Nieuwsoverzicht
Financieel

Welke opties zijn er voor duurzaam beleggen?

Claudia Esveldt
7 februari 2023
2 min.
Image

Welke opties zijn er voor duurzaam beleggen?

Als je op zoek bent naar manieren om duurzaam te beleggen, dan ben je bij ons op de juiste plek! Door je geld te investeren in duurzame ondernemingen of projecten behaal je je financiële doelen en lever je een positieve bijdrage aan de wereld. Welke opties zijn er voor duurzaam beleggen? Nogal wat! Om je goed op weg te helpen –  zowel op als buiten de beurs – geven we je hieronder 10 verschillende opties. 

1. Duurzame beleggingsfondsen: Er zijn tal van beleggingsfondsen die zich specifiek richten op duurzame bedrijven en sectoren, zoals bijvoorbeeld hernieuwbare energie, waterbeheer en milieutechnologie. Door te beleggen in deze fondsen, kan je een actieve bijdrage leveren aan een groenere wereld.

2. Beursgenoteerde duurzame bedrijven: Steeds meer bedrijven die op de beurs genoteerd staan richten rich op duurzaamheid en milieu. Door in deze bedrijven te investeren, ondersteun je ondernemingen die werken aan een betere toekomst.

3. Crowdfunding-platforms: Door te investeren via crowdfunding-platforms kun je direct geld geven aan duurzame projecten en ondernemingen die een positief verschil maken in de wereld. Een aantal bekende platforms zijn Trine, Lendahand en Ecoligo. Hier kun je bijvoorbeeld geld geven aan projecten op het gebied van duurzame energie, waterbeheer of sociale ondernemerschap.

4. Duurzame beleggingsbanken: Er zijn ook banken die zich specifiek richten op duurzame beleggingen, zoals bijvoorbeeld Triodos Bank of ASN Bank. Hier kun je bijvoorbeeld je spaargeld inzetten voor duurzame projecten.

5. Impact beleggen: Impact beleggen is gericht op het genereren van een positief maatschappelijk of milieueffect samen met financiële rendement. Bijvoorbeeld door te beleggen in ondernemingen die actief zijn in duurzame landbouw of bosbouw. Of in bedrijven die betrokken zijn bij microkredieten.

6. Duurzame vastgoedbeleggen: Er zijn diverse manieren om in duurzame vastgoedbeleggingen te investeren. Bijvoorbeeld via zogenaamde groene vastgoed- REIT’s (Real Estate Investment Trusts) of in een specifiek duurzaam gerenoveerd vastgoedproject.

7. Socially Responsible Investing (SRI) fondsen: Er zijn fondsen beschikbaar die zich richten op beleggingen in bedrijven met een positief maatschappelijk of milieueffect. Deze fondsen kiezen vaak niet alleen voor duurzame bedrijven, maar ook voor bedrijven die ethische of sociale principes volgen.

8. Sustainable Bonds: Er zijn ook obligaties beschikbaar van bedrijven of overheden waarvan de opbrengst wordt geïnvesteerd in duurzame projecten. Onze projectobligaties zijn een typisch voorbeeld van dit soort sustainable bonds! 

9. Microkredieten: Er zijn ook organisaties die geld uitlenen aan mensen of kleine ondernemingen in ontwikkelingslanden met een laag inkomen. Hierdoor krijgen deze mensen de kans om een bedrijf te beginnen en zo hun eigen levensomstandigheden te verbeteren.

10. Community Investing: Community Investing is gericht op de ontwikkeling van gemeenschappen, bijvoorbeeld in ontwikkelingslanden. Hierdoor krijgen inwoners van die gemeenschappen de kans om hun levensomstandigheden te verbeteren en de economie in hun gemeenschap te versterken.

Welke opties zijn er voor duurzaam beleggen? Onze conclusie:

Duurzaam beleggen is een breed begrip. Er zijn dan ook veel verschillende vormen van beleggen die hier onder vallen. Zoals hierboven genoemd heeft elke optie heeft zijn eigen unieke kenmerken en risico’s.We adviseren je om je goed te verdiepen in de verschillende opties. Kijk welke het beste bij jouw jouw persoonlijke situatie, verantwoordelijkheid en doelen past voordat je een keuze maakt. Om je hierbij te helpen we onderaan deze blog de link naar onze duurzaam investeren whitepaper bijgevoegd. In dit 30 kantjes tellende documenten delen we alles wat we over dit onderwerp weten! 

Het is ook belangrijk om je te realiseren dat sommige opties alleen beschikbaar zijn voor mensen met grotere vermogens, of zich richten op grote beleggers. Het is daarom dus noodzakelijk om je eigen verantwoordelijkheid en mogelijkheden te overwegen voordat je besluit om te investeren in een bepaald fonds of bedrijf!

Tenslotte is duurzaam beleggen een manier om invloed uit te oefenen op de wereld en tegelijkertijd je financiële doelen te bereiken. Door je geld in duurzame ontwikkelingen te investeren, steun je ondernemingen die werken aan een betere toekomst voor iedereen. Dus, overweeg deze opties en neem de stap om duurzaam te beleggen. Jij bent immers zelf verantwoordelijk voor jouw impact!

Wil je na het lezen van deze blog meer weten over duurzaam beleggen? Download dan hier onze whitepaper duurzaam investeren.

Deel deze post