Sparen voor je (klein)kind? Maar dan op de Corekees manier, hoe werkt dat?
Studeren, een grote reis of een financiële bijdrage voor een eerste huis. Het maakt niet uit waarvoor, veel ouders sparen om hun kind financiële steun te geven vanaf hun 18e verjaardag. Wat is de beste manier om dit te doen? En zou Corekees hier een rol in kunnen spelen? Om daar achter te komen vergelijken we in deze blogpost 3 manieren van sparen voor je kind: een spaarrekening, beleggingsrekening en het ‘boom-spaar-abonnement’ van Corekees.
De soorten rekeningen
Spaarrekening
Vroeger werd er vaak gespaard voor de toekomst op een zogeheten zilvervloot-rekening. Hoewel sommige banken hun rekening nog steeds zo noemen, is de Zilvervloot in 1992 afgeschaft na het vervallen van de Jeugdspaarwet. In deze vergelijking nemen we de gewone spaarrekening dus als eerste spaaroptie. De spaarrente is de afgelopen jaren flink gedaald, bij sommige banken is de rente al bijna negatief. Het rente percentage dat wordt gebruikt voor deze vergelijking is 0,20%. Dit is volgens RTL-nieuws het hoogste spaarrente percentage, wat geld voor de gehele duur van de rekening.
Beleggen voor je kind
De huidige spaarrente van spaarrekeningen is ontzettend laag; zo’n 0,08% volgens Business Insider. Daarom kiezen steeds meer (groot)ouders ervoor om voor hun kind te beleggen. De bedrijven die dit aanbieden hebben vaak meerdere pakketten, deze zijn gebaseerd op het risiconiveau van de belegging. Het rendement van deze beleggingsrekeningen ligt rond de 5% volgens Robeco, afhankelijk van de verspreiding tussen aandelen en obligaties. Vaak zijn er kosten verbonden aan zowel storting en het beheer van het geld, doorgaans rond de 0,5% van het ingelegde bedrag.
Het Corekees ‘boom-spaar-abonnement’
Met het Corekees ‘boom-spaar-abonnement’ bouw aan je vermogen op door obligaties te kopen voor de productie van Pongamiabomen. Aan de boom groeien noten waar ruwe olie uit geperst wordt. Deze olie wordt vervolgens verkocht aan oliemaatschappijen om biobrandstof van te maken. Het gehele proces tot de verkoop van de olie stoot minder CO2 uit dan dat de boom gedurende zijn levensperiode opneemt, wat de boom ‘CO2 negatief’ maakt (dat is dus positief…). De obligaties van de boom zijn 20 jaar geldig, het rendement is gemiddeld 7,8% per jaar. De bomen moeten 3 tot 4 jaar groeien voordat zij rendement beginnen op te leveren, vanaf het 7e jaar op volle kracht. Rendement wordt vanaf de eerste oogst jaarlijks uitgekeerd.
Vergelijking
Om de drie manieren van sparen voor je kind te vergelijken, kijken we per optie wat er gebeurt bij een inleg van 100 euro per maand, voor een duur van 5 jaar. In de tabel kun je de verschillen zien na 5, 10, 18 en 25 jaar.
De getallen in deze grafieken is de totale netto rente of rendement bij de verschillende jaren. Omdat men zowel bij de spaarrekening als bij het beleggen de inleg aan het eind terug krijgt, is dit aangegeven onder de kop ‘exit-bedrag’. Bij Corekees koopt men obligaties (=leningsvorm), omdat deze zijn gekocht ontvangt men bij het de afloop van de obligatie geen ‘exit bedrag’.
Wat vooral opvalt is dat de ‘beleggen voor je kind’ de eerste 10 jaar het meeste rendement oplevert. De spaarrekening is door het lage rente percentage niet aantrekkelijk om voor de lange termijn op te sparen. Het boom-spaar abonnement levert over de gehele duur het meest op, omdat de bomen in de eerste 7 jaar nog groeien. In deze jaren leveren ze nog niet het volledige rendement op. Niet alleen het rendement is over de gehele duur het hoogst, je levert ook een positieve bijdrage aan het milieu. Hierdoor spaar je en voor een gezonde financiële toekomst en planeet.
Meer weten over de verschillende spaar pakketten van Corekees? Klik hier!