Projecten

Project Olifantsgras

Corekees project sinds 2022

Een duurzaamheidsproject in Kenia dat financieel rendement combineert met CO2-compensatie en de productie van duurzame brandstof briketten.


Uitverkocht

€153.985

100% verkocht
Image
Totale campagne: €153.985
Uitverkocht
Projectdetails

Status: Uitverkocht

Prijs per obligatie: €65,-

ROI: Gemiddeld 8,5%/jaar
Looptijd: 5 jaar
Rendement uitgekeerd: verwacht 2023

Risico's & AFM

Project Updates

Benieuwd naar de ontwikkeling van onze projecten?

Lees hier het nieuws

Een groene investering

Met jouw investering planten we Olifantsgras in de Isinya regio in Zuid-Kenia. Deze grassoort groeit ontzettend snel en slaat CO2 op in zijn wortels. Vijftig vierkante meter gras absorbeert 55 kg CO2 per jaar en wordt ieder kwartaal geoogst. Het geoogste gras wordt gedroogd en daarna geperst tot grote briketten. Deze briketten worden verkocht aan industriële fabrikanten. Deze fabrikanten gebruiken de briketten als duurzaam en efficiënter alternatief voor de in Kenia gebruikelijke hout- of fossielgestookte machines. De opbrengsten van de verkoop laten we terugvloeien naar onze investeerders.

Informatiebrochure downloaden
Image
Briketten zijn een duurzaam alternatief voor brandhout. Het groeit veel sneller en slaat meer CO2 op.
Image
Olifantsgras slaat 20% van haar CO2 op in zijn wortels. Het gras kan tot wel 6 keer per jaar geoogst worden zonder deze opgenomen CO2 terug in de atmosfeer te brengen.
Image
Door hun hogere energiedichtheid branden briketten veel efficiënter dan hout. Dit verkleint de vraag naar brandhout en voorkomt daarmee ontbossing.
Image
Image
Is Biomassa een duurzame energiebron?
Image
Image
Image
Image
Image

  50 M2 is één obligatie

  Kort gezegd leen je Corekees geld (€65,- per 50 M2) om Olifantsgras te planten in Kenia. Gedurende 5 jaar ontvang je rendement en betalen we je lening terug. Hieronder geven we je inzicht in waaruit de investering en opbrengsten opgebouwd zijn. Wil je er dieper in duiken? Download dan onze Olifantsgras Informatiebrochure.

  Investering
  Opbrengsten

  Besteding investering per 50M2 Olifantsgras

  Iedere 50M2 Olifantsgras wordt vertegenwoordigd door een obligatie  met een (nominale) waarde van €63,-. Met de aanschaf van een obligatie leen jij Corekees geld om Olifantsgras te kopen, planten en te onderhouden. De €63,- per 50M2 Olifantsgras besteden we aan het volgende:
  Image
  • Gereed maken 12 ha land - €26,40

   Uitgaven zoals het slaan van een waterput, plaatsen van hekken, bemesten en omploegen van het veld.

  • Onderhoud, grondhuur, water, elektriciteit, arbeid - €32,80

   Wij staan garant voor de verzorging van het gras voor 5 jaar. Vanaf maand 9 worden al deze kosten van jouw winst afgetrokken. Dit is meegenomen in het verwachte rendement.

  • Management fee Corekees - €2,90

   (5%) blijft over als management vergoeding voor Corekees.

  • Wisselkoers premium Keniaanse Shilling vs. Euro - €2,90

   Zodat wij jouw Euro’s naar Keniaanse Shillings kunnen converteren.

  Jaarlijkse opbrengsten per 50M2 Olifantsgras

  De opbrengsten van de briketten van jouw Olifantsgras ontvang je in de vorm van rendement. Dit bestaat uit een aflossing van jouw lening en rente op het geleende bedrag. De berekening van het rendement is gebaseerd op 2 hoofdfactoren: het gewicht van het gedroogde Olifantsgras en de prijs per kilo briketten. Voordat we jouw rendement uitkeren, worden een aantal kostenposten voldaan. Na aftrek van deze kosten, blijft per obligatie een gemiddeld rendement van 8,5% per jaar over. De verdeling van de kosten en de opbrengsten per obligatie is als volgt:
  Image
  • Aflossing Obligatie investeerder - €15,00

   De aflossing van het obligatie bedrag.

