Nieuwsoverzicht
Duurzaamheid

Update uit Kenia: Project Olifantsgras

Claudia Esveldt
1 december 2022
3 min.
Image

Afgelopen September lanceerden we Project Olifantsgras. Binnen no-time waren alle obligaties uitverkocht en kon Corekees het startsein geven aan onze Keniaanse partner WeCol. Zij hebben sindsdien niet stil gezeten. Het land is omgeploegd, de waterput is geslagen en de eerste gras-stengels zijn geplant. We nemen jou als investeerder graag mee in het avontuur! Er is veel gebeurd de afgelopen weken, dus pak een kop koffie of een kop thee en ga er lekker voor zitten… 😉

Production sites
De 12 hectare waarop we het Olifantsgras gaan planten zijn verspreid over drie verschillende ‘production sites’ van wisselende afmetingen. In Kenia gebruikt men de maatvoering ‘Acre’ in plaats van hectare. 1 Acre is ongeveer 4000 m2 en staat gelijk aan 0,4 hectare. In onze communicatie met de projectpartner praten we afwisselend over Site A, Site B of Site C of over de 7, 8 of 15 Acre ‘plots’. Site A en Site B liggen nagenoeg naast elkaar. Site C ligt op ongeveer 2 kilometer afstand van A en B. Hieronder een overzicht:

Production sites:
Site A: 7 acres (2.83 hectare) 

Site B: 8 Acres (3,24 hectare)

Site C: 15 acres (6.0 hectare)

Elk van deze sites worden via een eigen project planning ontwikkeld. Op dit moment zijn we vooral druk met Site A en B. Site C doen we als laatste.

Huidige situatie van een deel van Site A en Site B

De Borehole
Alle drie de sites maken gebruik van één en hetzelfde irrigatiesysteem. Deze ‘borehole’ staat bij de ingang van Site A en B. Deze is in de week na onze laatste projectupdate ‘geslagen’ en is ruim 222 meter diep! De komende dagen wordt deze getest. Een Hydroloog kijkt onder andere naar de kwaliteit van het water en naar de zogenaamde ‘flow rate’, het aantal liters water die we per dag kunnen tappen voordat de borehole aangevuld moet worden en hoelang het dan duurt totdat dat gebeurd is. Zie het als een rietje in een glas water: hoelang kun je uit het rietje drinken totdat het glas leeg is? Dit onderzoek is belangrijk, want de uitkomst bepaald mede de grootte van de pomp. Zodra dit onderzoek afgerond is wordt de pomp aangeschaft en geplaatst. Saillant detail: de pomp in kwestie gaat aangedreven worden middels zonnepanelen! 

Het slaan van de waterput

Klaar om te planten
Site A en B zijn de afgelopen weken geploegd en bemest. Ondertussen zijn ook de eerste stengels Olifantsgras besteld. Omdat het flinke aantallen zijn (we hebben er voor Site A en B alleen al zo’n 120.000 stuks nodig) moeten we vanuit meerdere vestigingen van KALRO aangeleverd worden. Het heeft de afgelopen tijd flink geregend en daardoor is de grond lekker drassig. Ideale omstandigheden om te starten met planten! Zodra het hekwerk staat gaan we daar dan ook razendsnel mee beginnen. Naar verwachting beginnen we eind deze maand met het planten van Site B.

Ben legt uit hoe hoog het Olifantsgras hier binnenkort staat.

Het hekwerk
Het liefste zouden we Olifantsgras planten zónder hekwerk. Vanwege grote hoeveelheden loslopend vee is dat echter geen optie. Geiten vinden Olifantsgras erg lekker en zonder hek zou er weinig van ons project overblijven. Daarom plaatsen we betonnen palen met ijzer hekwerk rondom de verschillende Production sites. De betonnen palen worden op dit moment op locatie geproduceerd én ingegraven. Zodra alles staat wordt het hekwerk gemonteerd en kan het planten beginnen.

Enkele van de duizenden betonnen palen…

De Production Facility
Op slechts een paar kilometer afstand van de production sites staat de production facility. Dit is de plek waar de Brikettenpers staat en waar het geoogste Olifantsgras versnipperd, gedroogd en gebriketteerd gaat worden. De afgelopen weken was het vooral wachten op Kenya Power. Pas nadat zij de locatie aangesloten hebben op het elektriciteitsnet konden we verder. Aanstaande maandag start de assemblage van de briketteer-machine. Deze is tweedehands (lekker duurzaam!) en heeft een aantal onderdelen die vervangen moeten worden. Hiervoor komt er speciaal vanuit het 400 kilometer Noordoostelijk gelegen Kisumu een Ingenieur naar Isinya toe. Als alles goed gaat hebben we over twee weken een draaiende operatie. Vanaf dat moment kunnen we beginnen met briketteren. We gaan proefdraaien met zaagsel (met pijn in het hart, maar het moet om op tijd met de productie te starten) en dan zo snel mogelijk over naar Olifantsgras. 

We hebben stroom!

Lang verhaal kort
Het gaat goed! De vertraging tot op heden is minimaal en het lokale projectteam gaat onverminderd vooruit. Wij zijn erg positief over de gang van zaken. Zodra we weer wat ‘milestones’ bereikt hebben brengen we je uiteraard op de hoogte. Wil je voor die tijd meer weten? Schroom niet contact op te nemen via info@corekees.com of een van onze andere kanalen.

Deel deze post