Nieuwsoverzicht
Duurzaamheid

Waarom Olifantsgras een geweldig circulair product is

Claudia Esveldt
11 oktober 2022
4 min.
waarom Olifantsgras een geweldig circulair product is

Onlangs hebben we Project Olifantsgras toegevoegd aan ons platform. Samen met een lokale partner gaan we Olifantsgras planten in Kenia. In deze blog nemen we dit project als een case study en geven we 10 redenen waarom Olifantsgras een geweldig circulair product is. Olifantsgras groeit namelijk supersnel, wordt heel erg hoog en kan meerdere keren per jaar geoogst worden. Van het geoogste Olifantsgras maken we biobrandstof-briketten die we verkopen aan lokale fabrikanten. Zo geven we hen een duurzamer én efficienter alternatief voor brandhout of fossiele brandstof. Hiermee voorkomen we ontbossing en dragen we bij aan de energietransitie. Wij zijn hier al enige maanden mee bezig en erg enthousiast over Olifantsgras! Benieuwd geworden? Hier zijn ze dan:  10 redenen waarom wij vinden dat Olifantsgras een geweldig circulair product is. 

1. Het is een alternatief voor brandhout
Het is mogelijk om van het olifantsgras duurzame briketten te maken. Door hun hogere energiedichtheid branden briketten stukken efficiënter dan de reguliere briketten gemaakt van hout. Doordat het gras onder hoge druk geperst wordt, zijn de briketten zeer dicht en uitermate geschikt voor de vervanging van hout en kolen als brandstof van allerlei machines. Een win-win situatie dus!

2. Olifantsgras is droogte-resistent
Het gras is enorm sterk, bestand tegen aanhoudende droogte en heeft ook nauwelijks behoefte aan mest. Hierdoor is het dus een makkelijke plant om te verbouwen en heeft het een hoge overlevingsgraad.

3. Het slaat CO2 op in de wortels
Wist je dat één m2 Olifantsgras gemiddeld 1,1 kilograCO2 per jaar opslaat? 20% hiervan wordt opgeslagen in de wortels. Nog mooier is dat deze opgeslagen CO2 niet verloren gaat als het gras geoogst wordt. Dit is tegenstelling tot hout, wat slechts eenmalig geoogst kan worden. Mede hierdoor is Olifantsgras een duurzaam alternatief voor hout.

4. De koolstofcyclus is negatief
Nog een voordeel van olifantsgras is dat het niet zo veel energie kost om het gras tot briketten te verwerken. Dit zorgt er daarom voor dat de hele koolstofcyclus negatief is. Dat wil zeggen dat er in totaal meer CO2 bespaard/opgeslagen wordt dan dat er bij het verbranden van de briketten wordt uitgestoten.

5. Het heeft zich al bewezen als biomassa brandstof
De verwerking van Olifantsgras tot biomassa briketten is een relatief jonge technologie, maar de afgelopen jaren succesvol geïntroduceerd in onder andere China, India, de V.S en Oostenrijk.In Kenia zullen wij echter de eerste zijn! Geen moment te laat: de behoefte in de Keniaanse markt is groot! Met dit project spelen we in op een toenemende vraag onder fabrikanten naar efficiente, betaalbare en duurzame biomassa brandstof.

6. Olifantsgras groeit op marginale grond
Net als de Pongamiaboom groeit Olifantsgras ontzettend goed op arme, braakliggende grond. Hierdoor geeft het economische waarde aan dorre en onvruchtbare grond dat niet geschikt is voor voedselproductie.

7. Het is een inheemse plantensoort
Miscanthus x Giganteus en Pennisetum purpureum zijn tropische grassoorten die van nature voorkomen op de savannes van Afrika. Deze inheemse soorten staan ook wel bekend onder de namen Napier Gras, Oeganda Gras, of Olifantsgras. Dit laatste komt omdat Olifanten het gras graag eten. 

8. De oogst is niet seizoensgebonden
Olifantsgras groeit het hele jaar door en kan te allen tijde geoogst worden. Wanneer het eenmaal volwassen is groeit het zo snel dat het gras elke twee maanden geoogst kan worden!

9. Het verbetert de vruchtbaarheid van de bodem
In Nederland hebben we op veel plekken een stikstofoverschot, maar percelen onvruchtbare grond in Kenia kunnen juist wel wat extra stikstof gebruiken. Deze meststof maakt de grond namelijk vruchtbaarder. Olifantsgras is ‘nitrogen fixating’, wat betekent dat het stikstof aan de bodem toevoegt en daarmee arme bodems vruchtbaarder maakt.

10. Het voegt economische activiteit toe
Project Olifantsgras creëert werkgelegenheid voor minimaal 25 personen! Bovendien is het een zeer schaalbaar concept waardoor we in de toekomst relatief eenvoudig kunnen opschalen en dus ook meer mensen aan het werk krijgen. Daarmee is dit niet alleen een duurzaam maar ook een sociaal project!

Conclusie: 10 redenen waarom Olifantsgras een geweldig circulair product is

Het antwoord moge duidelijk zijn: Ja! Waarschijnlijk begrijp je nu ook waarom we bij Corekees zo enthousiast zijn over Olifantsgras. Dit is echter slechts het topje van de ijsberg! Wist je dat beleggen in Project Olifantsgras ook nog hartstikke rendabel is? Met naar schatting 9,5% rendement per jaar en een looptijd van 5 jaar loopt dit op tot ROI van 47,5%. Meer weten? Je leest het in de Project Olifantsgras informatiebrochure.  Investeren in Project Olifantsgras? Helaas: de campagne is helemaal uitverkocht! 

Deel deze post