Nieuwsoverzicht
Blog

Teakhout versus Pongamia

Claudia Esveldt
28 december 2021
Image

5 Redenen waarom investeren in Pongamia totaal niet lijkt op Teak

Ons antwoord op een veelgemaakte vergelijking

Door: Roderick Schlimmer

Een korte geschiedenis van Teakhout beleggingen
Vanaf ca. 1995 tot begin jaren 2000 investeerden duizenden particulieren uit Nederland, België en het Verenigd Koninkrijk een bedrag van circa €450 miljoen in Zuid Amerikaanse teakplantages van partijen als Goodwood en Amazon Teak Foundation (ATF). Met gelikte folders en dure reclame op televisie werden potentiële investeerders verleid tot ‘investeren’ in Teakplantages. Hen werd een duurzame belegging en hoge rendementen van 10% of meer per jaar beloofd. Zowel het duurzame karakter als de beloofde rendementen bleven uit. In werkelijkheid werd slechts een klein deel van het opgehaalde geld daadwerkelijk gebruikt voor de aanplant van bomen. Wat er met de rest van het geld gebeurt is blijft tot op de dag van onbekend. Het is simpelweg verdwenen, maar waarheen dat weet haast niemand; veel van de fondsbeheerders werkten alleen en er was geen toezicht op de geldstromen binnen het bedrijf. De erfenis van dit alles voelen wij haast dagelijks. Investeerders zijn bang geworden voor beleggingen in bosbouwproducten en maken regelmatig een vergelijking tussen Teak en Pongamia. Die vergelijking is wat ons betreft volkomen onjuist. In deze blog geven we 5 redenen waarom zodat we deze onterechte associatie voor eens en altijd uit de wereld kunnen helpen.

1. Teakhout is niet écht duurzaam
De basis van duurzame investeringen ligt naast herbebossing vaak in CO2 opslag of compensatie. Bomen zetten CO2 om in zuurstof en biomassa. Vooral tijdens het groeiproces wordt de CO2 opgeslagen in de toenemen biomassa van de boom. Wanneer de bomen worden gekapt of wegrotten, komt het koolstof in hun stammen weer vrij als CO2. De opslag van CO2 in Teak bomen is daarmee dus van tijdelijke aard. Kappen is immers het einddoel en ook de levensduur van teakhouten producten zoals tuinmeubelen of houten palen is niet oneindig. We geven toe dat het planten van Teakbomen beter is dan niet doen, maar écht duurzaam is het helaas niet.

2. Teakhout werkt met kapopbrengsten in plaats van oogstopbrengsten
Zoals hierboven uitgelegd werken Teakhoutinvesteringen dus met kapopbrengsten. Corekees werkt met oogstopbrengsten. Qua rendement kan dit (afhankelijk van het project en de betrouwbaar van de aanbieder) vergelijkbaar zijn, maar het verschil zit hem in de uitbetaal-frequentie. Corekees’ rendement komt voort uit de noten van de boom. Deze noten worden – vanaf 3 a 4 jaar na aanplant – jaarlijks geoogst waarna de opbrengsten van de oogstopbrengst eveneens jaarlijks worden uitbetaald. Bij Teakhout investeringen moeten investeerders wachten op de kapopbrengsten. Over het algemeen duurt dit vele tientallen jaren. In die tijd kan er heel veel gebeuren….

3. Wij maken wél gebruik van contracten
In de afwikkeling van de faillisementen van Goodwood en ATF kwam naar voren dat er geen contracten waren tussen Floresteca, de Braziliaanse bosbouwer, en de Nederlandse beheerder. Dit leidde ertoe dat er door Floresteca geen geld uitgekeerd werd omdat de overhead en het plantage beheer volgens de Braziliaanse bosbouwer veel geld kostte. Om dit soort taferelen te voorkomen en om te zorgen voor duidelijkheid en transparantie heeft Corekees wél een Service Contract met onze bosbouw partner Investancia. Dit is contract is zorgvuldig opgesteld en gecontroleerd door het gerenommeerde advocatenkantoor DeBrauw uit Amsterdam. 

4. Wij spreken van tevoren een realistische prijs af
Bij de kap bleek het hout van Goodwood en ATF bovendien van inferieure kwaliteit. Hierdoor konden de voorgeschotelde rendementen niet uitgekeerd worden. Teak van de hoogste kwaliteit dient lang (soms wel meer dan 60 jaar!) en langzaam te groeien en gedurende die tijd goed onderhouden worden. Het hout op de plantages van Goodwood en ATF stond soms op de verkeerde bodem en kreeg amper de tijd om rustig te groeien. In hun berekeningen waren deze aanbieders echter wél uitgegaan van hoge kwaliteit teakhout met hoge verkoopprijzen. Zoals zo vaak was ook hier de realiteit weerbarstiger van de theorie.. Wij hebben ervoor gekozen om de noten die van onze bomen afkomen bij voorbaat al te verkopen voor een vaste prijs per kilogram. Dit hebben we vastgelegd in een afnamecontract. Hiermee halen we niet altijd het onderste uit de kan, maar zijn we zeker van een gegarandeerde afname tegen een vooraf afgesproken prijs. Doordat we weten hoeveel kilo noten één boom gemiddeld oplevert, kunnen we hele specifieke en realistische prijsvoorspellingen maken. Deze voorspellingen gebruiken we op hun beurt weer in de rendementsberekeningen. Bij de teakhout plantages van Goodwood en ATF werden de omgezaagde bomen langs de kant van de weg gelegd waarna de Brazilianen middels een grove schatting de waarde van de houtstapel bepaalden.

5. Corekees is wél transparant over haar vergoedingen
De managementvergoedingen voor de besturen van Goodwood en ATF waren onduidelijk en heel hoog. Daarentegen zijn onze managementvergoedingen en overhead heel transparant. Van elke €20,- die je investeert wordt 34% gebruikt om de Corekees overheadkosten te betalen. Daarnaast hanteren we een managementvergoeding van 5%. De resterende 61% wordt gebruikt voor de aanschaf van de bomen, het planten en het onderhoud voor de eerste 4 jaar. Bij de rendementsberekening hebben we de verwachte kosten overigens ook al afgetrokken. Het verwachte jaarlijkse rendement van 7,8 tot 8,5% komt tot stand na aftrek van alle kosten en onze succesvergoeding van 5% is gekoppeld aan het daadwerkelijk behaalde resultaat. Als jij niet betaald wordt worden wij ook niet betaald! 

Conclusie
In tegenstelling tot Teak ontlenen onze Pongamia bomen hun financiële waarde niet aan het hout waaruit ze bestaan, maar aan de noten die ze dragen. Dat betekent dat we de bomen niet kappen en dat we goed voor ze zorgen. Doordat de bomen lang blijven staan (er bestaan Pongamia bomen van meer dan 100 jaar oud die nog steeds noten dragen) wordt het duurzame karakter gewaarborgd.
Ook het financiële deel van onze propositie zit beter in elkaar. Voor de rendementsberekening maken we gebruik van een afnamecontract met een vastgestelde prijs per kilogram noten. Dit garandeert ons dat de noten van jouw boom altijd verkocht zullen worden en we hele specifieke en betrouwbare rendementsberekeningen kunnen maken. Ten slotte zijn we transparant over onze tarieven en vergoedingen en zitten voor een groot gedeelte daarvan in hetzelfde schuitje als onze investeerders.
Ben je benieuwd geworden over de mogelijkheden van Pongamia en wil je graag meer leren over ons project in Paraguay? Download dan de informatiebrochure of neem rechtstreeks contact met ons op. We staan je heel graag te woord!

 

Deel deze post