  • Rendement Investeerder - €6,40

   De gemiddelde winst die per 50 M2 Olifantsgras aan jou uitgekeerd wordt.

  • Kosten Corekees - €5,80

   Het gedeelte dat Corekees nodig heeft voor haar eigen bedrijfsvoering rondom dit project

  • Kosten Wecol - €26,60

   WeCol levert het meeste werk en heeft om die reden ook de hoogste kosten. Denk hierbij aan productiekosten, kantoorkosten, personeelskosten, etc.


  Bereken jouw toekomstige rendement

  De impact van Project Olifantsgras

  Er zijn een aantal redenen waarom Olifantsgras een geweldig circulair product is. De briketten zijn eenvoudig te gebruiken en tegelijkertijd enorm innovatief. Energie van Olifantsgras-briketten is efficienter, goedkoper en duurzamer dan alle alternatieven. Wil je meer informatie over dit project? Download dan de Olifantsgras Informatiebrochure.

  Voorkomen van ontbossing en beperking van uitstoot

  Afrika is een continent dat zich razendsnel ontwikkelt en Kenia heeft één van de snelstgroeiende economieën. Hoewel dit goed nieuws is voor de Kenianen zorgt het tegelijkertijd voor toenemende ontbossing en hogere CO2 uitstoot. Het bestrijden van de schadelijke effecten van deze ontwikkelingen vereist slimme oplossingen. Eén van die oplossingen is de aanplant van grondstoffen voor hernieuwbare energiebronnen. Daarom dragen we met Project Olifantsgras bij aan de energietransitie in deze regio. Door te investeren in Olifantsgras voorkomen we ontbossing en ontwikkelen we een hernieuwbare brandstof waarmee Keniase bedrijven die geen toegang hebben tot groene stroom toch duurzaam kunnen werken.
  ImageImage
  Image

  De energietransitie in Kenia

  Wij zijn gewend aan een ontzettend goed functionerend energiesysteem. Ons elektriciteitsnetwerk is betrouwbaar, betaalbaar en breed vertakt. In Kenia is het tegenovergestelde het geval. Elektriciteit van Kenya Power  is op veel plekken niet beschikbaar, onbetrouwbaar en duur. Om die reden zijn veel Keniaanse bedrijven afhankelijk van andere energiebronnen, voornamelijk brandhout of briketten van zaagsel van gekapte bomen. Hout heeft als nadeel dat het langzaam groeit en dat bomen meer waarde hebben als je ze laat staan. Houtgestookte machines werken echter net zo goed op briketten van Olifantsgras. Deze oplossing is niet alleen goedkoper dan hout, maar bovendien ook duurzamer. Olifantsgras groeit namelijk erg snel en kan daarom tot wel 6 keer per jaar geoogst worden. Bij elke oogst blijft 20% van het gecompenseerde CO2 opgeslagen in- en rond de wortels van het gras.

  Maar waarom Olifantsgras?

  • Olifantsgras is enorm sterk en bestand tegen aanhoudende droogte  
  • Olifantsgras groeit ontzettend snel en kan wel 4 meter hoog worden.
  • 50 M2 gras compenseert 55 kg CO2/jaar*  
  • Het is een inheemse fauna soort die zich reeds bewezen heeft als duurzame brandstof.
  • Het olifantsgras wordt zes keer per jaar geoogst en verwerkt tot hernieuwbare brandstof briketten  
  • Olifantsgras groeit goed op marginale grond en heeft nauwelijks water of mest nodig.
  • De briketten hebben een hogere energiedichtheid dan hout. Hierdoor zijn ze veel efficiënter in gebruik.
  • De oogst van Olifantsgras is niet seizoensgebonden . Het kan te allen tijde geoogst worden.
  Informatiebrochure downloaden
  *De CO2-cijfers zijn deels gebaseerd op aannames. Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. De CO2-cijfers zullen tijdens het project voortdurend worden geverifieerd. Lees meer over onze berekeningen in het CO2-memorandum 

