Nieuwsoverzicht
Project Bijenkast

Waarom zijn bijen belangrijk?

nickadmin
12 september 2023
8 min.
Waarom zijn bijen belangrijk?

8 Redenen om te investeren in Project Bijenkast

Hoe belangrijk zijn bijen? Lastig te zeggen: wanneer je deze vraag aan 10 verschillende experts stelt krijg je evenzoveel verschillende antwoorden. Er is gelukkig één ding wat we wél zeker weten: bijen zijn belangrijk. Daarom gaan we met Project Bijenkast investeren in bijen én in Keniaanse boerengemeenschappen. Zoals je van ons gewend bent snijdt het spreekwoordelijke mes aan twee kanten. Waarom zijn bijen belangrijk? We leggen het je graag uit. Daarom volgen hier 8 redenen om te investeren in Project Bijenkast. 

1. Bijen bestuiven gewassen

Bijen spelen een rol in de bestuiving van veel gewassen. Ze helpen bij het overbrengen van stuifmeel van bloem naar bloem. Dit is nodig voor de vorming van zaden en vruchten. Ze behoren tot de meest effectieve bestuivers en helpen planten om fruit, groenten, noten en andere gewassen te produceren. Volgens sommigen bestuiven ze ongeveer 2/3e van onze belangrijkste gewassen. Anderen zeggen dat het antwoord dichter bij 1/3e ligt. Hoewel er over het exacte aantal geen wetenschappelijke consensus is, weten we wel zeker dát ze onze gewassen bestuiven. Waarom dat belangrijk is? Dat lees je bij puntje 4!

2. Bijen zijn bedreigd

Bijensterfte is een ernstig probleem. Dit wordt veroorzaakt door pesticiden, habitatverlies, ziektes, klimaatverandering en monoculturen. Pesticiden schaden bijen en habitatverlies door ontbossing en stedelijke ontwikkeling beperkt hun toegang tot voedselbronnen. Klimaatverandering en ziektes zoals de varroamijt (een parasiet die zich aan bijen hecht, hun lichaamssappen opzuigt en zo verzwakking, ziekten en sterfte in bijenkolonies veroorzaakt) verergeren het probleem! Ondertussen zorgen monoculturen in de landbouw ook nog eens voor een eenzijdig dieet. Al deze factoren zorgen ervoor dat bijenpopulaties wereldwijd afnemen.

Bijen zijn bedreigd

Bijen zijn bedreigd en in bijenkasten zijn ze veiliger dan in het wild

3. Bijen zijn goed voor biodiversiteit

Bijen helpen de biodiversiteit in stand te houden door verschillende plantensoorten te bestuiven, waaronder soorten die habitat en voedsel bieden aan andere wilde dieren. Het bestuivingsproces kan leiden tot genetische diversiteit binnen plantpopulaties en dat is weer cruciaal voor de veerkracht en aanpassing aan veranderende omstandigheden. Wanneer bijen verschillende plantensoorten bestuiven, helpen ze deze planten bovendien om voort te planten en zaden te produceren. Dit bevordert niet alleen de overleving van individuele plantensoorten, maar het draagt ook bij aan de diversiteit van bloeiende planten in een gebied. Dit zorgt vervolgens weer een breed scala aan voedselbronnen voor andere dieren, zoals insecten, vogels en kleine zoogdieren. 

4. Bijen zorgen voor onze voedselproductie

Bijvoorbeeld amandelen. Deze zouden zonder bijen niet bestaan. Een ander voorbeeld is koffie. Dat zal zonder bijen wel blijven bestaan, maar zou zeldzaam en duur worden. De koffiebloem kan slechts in een tijdsframe van drie à vier dagen bestuift worden. Als dat gedurende die korte periode niet gebeurt, kunnen we onze dagelijkse bakjes zwart goud wel vergeten! Ook appels, avocado’s, uien en verschillende soorten bessen zijn erg afhankelijk van bijen voor het bestuiven. Wat zou er gebeuren als we geen bijen meer hebben om al die gewassen te bestuiven? We zullen het vast overleven, maar ons dieet zou stukken saaier worden…

5. Ze dragen bij aan landbouweconomieën

Bijen ondersteunen het landbouwproces en verschaffen miljoenen boeren en landarbeiders wereldwijd een inkomen. Zo ook bij ons Project Bijenkast. Met dit project stellen we Keniaanse boeren in staat om extra inkomen te genereren. Naar verwachting levert één bijenkast hen op jaarbasis omgerekend €28,- op. Dit lijkt op het eerste gezicht bescheiden, maar kan het verschil maken tussen wél of niet je kinderen naar school sturen. 

Bijen dragen bij aan landbouweconomieën

Het oogsten van bijenkast zorgt voor aanvullend ruraal inkomen

6. Bijen zorgen voor een hogere opbrengst van gewassen

De bestuiving van fruit, groenten en noten door bijen zorgt ervoor dat mensen toegang hebben tot voedzame en gevarieerde voeding. Door het bestuiven verbeteren bijen niet alleen de hoeveelheid geoogst fruit en groenten, maar ook de kwaliteit ervan. Dit zorgt voor aanzienlijke verbeteringen in de opbrengst en de marktwaarde van landbouwproducten. Hoewel de exacte toename kan variëren afhankelijk van het gewas en de omstandigheden, tonen studies aan dat bestuiving de opbrengst vaak kan verhogen met tientallen procenten!

7. Bijen produceren honing

Even een open deur intrappen: bijen produceren honing. Honing is niet alleen lekker, maar ook heel erg gezond! Honing bevat een overvloed aan antioxidanten, waaronder fenolen, enzymen en flavonoïden. Deze stoffen spelen een rol bij het neutraliseren van ‘vrije radicalen’, stoffen die ons lichaam kunnen beschadigen. Bovendien is aangetoond dat antioxidanten in honing het risico op hartaanvallen, beroertes en kanker verlagen.

Bijen produceren honing

Honing is enorm gezond en zit vol antioxidanten

Bijen produceren (grondstoffen voor) medicijnen 

Bijenproducten zoals honing, propolis en bijengif worden in de traditionele geneeskunde gebruikt voor hun mogelijke voordelen voor de gezondheid.  Zo wordt honing al eeuwenlang gebruikt voor zijn antibacteriële en wondhelende eigenschappen. Propolis, een kleverige substantie die bijen verzamelen van schors en knoppen van bomen, wordt gebruikt als geneesmiddel vanwege zijn antibacteriële, ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen. Ten slotte wordt bijengif gebruikt als injectie tegen bijensteekallergie en als therapie bij tal van aandoeningen. 

Investeer in Project Bijenkast

Waarom zijn bijen belangrijk? Nu weet je het: om heel veel verschillende redenen! Wil jij bij-dragen aan het verbeteren van de bijenstand en Keniaanse boeren met wat extra inkomen? Investeer dan in Project Bijenkast. Je koopt een Bijenkast voor 103,- euro. Daarnaast ontvang je gedurende de 7-jarige looptijd van het project ieder halfjaar rente op je uitstaande lening. 

Deel deze post