Nieuwsoverzicht
Project Bijenkast

Waarom we voor Project Bijenkast maar 3,2% rente kunnen bieden

Claudia Esveldt
20 september 2023
2 min.
Bijen produceren honing

We gaan er niet omheen draaien: het is wat lager dan je van ons gewend bent. Hoe dat komt zullen we hieronder uitleggen. Waarom? Omdat we overtuigd zijn van het belang van transparantie én omdat we denken dat het twijfelaars over de streep zal trekken. In de onderstaande paragrafen leggen we in 5 stappen uit hoe dit percentage tot stand komt:

Stap 1: wat de Boeren betalen voor een bijenkast

De boeren waar wij mee werken, kopen een bijenkast op afbetaling. Dit kost hen €90,50 per kast en dit bedrag betalen ze gedurende een periode van 7 jaar stapsgewijs af. Over het geleende bedrag betalen ze 12% rente. Dat klinkt voor ons misschien als veel, maar het is stukken minder dan de gebruikelijke rente van gemiddeld 20% op microfinancieringen in Kenia(1). Let op: gemiddeld. We hebben ook uitschieters gezien van 32%… Omdat we financiële inclusie belangrijk vinden hebben we het rentepercentage bewust zo laag mogelijk gehouden.

Stap 2: van de Boeren naar Akili

Deze 12% rente betalen zij overigens niet aan ons, maar aan onze lokale partner, de Akili Group. Dit is een tussenpartij zonder wie we niet kunnen werken. Zij hebben de lokale kennis en aanwezigheid en zijn essentieel voor het laten slagen van dit project.

Stap 3: van Akili naar Corekees

Akili is zoals gezegd verantwoordelijk voor het operationele reilen en zeilen van het project. Je begrijpt dat dit ook kosten met zich meebrengt. Deze zijn gelukkig bescheiden: slechts 1,8% van het totaal. Deze trekken ze af van de 12% die ze van de deelnemende boeren ontvangen. De resterende 10,2% maken zij over aan ons.

Stap 4: van Corekees naar jou

Ook wij hebben projectkosten. De vergoeding van die kosten noemen we de succesvergoeding (ontvangen we immers alleen als het project succesvol is) en we schatten deze op 1,8% over het totaal. Wanneer we 1,8% aftrekken van de 10,2% rente die we van Akili ontvangen, blijft er een totaal van 8,4% over. Hier gaat nog belasting af van 15% waardoor er een rentepercentage van 7,1% overblijft. Deze 7,1% maken we over naar jou als investeerder en vormt daarmee jouw rendement!

Stap 5: hoe 7,1% verandert in 3,2%

We horen je denken; ‘Huh, hoe kan het dat de 7,1% die jullie overhouden op de lening van de boeren in de praktijk maar 3,2% rente voor mij als investeerder oplevert’? Dat zit als volgt: die boeren betalen hun rente over een bedrag van €90,50 per bijenkast, maar jij ontvangt je rente over een lening van €103,- per bijenkast. Het verschil van €12,5 zit in onze managementvergoeding. Deze €12,50 per bijenkast omvat de kosten voor het onderzoeken, ontwikkelen en publiceren van het project en een reservering voor de wisselkosten van Euro’s naar Keniaanse Shilling. En, je raadt het al, die 7,1% over €90,50 komt neer op 3,2% over €103,- als je de rentevrije periode voor de start van het project (de eerste 1,5 jaar) meerekent.

Hoe we op dit project winst maken

Dat is simpel: niet. Project Bijenkast doen we pro bono. Dat is zakelijk misschien niet heel verstandig, maar we vinden dit project zo mooi en impactvol dat we besloten hebben ‘m tóch te ontwikkelen. Toen we erachter kwamen dat ‘ie niet winstgevend te maken was, hadden we een flink deel van onze kosten bovendien al gemaakt. Soms moet je gewoon iets doen wat je tof vindt en dan later kijken hoe je er geld mee kunt verdienen. Een beetje vergelijkbaar met de manier waarop Google Maps ontwikkeld heeft. Wie weet hoeveel bijenkasten we gaan plaatsen de komende jaren…

Wat nu?

Nu weet je hoe het komt dat we maar 3,2% (verwachte) rente kunnen bieden over investeringen in Project Bijenkast. Tegelijkertijd hopen we stiekem dat deze uitleg je over de streep trekt om dan tóch die investering te maken. Ja? Topper! Hoe? Door op deze link te klikken.

Heb je nog vragen of opmerkingen over dit project? Neem dan gewoon contact met ons op door een mailtje te sturen naar info@corekees.com

 

(1) https://www.businessdailyafrica.com/bd/markets/capital-markets/micro-financiers-hit-smes-with-up-to-32pc-interest-rates–4270284

Deel deze post