Nieuwsoverzicht
Blog

Waarom is beleggen belangrijk voor je toekomst?

Claudia Esveldt
9 november 2022
6 min.
Image

Nooit eerder was het beleggen van je geld zo belangrijk. De spaarrentes zijn verwaarloosbaar en de inflatie stijgt fors door. Door te beleggen bescherm je jouw zuurverdiende geld tegen waardevermindering en bescherm je je koopkracht. In de toekomst heb je hier profijt van. Daarnaast kan je door te beleggen in duurzame bedrijven je steentje bijdragen aan een betere toekomst. Het rendement is vergelijkbaar met traditionele beleggingen, terwijl je jouw geld inzet om invloed uit te oefenen. 

Geen rente van de bank

Waarom is beleggen belangrijk voor je toekomst? Ten eerste vanwege de rente. De rente is de afgelopen jaren tot een historisch dieptepunt gedaald. Hierdoor levert geld op de bank niets meer op. Dit heeft ervoor gezorgd dat veel mensen in beweging zijn gekomen om op zoek te gaan naar rendement. Je wilt uiteraard dat jouw opgebouwde kapitaal méér waard wordt. De extreem lage rente in combinatie met te hoge inflatie zorgt ervoor dat geld zijn waarde verliest. Je geld is minder waard in de toekomst, waardoor er minder uitgegeven kan worden. 

Inflatie is niet de enige bedreiging voor spaarders. Het kan zijn dat je ook nog eens belasting moet betalen over jouw spaargeld als je de afgelopen jaren meer spaarde dan de heffingsvrije grens voor de vermogensrendementsheffing. Lees meer over de rol van belasting bij jouw Corekees investeringen.

Wat is beleggen?

Beleggen is het investeren van geld, met de verwachting dat de waarde van je investering in de toekomst zal gaan stijgen. Je verwacht dus dat je inleg stijgt in waarde en je investering groeit. Investeren kan in onder meer aandelen of vastgoed, maar ook in bomen. Beleggen kan een oplossing bieden tegen geldontwaarding. Jouw beleggingen vormen een hedge voor inflatie indien het rendement hoger is dan de inflatie. Zelfs als het rendement gelijk zou staan aan de inflatie, is beleggen verstandiger dan sparen. In dit geval zorgt het voor koopkrachtbehoud. 

Sparen voor later

Bij hoge inflatie en lage rente kan je ook besluiten om je geld uit te geven in plaats van op te potten. Zo bouw je echter geen reserves op voor later. Waarom is beleggen belangrijk voor je toekomst? Omdat je zo een potje opbouwt waarmee je jouw dromen waar kunt maken. Je kunt spaargeld nodig hebben voor een studie, een nieuwe auto, voor een koophuis, een droomreis of gewoon zodat je zorgeloos kunt leven. Beleggen is risicovoller dan sparen. Om deze reden moet je alleen beleggen met geld dat je kunt missen. Heb jij een kleine buffer op je spaarrekening staan en geen moeite met het betalen van je rekeningen? Dan kan je het geld dat je maandelijks overhoudt gaan beleggen. 

Hou er ook rekening mee dat je het geld pas over een langere tijd nodig hebt. Beleggen is onder meer belangrijk voor je toekomst vanwege het rente-op-rente effect. Zelfs als je eenmalig of af en toe een klein bedrag inlegt, kan dit flink groeien door te beleggen. De tijd werkt in je voordeel. Het rente-op-rente effect werkt als volgt: de rente (dividend) dat je ontvangt over jouw beleggingen herinvesteer je. Het jaar daarop krijg je dan zowel rente over het initiële bedrag als over de rente van het voorgaande jaar. Het totale bedrag van jouw investeringen stijgt hierdoor niet lineair maar exponentieel.

Groen beleggen

Jij bepaalt zelf waar je jouw geld in investeert. Zo kan je voor het hoogste dividend gaan en om die reden voor een bedrijf in fossiele grondstoffen kiezen. Je kunt echter ook jouw geld inzetten om iets goeds te doen. Investeren doe je voor de toekomst, maar dan moet er wel een toekomst zijn… Door groen te beleggen kun jij invloed uitoefenen en draag je jouw steentje bij aan een beter milieu. Geld stuurt de wereld. Door te kiezen voor duurzame beleggingen, zorg jij ervoor dat jouw geld bij duurzame bedrijven terecht komt. Dat steeds meer beleggers overstappen op duurzaam beleggen heeft als gevolg dat de niet-duurzame bedrijven steeds minder geld aantrekken, waardoor die markt krimpt. 

Door te beleggen in bijvoorbeeld fossiele energie help je de fossiele energie-sector. Beleg jij in windenergie? Dan zorg je dat jouw geld op de juiste plek terecht komt. Een praktisch voordeel van duurzaam beleggen is dat je zo beter rendement kunt behalen. Er is namelijk steeds meer regelgeving op het gebied van duurzaamheid. Landen wereldwijd proberen de CO2-uitstoot te reduceren. Niet-duurzame en vervuilende bedrijven krijgen het steeds moeilijker. Duurzame bedrijven zijn beter voorbereid op de toekomst en die toekomst is precies waar het bij beleggen om draait! .

Duurzame beleggingen scoren beter

Onderzoek van Van Lanschot heeft aangetoond dat duurzame bedrijven een stuk veerkrachtiger zijn dan niet-duurzame bedrijven. De aandelen en obligaties van duurzame bedrijven bewezen hun meerwaarde in de corona crisis. Ben jij benieuwd welke bedrijven nou echt duurzaam zijn? Dit wordt aangeduid met de ESG-score. ESG staat voor environment (milieu), social (mens en maatschappij) en governance (goed bestuur). 

Je krijgt er een goed gevoel bij

Wanneer jij investeert in duurzame bedrijven of oplossingen krijg je hier een goed gevoel bij. Je gebruikt jouw vermogen voor een goed doel en krijgt hier ook nog eens rendement op. Of je nu vermogend bent en een deel van jouw vermogen na wilt laten aan de volgende generatie, of niet wilt dat jouw spaargeld verdwijnt; alle beetjes helpen. Het voelt fijn als je een betere wereld nalaat.

De energietransitie is een feit en daar kun je van profiteren door te investeren in groen. Duurzaam beleggen is dan ook al lang geen niche meer. Bij veel banken is het zelfs de norm geworden. Groeimarkten zoals duurzaamheid staan garant voor langdurige inkomsten omdat deze ondernemingen op de toekomst zijn voorbereid.

Daarom is beleggen belangrijk voor je toekomst

Waarom is beleggen belangrijk voor je toekomst? Om diverse redenen. Je spaargeld verliest al jarenlang koopkracht. Op korte termijn is dit niet direct voelbaar, maar over langere periodes van 10 of 20 jaar ga je dit zeker wel merken. Het valt daarom aan te raden om te beleggen, zodat je je koopkracht kan behouden en je geld niet geleidelijk minder waard wordt. Daarnaast kan je door te kiezen voor duurzame beleggingen ervoor zorgen dat duurzame bedrijven meer slagkracht krijgen. Jouw investering helpt bij het maken van een grotere impact! 

Deel deze post