Alles over onze Pongamia­boom

Gedurende zijn leven haalt de boom veel meer CO₂ uit de lucht dan deze produceert tijdens het planten, groeien, oogsten en persen van de noten voor duurzame olie. Daarom zijn we gevallen voor de Pongamiaboom.

De boom in 14 stappen

Image
Image

Corekees heeft een afnamecontract afgesloten voor de hele oogst van de bomen. Hiermee worden alle noten gegarandeerd verkocht.

Image

De boom is na ongeveer 7 jaar volwassen. Vanaf dit moment produceert de boom jaarlijks de meeste noten.

Image
Het bruto rendement is 256% na 20 jaar. De gemiddelde verwachte winst per boom is €2,19 per jaar.

Voor­delen van de Pongamia­boom

Image

Herbebossing

Kale velden worden omgevormd tot speciale natuurgebieden bestemd voor vee, onze Pongamiabomen en de inheemse vegetatie.

Image

CO₂ neutraal

Onze boom is in staat om grote hoeveelheden CO₂ uit de lucht te filteren. Voor elke aangekochte boom compenseer je gemiddeld jaarlijks 44 kg CO₂.

Image

Biodiesel

De natuurlijke olie die uit geperste Pongamianoten overblijft wordt wereldwijd gebruikt in de productie van biobrandstof, ook wel 'HVO' genoemd.

Image

Veevoer
en grazen

De proteïnen die overblijven uit het persproces zijn geschikt voor zowel vee- als menselijke consumptie. Elke boom kan meer dan 15 kg proteïne per jaar produceren.

ImageImage

Lokale boeren
aan het werk

De Pongamiaboom heeft meer dan alleen voordelen voor de natuur. Volwassen bomen bieden bescherming aan vee dat tussen de bomen loopt. Zo kunnen lokale boeren hun vee laten grazen tussen de Pongamiabomen. Het onderhoud van de bomen en het vee leveren dan weer banen op voor de lokale bevolking.

Image

Ons gebied in Paraguay

Het herbebossinggebied van onze partner is ruim 700 hectaren groot en bevindt zich aan de ‘Rio Paraguay’: de rivier die Paraguay en Brazilie scheidt. In de nabije omgeving is veel meer grond geschikt voor onze boom.