Project Olifantsgras

Corekees project sinds 2022
Een duurzaamheidsproject in Kenia dat financieel rendement combineert met CO2-compensatie en de productie van duurzame brandstof briketten.
Verkoop Laatste 25%Dinsdag 27 September 10:00

€153.985

100% behaald
Image
Totale campagne: €153.985

Prijs per obligatie: €65,-

ROI: Gemiddeld 8,5%/jaar
Looptijd: 5 jaar
Rendement uitgekeerd: verwacht 2023

Proces

Risico's & AFM

Uitverkocht

Een groene investering

Met jouw investering planten we Olifantsgras in de Isinya regio in Zuid-Kenia. Deze grassoort groeit ontzettend snel en slaat CO2 op in zijn wortels. Vijftig vierkante meter gras absorbeert 55 kg CO2 per jaar en wordt ieder kwartaal geoogst. Het geoogste gras wordt gedroogd en daarna geperst tot grote briketten. Deze briketten worden verkocht aan industriële fabrikanten. Deze fabrikanten gebruiken de briketten als duurzaam en efficiënter alternatief voor de in Kenia gebruikelijke hout- of fossielgestookte machines. De opbrengsten van de verkoop laten we terugvloeien naar onze investeerders.

Image
Briketten zijn een duurzaam alternatief voor brandhout. Het groeit veel sneller en slaat meer CO2 op.
Image
Olifantsgras slaat 20% van haar CO2 op in zijn wortels. Het gras kan tot wel 6 keer per jaar geoogst worden zonder deze opgenomen CO2 terug in de atmosfeer te brengen.
Image
Door hun hogere energiedichtheid branden briketten veel efficiënter dan hout. Dit verkleint de vraag naar brandhout en voorkomt daarmee ontbossing.
Image
Image
Is Biomassa een duurzame energiebron?
Image
Image
Image
Image
Image

  50 M2 is één obligatie

  Kort gezegd leen je Corekees geld (€65,- per 50 M2) om Olifantsgras te planten in Kenia. Gedurende 5 jaar ontvang je rendement en betalen we je lening terug. Hieronder geven we je inzicht in waaruit de investering en opbrengsten opgebouwd zijn. Wil je er dieper in duiken? Download dan onze Olifantsgras Informatiebrochure.

  Besteding investering per 50M2 Olifantsgras

  Iedere 50M2 Olifantsgras wordt vertegenwoordigd door een obligatie  met een (nominale) waarde van €63,-. Met de aanschaf van een obligatie leen jij Corekees geld om Olifantsgras te kopen, planten en te onderhouden. De €63,- per 50M2 Olifantsgras besteden we aan het volgende:
  Image
  • Gereed maken 12 ha land - €26,40

   Uitgaven zoals het slaan van een waterput, plaatsen van hekken, bemesten en omploegen van het veld.

  • Onderhoud, grondhuur, water, elektriciteit, arbeid - €32,80

   Wij staan garant voor de verzorging van het gras voor 5 jaar. Vanaf maand 9 worden al deze kosten van jouw winst afgetrokken. Dit is meegenomen in het verwachte rendement.

  • Management fee Corekees - €2,90

   (5%) blijft over als management vergoeding voor Corekees.

  • Wisselkoers premium Keniaanse Shilling vs. Euro - €2,90

   Zodat wij jouw Euro’s naar Keniaanse Shillings kunnen converteren.

  Jaarlijkse opbrengsten per 50M2 Olifantsgras

  De opbrengsten van de briketten van jouw Olifantsgras ontvang je in de vorm van rendement. Dit bestaat uit een aflossing van jouw lening en rente op het geleende bedrag. De berekening van het rendement is gebaseerd op 2 hoofdfactoren: het gewicht van het gedroogde Olifantsgras en de prijs per kilo briketten. Voordat we jouw rendement uitkeren, worden een aantal kostenposten voldaan. Na aftrek van deze kosten, blijft per obligatie een gemiddeld rendement van 8,5% per jaar over. De verdeling van de kosten en de opbrengsten per obligatie is als volgt:
  Image
  • Aflossing Obligatie investeerder - €15,00

   De aflossing van het obligatie bedrag.

  • Rendement Investeerder - €6,40

   De gemiddelde winst die per 50 M2 Olifantsgras aan jou uitgekeerd wordt.

  • Kosten Corekees - €5,80

   Het gedeelte dat Corekees nodig heeft voor haar eigen bedrijfsvoering rondom dit project

  • Kosten Wecol - €26,60

   WeCol levert het meeste werk en heeft om die reden ook de hoogste kosten. Denk hierbij aan productiekosten, kantoorkosten, personeelskosten, etc.


  Bereken jouw toekomstige rendement

  De impact van Project Olifantsgras

  Er zijn een aantal redenen waarom Olifantsgras een geweldig circulair product is. De briketten zijn eenvoudig te gebruiken en tegelijkertijd enorm innovatief. Energie van Olifantsgras-briketten is efficienter, goedkoper en duurzamer dan alle alternatieven. Wil je meer informatie over dit project? Download dan de Olifantsgras Informatiebrochure.

