winst afgetrokken. Dit is meegenomen in het verwachte rendement.

  • Management fee Corekees - €2,90

   (5%) blijft over als management vergoeding voor Corekees.

  • Wisselkoers premium Keniaanse Shilling vs. Euro - €2,90

   Zodat wij jouw Euro’s naar Keniaanse Shillings kunnen converteren.

  Jaarlijkse opbrengsten per 50M2 Olifantsgras

  De opbrengsten van de briketten van jouw Olifantsgras ontvang je in de vorm van rendement. Dit bestaat uit een aflossing van jouw lening en rente op het geleende bedrag. De berekening van het rendement is gebaseerd op 2 hoofdfactoren: het gewicht van het gedroogde Olifantsgras en de prijs per kilo briketten. Voordat we jouw rendement uitkeren, worden een aantal kostenposten voldaan. Na aftrek van deze kosten, blijft per obligatie een gemiddeld rendement van 8,5% per jaar over. De verdeling van de kosten en de opbrengsten per obligatie is als volgt:
  Image
  • Aflossing Obligatie investeerder - €15,00

   De aflossing van het obligatie bedrag.

  • Rendement Investeerder - €6,40

   De gemiddelde winst die per 50 M2 Olifantsgras aan jou uitgekeerd wordt.

  • Kosten Corekees - €5,80

   Het gedeelte dat Corekees nodig heeft voor haar eigen bedrijfsvoering rondom dit project

  • Kosten Wecol - €26,60

   WeCol levert het meeste werk en heeft om die reden ook de hoogste kosten. Denk hierbij aan productiekosten, kantoorkosten, personeelskosten, etc.


  Bereken jouw toekomstige rendement

  De impact van Project Olifantsgras

  Er zijn een aantal redenen waarom Olifantsgras een geweldig circulair product is. De briketten zijn eenvoudig te gebruiken en tegelijkertijd enorm innovatief. Energie van Olifantsgras-briketten is efficienter, goedkoper en duurzamer dan alle alternatieven. Wil je meer informatie over dit project? Download dan de Olifantsgras Informatiebrochure.

  Voorkomen van ontbossing en beperking van uitstoot

  Afrika is een continent dat zich razendsnel ontwikkelt en Kenia heeft één van de snelstgroeiende economieën. Hoewel dit goed nieuws is voor de Kenianen zorgt het tegelijkertijd voor toenemende ontbossing en hogere CO2 uitstoot. Het bestrijden van de schadelijke effecten van deze ontwikkelingen vereist slimme oplossingen. Eén van die oplossingen is de aanplant van grondstoffen voor hernieuwbare energiebronnen. Daarom dragen we met Project Olifantsgras bij aan de energietransitie in deze regio. Door te investeren in Olifantsgras voorkomen we ontbossing en ontwikkelen we een hernieuwbare brandstof waarmee Keniase bedrijven die geen toegang hebben tot groene stroom toch duurzaam kunnen werken.
  ImageImage
  Image

  De energietransitie in Kenia

  Wij zijn gewend aan een ontzettend goed functionerend energiesysteem. Ons elektriciteitsnetwerk is betrouwbaar, betaalbaar en breed vertakt. In Kenia is het tegenovergestelde het geval. Elektriciteit van Kenya Power  is op veel plekken niet beschikbaar, onbetrouwbaar en duur. Om die reden zijn veel Keniaanse bedrijven afhankelijk van andere energiebronnen, voornamelijk brandhout of briketten van zaagsel van gekapte bomen. Hout heeft als nadeel dat het langzaam groeit en dat bomen meer waarde hebben als je ze laat staan. Houtgestookte machines werken echter net zo goed op briketten van Olifantsgras. Deze oplossing is niet alleen goedkoper dan hout, maar bovendien ook duurzamer. Olifantsgras groeit namelijk erg snel en kan daarom tot wel 6 keer per jaar geoogst worden. Bij elke oogst blijft 20% van het gecompenseerde CO2 opgeslagen in- en rond de wortels van het gras.

  Maar waarom Olifantsgras?

