Nieuwsoverzicht
Blog

De Sustainable Development Goals

Denise van Winkelhoff
22 maart 2022
4 min.
Image

Corekees en de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties

Wereldwijd zijn we er als mensen in de afgelopen decennia op vooruit gegaan. In ons dagelijks leven hebben we toegang tot beter onderwijs, betere gezondheidszorg en leven we in hogere welvaart dan ooit tevoren. Helaas is het zo dat deze vooruitgang zich vooral in de Westerse wereld afgespeeld heeft. Een groot gedeelte van de wereld deelt niet mee in onze toegenomen kwaliteit van leven. In 2015 besloot de VN dat het tijd was om daar wat aan te doen: ze presenteerde een ambitieus 15-jarenplan gevuld met 17 ‘Sustainable Development Goals’ (SDG’s). De inhoud van dit plan bestond uit een oproep om met behulp van deze doelen een einde maken aan armoede, onze planeet te beschermen en betere vooruitzichten te bieden voor iedereen.

Wat heeft Corekees daar mee te maken?

Als bedrijf streven wij een zo hoog mogelijke positieve impact na. De SDG’s vormen een handige manier om dat te ‘meten’. We dragen bij aan 4 van 17 doelstellingen en vinden dat natuurlijk geweldig. Voor 2 van die doelstellingen zijn we door PHI Factory, een Nederlands adviesbureau op het gebied van duurzaamheid en circulariteit, zelfs opgenomen in hun SDG  Ecosysteem! Voor ons een mooie bevestiging dat we het juiste pad bewandelen en voor anderen misschien een bron van inspiratie. In onderstaande alinea’s zullen we per SDG uitleggen wat onze bijdrage is.

SDG 7 (Affordable and Clean Energy)

SDG 7 (Affordable and Clean Energy)

SDG 7 (Affordable and Clean Energy)

Geraffineerde Pongamiaolie kan gebruikt worden als biobrandstof om auto’s, schepen, vrachtwagens en zelfs vliegtuigen aan te drijven. Hoe dit werkt? De noten van onze Pongamiabomen worden geperst en de olie die daaruit vrij komt wordt geraffineerd tot zogenaamde Hydrotreated Vegetable Oil (HVO). Deze groene hernieuwbare diesel van Pongamiaolie is een duurzaam alternatief voor fossiele brandstof en bovendien schoner dan andere vormen van biobrandstof. Voor auto’s, schepen en vrachtwagens geldt dat ze voor 100% op HVO kunnen draaien. Vliegtuigen hebben een zogenaamde 50% blend nodig om passagiers naar hun bestemming te kunnen brengen. Door Pongamia te verbouwen en de olie te verkopen draagt Corekees dus bij aan het creëren van betaalbare en schone energie.

SDG 8 (Decent Work and Economic Growth)

SDG 8 (Decent Work and Economic Growth)

SDG 8 (Decent Work and Economic Growth)

De inwoners van de Paraguayaanse Chaco zijn direct betrokken bij Project Pongamia. Het stekken en planten van de bomen op de Estancia Santa Rosanna creëert namelijk lokale werkgelegenheid. Daarnaast stellen lokale boeren hun grond beschikbaar, wat zorgt voor een aanvullend inkomen. Alle werknemers die in het herbebossing gebied in Paraguay werken, worden boven minimumloon uitbetaald. Ook zijn er hoogwaardige voorzieningen om te werken en in te leven. Dit is een essentieel onderdeel van onze bedrijfsfilosofie. Met onze inspanningen dragen we dus bij aan werkgelegenheid en economische groei in een economisch kwetsbare regio.

SDG 13 (Climate Action)

SDG 13 (Climate Action)

SDG 13 (Climate Action)

Onze Pongamiabomen compenseren gemiddeld 44 kilogram CO2 per jaar. Ruim twee keer zoveel als een volwassen Europese eik. Door het planten van deze Pongamiabomen dragen wij dus bij aan het verminderen van de hoeveelheid CO2 in de lucht. De biobrandstof die voortkomt uit de noten van Pongamia draagt daarnaast bij aan de duurzame energietransitie. Bovendien heeft het hele proces van raffinage tot aan gebruik van de HVO brandstof en de permanente CO2-compensatie van de bomen een positief klimaatimpact t.o.v. het gebruik van fossiele brandstoffen. Dit betekent dat er door onze Pongamiabomen meer CO2 wordt gecompenseerd dan de olie in zijn hele levenscyclus uitstoot. (Hier vertellen we daar meer over)

SDG 15 (Life on Land)

SDG 15 (Life on Land)

SDG 15 (Life on Land)

Als de bomen eenmaal geplant zijn, hebben ze geen bemesting of intensief onderhoud (zoals bewatering) nodig. De bomen worden uiteraard in de gaten gehouden, maar ze zijn relatief snel ‘zelfstandig’. Bovendien maken we gebruik van Silvopastural Agriculture, wat betekent dat het land gelijktijdig zowel voor het planten van bomen als het grazen van vee gebruikt wordt. De bomen leveren schaduw en beschutting voor het vee. Het restproduct dat overblijft na het persen van de Pongamia-noten, een eiwitrijk pulp, dient als duurzaam krachtvoer voor datzelfde vee. De schil van de noten kan bovendien gebruikt worden als natuurlijke meststof, bijvoorbeeld om de andere Pongamiabomen mee te bemesten.

Door een boom-spaar-abonnement aan te schaffen bij Corekees draag jij dus direct bij aan deze vier SDG’s. Je compenseert CO2, investeert in een duurzaam alternatief voor fossiele brandstof, ondersteunt de economische ontwikkeling in een kwetsbare agrarische regio in Zuid Amerika en draagt bij aan de verspreiding van duurzame landbouwmethodes. Tenslotte verdien je er zelf ook nog eens geld aan. Dit is circulariteit in optima forma en een investering met uitsluitend positieve effecten: een investering in de wereld van morgen.

Wil je meer weten over SDG’s? Check dan deze website.

#ForPeopleForPlanet #SDG #SustainableDevelopmentGoals #UnitedNations #UN #SDGEcosysteem #PHIFactory #trees #forest #co2 #duurzaamheid #greenenergy #savetheplanet #reddeplaneet #sustainable #duurzaam #compensatingcarbon #reforestation #herbossing #greeninvestment #investment #boomsparen #duurzaamsparen #co2emmision #duurzaamrendement #spaarvoorjekind #spaarvoordetoekomst #sparen #bomen #investeren #totreeornottotree #duurzaaminvesteren #impact #duurzaam #impactinvesting

Deel deze post