  Voorkomen van ontbossing en beperking van uitstoot

  Afrika is een continent dat zich razendsnel ontwikkelt en Kenia heeft één van de snelstgroeiende economieën. Hoewel dit goed nieuws is voor de Kenianen zorgt het tegelijkertijd voor toenemende ontbossing en hogere CO2 uitstoot. Het bestrijden van de schadelijke effecten van deze ontwikkelingen vereist slimme oplossingen. Eén van die oplossingen is de aanplant van grondstoffen voor hernieuwbare energiebronnen. Daarom dragen we met Project Olifantsgras bij aan de energietransitie in deze regio. Door te investeren in Olifantsgras voorkomen we ontbossing en ontwikkelen we een hernieuwbare brandstof waarmee Keniase bedrijven die geen toegang hebben tot groene stroom toch duurzaam kunnen werken.
  ImageImage
  Image

  De energietransitie in Kenia

  Wij zijn gewend aan een ontzettend goed functionerend energiesysteem. Ons elektriciteitsnetwerk is betrouwbaar, betaalbaar en breed vertakt. In Kenia is het tegenovergestelde het geval. Elektriciteit van Kenya Power  is op veel plekken niet beschikbaar, onbetrouwbaar en duur. Om die reden zijn veel Keniaanse bedrijven afhankelijk van andere energiebronnen, voornamelijk brandhout of briketten van zaagsel van gekapte bomen. Hout heeft als nadeel dat het langzaam groeit en dat bomen meer waarde hebben als je ze laat staan. Houtgestookte machines werken echter net zo goed op briketten van Olifantsgras. Deze oplossing is niet alleen goedkoper dan hout, maar bovendien ook duurzamer. Olifantsgras groeit namelijk erg snel en kan daarom tot wel 6 keer per jaar geoogst worden. Bij elke oogst blijft 20% van het gecompenseerde CO2 opgeslagen in- en rond de wortels van het gras.

  Maar waarom Olifantsgras?

  • Olifantsgras is enorm sterk en bestand tegen aanhoudende droogte  
  • Olifantsgras groeit ontzettend snel en kan wel 4 meter hoog worden.
  • 50 M2 gras compenseert 55 kg CO2/jaar*  
  • Het is een inheemse fauna soort die zich reeds bewezen heeft als duurzame brandstof.
  • Het olifantsgras wordt zes keer per jaar geoogst en verwerkt tot hernieuwbare brandstof briketten  
  • Olifantsgras groeit goed op marginale grond en heeft nauwelijks water of mest nodig.
  • De briketten hebben een hogere energiedichtheid dan hout. Hierdoor zijn ze veel efficiënter in gebruik.
  • De oogst van Olifantsgras is niet seizoensgebonden . Het kan te allen tijde geoogst worden.
  Informatiebrochure
  *De CO2-cijfers zijn deels gebaseerd op aannames. Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. De CO2-cijfers zullen tijdens het project voortdurend worden geverifieerd. Lees meer over onze berekeningen in het CO2-memorandum 

  1083 Corekees investeerders gingen je voor

  matthys noorden
  matthys noorden
  2022-10-11
  Groen mag best wat opleveren! Wij hebben de footprint van onze kids (tot hun 18e) gecompenseerd en de verdienste stoppen we in hun studiepotje. Dubbelwinst. Het persoonlijk contact is verfrissend en ik heb in mijn omgeving al zeker 3 anderen tot investeren gekregen.
  Timon Stolk
  Timon Stolk
  2022-10-08
  Leuke manier van duurzaam investeren. Ze hebben een leuk verhaal en nemen je goed mee in het proces op je eigen dashboard
  Tjerk De Laat
  Tjerk De Laat
  2022-09-24
  Mooi duurzaam initiatief. Erg creatief idee waar wij wel van houden. Goede informatie en makkelijk overzichtelijk platform. Als gezin zowel bomen als olifantengras aangekocht. Nieuwsgierig naar nog meer mooie duurzame initiatieven 🌳
  thijs koers
  thijs koers
  2022-09-23
  Helder en open initiatief voor een betere wereld
  Danny
  Danny
  2022-06-27
  Mooi en goed duurzaam doel, heldere ambities en een sprankelend, jong en energiek bedrijf! Naast het goede gevoel om in iets duurzaams te investeren voor nu en de toekomst, is ook het rendement aantrekkelijk. Een echte win-win wat mij betreft!
  Irvin den Boer
  Irvin den Boer
  2022-06-25
  Voor mij een mooie manier om mijn vluchten te compenseren. Je wordt goed en duidelijk op de hoogte gehouden. Fijne organisatie.
  Roel van der Beek
  Roel van der Beek
  2022-06-24
  Mooi om middels een duurzame en groene oplossing een mooi rendement te krijgen.
  Harry Hees
  Harry Hees
  2022-05-24
  Investeren in Corekees is niet duur, maar duurzaam. Omdat het een lange termijn investering is.
  Onno van Mulken
  Onno van Mulken
  2022-04-28
  Ik hou van het idee achter Corekees en de professionele manier waarop ze het uitvoeren. Het is een heel toegankelijke manier om je CO2-uitstoot te compenseren en ontbossing tegen te gaan door het (maandelijks) kopen van obligaties. Hiermee leen je het enthousiaste team van Corekees geld om Pongamia bomen te planten. Deze bomen nemen veel CO2 op en produceren nootjes waarvan biobrandstof en veevoeder wordt gemaakt. De bomen blijven 20 jaar jouw eigendom en gedurende die tijd compenseer je CO2, ontvang je rendement, steun je de lokale bevolking en kun je de groei van je bomen volgen vanaf je persoonlijke dashboard.
  ImageImageImage

  Hoe kan ik investeren?

  Investeren in deze Corekees campagne is even makkelijk als winkelen in een webshop. Op ons platform bepaal je zelf hoeveel vierkante gras je plant. Betalen gaat gewoon via iDeal of Bancontact.
  Start met investeren
  ImageImage

  Veelgestelde vragen

  FAQ