  • Olifantsgras is enorm sterk en bestand tegen aanhoudende droogte  
  • Olifantsgras groeit ontzettend snel en kan wel 4 meter hoog worden.
  • 50 M2 gras compenseert 55 kg CO2/jaar*  
  • Het is een inheemse fauna soort die zich reeds bewezen heeft als duurzame brandstof.
  • Het olifantsgras wordt zes keer per jaar geoogst en verwerkt tot hernieuwbare brandstof briketten  
  • Olifantsgras groeit goed op marginale grond en heeft nauwelijks water of mest nodig.
  • De briketten hebben een hogere energiedichtheid dan hout. Hierdoor zijn ze veel efficiënter in gebruik.
  • De oogst van Olifantsgras is niet seizoensgebonden . Het kan te allen tijde geoogst worden.
  Informatiebrochure downloaden
  *De CO2-cijfers zijn deels gebaseerd op aannames. Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. De CO2-cijfers zullen tijdens het project voortdurend worden geverifieerd. Lees meer over onze berekeningen in het CO2-memorandum 

  1400+ Corekees investeerders gingen je voor

  Kelian Mos
  Kelian Mos
  06/02/2023
  Handig platform om groene investeringen te doen en overzicht te houden op de voortgang van de geplante bomen, gecompenseerde CO2 en je eigen rendement.
  Freek van der Ploeg
  Freek van der Ploeg
  06/02/2023
  Erg tevreden met het platform! Mooie projecten met prima rendement
  Sascha Wolff
  Sascha Wolff
  06/02/2023
  Voor mij een mooie en vooral transparante manier om CO2 te compenseren. Je kunt naast eenmalig ook maandelijks bomen planten. Ik vind dit een erg mooi bedrijfsconcept, het is erg transparant wat ze doen. Bovendien nemen ze je op een hele leuke manier mee met je duurzame investering, door de levensfase van je investering in kaart te brengen en met bijv. de CO2 compensatie meter. Voor mij een mooie manier om mijn vluchten te compenseren. Een mooie duurzame investering, waarbij je locals helpt met werkgelegenheid, en als t goed is komt er ook nog een mooi rendement uit!
  Margo van Gils
  Margo van Gils
  04/02/2023
  Een mooi project waarmee de wereld weer een stukje groener wordt.
  MrKasperveldhuis
  MrKasperveldhuis
  04/02/2023
  Amazing initiative to help reduce your CO² footprint , give something back to nature AND gain some nice financial returns! A win-win situation!
  Justine Bots
  Justine Bots
  03/02/2023
  Een jong en fris team met een missie en een toekomstvisie! Dit laatste gaf bij mij de doorslag om al bij het prille begin van Corkees Pongamia bomen te kopen en later ook direct in te schrijven voor het Olifantengras-project in Kenia. Er wordt goed en open gecommuniceerd in voor en soms in [één mini] tegenspoed. Ik heb ALLE vertrouwen in Corkees!
  Maurits van Leeuwen
  Maurits van Leeuwen
  03/02/2023
  Een mooi rendement en ook nog wat goeds doen voor de wereld! Heb mooi aantal bomen gekocht en een abo voor 1 boom per maand voor de studie van m’n schoonzoon in de toekomst. Het is veel mooier om niet alleen naar rendement te kijken en een mooie planeet is ook een goed rendement!
  Robert Bron
  Robert Bron
  03/02/2023
  Een attractieve manier van impact beleggen waarbij je betrokken blijft door nieuws updates over je eigen Pongamia bomen. De website is duidelijk en de kosten transparant. Nu de opbrengst afwachten.
  sebastiaan de geest
  sebastiaan de geest
  03/02/2023
  Mooi transparant investeringsplatform in enkel duurzame projecten! WIN - WIN
  Stef Hollegie
  Stef Hollegie
  03/02/2023
  Corekees is een manier om.geld duurzaam en positief te beleggen. Ik heb er plezier in de foto's te krijgen van groeiende bomen tot een uiteindelijk volgroeide boom. Want ja, je krijgt regelmatig een update over het groeiproces van de boom waar je in geïnvesteerd hebt. Het is echt leuk om te doen.
  ImageImageImage

  Hoe kan ik investeren?

  Investeren in deze Corekees campagne is even makkelijk als winkelen in een webshop. Op ons platform bepaal je zelf hoeveel vierkante gras je plant. Betalen gaat gewoon via iDeal of Bancontact.
  Uitverkocht
  ImageImage

  Veelgestelde vragen

  FAQ