Nieuwsoverzicht
TreeTalks

Treetalks: Familie van Noorden

Claudia Esveldt
28 november 2022
3 min.
TreeTalks interview met Familie van Noorden

Regelmatig gaan we in gesprek met onze investeerders. We zijn immers erg nieuwsgierig naar hun beweegredenen. Dit keer spreken we met Matthijs en Jolanda van Noorden, die hun investeringen bij Corekees gebruiken om hun kinderen een CO2-neutrale toekomst en duurzame studiefonds aan te kunnen bieden!

Hoi, met wie hebben we het genoegen?
Ik ben Matthijs van Noorden, getrouwd met Jolanda en samen hebben we 3 kinderen.

Wat gezellig! Waar komen jullie vandaan?
Via allerlei omzwervingen zijn we al een tijdje terug op het oude nest: Apeldoorn.

Hoe zou je jezelf beschrijven in drie woorden?
Realist, pragmatisch en enthousiast.

Als je een superkracht mocht kiezen, wat zou dat zijn, en waarom?
Dat onze inzet 100x zoveel effect zou hebben… Wij compenseren, ruimen rommel op en investeren in een beter milieu als een bezetene, maar de berichtgevingen betreft klimaat blijven beroerd.

Ja, dat gevoel kennen we.. Wat doe je eigenlijk in het dagelijks leven? Is je werk leuk?
Jahoor! Ik ben projectmanager bij VMI, een machine ontwikkelaar in Epe. Als werktuigbouwer vind ik het super vet om machines te zien draaien die precies doen wat de klant verwacht. Mijn vrouw werkt als adviseur kwaliteit & veiligheid in het Gelre Ziekenhuis; ook heel vooruitstrevend.

Lekker bezig! En wat doen jullie het liefste in je vrije tijd?
Naast de kinderen; lekker buiten sporten, klussen, Lego en leren programmeren. Daarnaast werk ik als vrijwilliger bij de gemeente om mensen met een kleine portemonnee te helpen hun energierekening te beheersen.

Wauw, wat goed! Wat vind je daar zo leuk aan?
Het is van alles wat en ik geloof dat je jezelf moet blijven ontwikkelen. Bovendien, werk voor een ander maakt dat je eigen perspectief geprikkeld wordt…..en al die activiteiten compenseert mijn schuldgevoel als ik eens languit een serie of film kijk.

Je bent een goed mens, Matthijs. Waar kunnen we jou ‘s nachts voor wakker maken?
Dat waren altijd worstenbroodjes, maar sinds dat we (bijna 100%) vega zijn geworden en 3 kids hebben, slaap ik liever even door…

Ok, vooruit dan maar. Iets ander:  hoe ben je eigenlijk bij Corekees terecht gekomen en waarom heb je bij ons geïnvesteerd?
Van andere projecten was ik overtuigd dat investeren in groene of maatschappelijke doelen zowel kan renderen als bijdragen in een beter leefklimaat. Eigenlijk zat ik gewoon op een bankje bij de speeltuin te zoeken naar mogelijkheden om duurzaam te investeren en toen kwam ik bij jullie uit. Het feit dat ik met Tamar persoonlijk contact had over onze eerste inleg, overtuigde ons dat dit een schot in de roos was zoals we nog niet eerder meegemaakt hadden: ons geld laten werken voor groen (zodat de CO2 uitstoot van onze kinderen tot hun 18e gecompenseerd is) én vervolgens een studiepotje te hebben gespaard.

Investeer je ook ergens anders?
Jazeker, we zijn begonnen bij ‘deA’,  die zonnepanelen op daken van lokale bedrijven plaatste. Inmiddels investeren we ook in allerlei projecten van Zonnepanelendelen en Oneplanetcrowd (ook een aanrader!). Het gaat niet om enorme bedragen hoor, maar alleen wat we kunnen missen en natuurlijk goed gespreid. Daarnaast compenseren we elk jaar onze CO2 uitstoot bij Justdiggit, Ocean Cleanup en/of Trees for All. Dat rendeert misschien niet financieel, maar die enthousiastelingen hebben we echt wel nodig!

Een goed gespreide portefeuille, keurig! Wat zouden we voor jou kunnen doen om Corekees beter te maken?
Ik vind het al hartstikke tof wat en hoe jullie dit doen. Er is ook nog veel werk aan de winkel eer we in een betere symbiose op deze aarde kunnen leven, maar voor jullie: ‘choose your battles ‘, hou de stapjes klein en de drempel laag. Overweeg wellicht of een ‘aanbrengpremie’ voor nieuwe investeerders kan helpen in de groei (in de vorm van bomen, of een 0,25% extra rendement).

Welke vraag heb ik niet gesteld die ik wel had moeten stellen?
Of ik verder nog tips heb?: onderzoek eens of algengroei rond windmolens een businesscase is en zorg dat je in een van de afleveringen van Tegenlicht (Avro) terecht kan komen.

Dat klinkt als een goed idee. Dankjewel voor deze tip én voor het leuke interview.  Als bedankje voor jullie tijd en moeite krijgen jullie van ons een boom cadeau! Ben je Corekees investeerder en wil je zelf ook meedoen aan TreeTalks? Neem dan contact met ons op voor meer informatie. 

 

Deel deze post