  1400+ Corekees investeerders gingen je voor

  Chris Zimmermann
  Chris Zimmermann
  05/09/2023
  The nature is our future: I have invested in Corekees to support projects to save envirement – we only have one world! :) PS: And maybe I get some money back in a several years down the road...
  Maarten Weber
  Maarten Weber
  24/06/2023
  Waarom vijf sterren, Corekees is eerlijk, open en transparant over de duurzame beleggingen die je er kan doen. Alle informatie staat netjes en in gemakkelijke begrijpbare taal beschreven. De duurzame projecten brengen hoop op een mooie en eerlijke wereld waar je zelf ook nog rendement aan over houd op de lange termijn. Ja de enige kanttekening is dat je rendement pas enkele jaren na bekostigen belegging ontvangt. Dat moet nog komen, maar ik heb er volle vertrouwen in dat wel goed komt. Ik zou Corekees ook zeker aanwijzen voor mensen die voor een beter milieu en voor een duurzame economie strijden. Ik zou ook startende beleggers Corekees ook zeker aanraden( ben er zelf één ), obligatie per stuk kosten zijn voor alle man betaalbaar, zeer duidelijk wat de risico's zijn en wat het kan opleveren. Ze zijn open over samenwerking met verschillende partijen in buitenland waar ze mee in zee gaan. Voor als je graag van tevoren zelfonderzoek doet. En wie wil er nou niet beleggen en de wereld verbeteren in één keer doen. Al met al vind ik jullie toppers en ben benieuwt wat de toekomst brengt!
  Eunice Lammers
  Eunice Lammers
  04/05/2023
  Via vrienden bij Corekees terecht gekomen. Wat een tof bedrijf. Mooie duidelijke website. Ik vond het soort van te mooi om waar te zijn. En vroeg me af hoe het verdienmodel in elkaar zat. Op de website bij elk project wordt heel transparant uitgelegd waar welke cent naar toe gaat. Verder ook leuk dat ze constant nieuwe groene projecten zoeken. Laatst kwamen de bamboebomen voorbij. Benieuwd naar komende projecten. Leuk dat je op de hoogte gehouden wordt over de ontwikkeling van je investeringen, groei van je boom/bamboe en op je dashboard zie je goed wat je impact is. Misschien heb ik het gemist, maar nav de SDGs die de VN in 2015 heeft opgesteld misschien leuk om daar nog iets over te delen? Makkelijke manier om een steentje bij te dragen aan een groene toekomst en daar ook nog een leuk rendement uit te halen.
  Johan van Mook
  Johan van Mook
  20/04/2023
  goed bedrijf, goede communicatie,
  Theo Koning
  Theo Koning
  20/04/2023
  Net klant geworden, mooie site, prima op de hoogte gehouden van de voortgang. Hopelijk komen er mooie projecten bij voor de toekomsten met verschillende looptijden.
  Maarten van Westen
  Maarten van Westen
  20/04/2023
  Super leuk bedrijf! Leuke projecten, duidelijke informatie, goede klantenservice. Laten we over 10 jaar eens terugblikken op de verdiensten.
  tigro grootjen
  tigro grootjen
  20/04/2023
  Een mooi initiatief op gebied van duurzaam en milieu terwijl het ook geen slechte investering is. Vind dit beter dan de goede doelen die hier bomen planten die natuurmonumenten vervolgens weer om zaagt en de biovergassings in stuurt.
  Harry van Heesewijk
  Harry van Heesewijk
  20/04/2023
  Geld verdienen met verduurzamen. Top!
  ImageImageImage

  Hoe kan ik investeren?

  Investeren in deze Corekees campagne is even makkelijk als winkelen in een webshop. Op ons platform bepaal je zelf hoeveel vierkante gras je plant. Betalen gaat gewoon via iDeal of Bancontact.
  Uitverkocht
  ImageImage

  Veelgestelde vragen

  FAQ