Nieuwsoverzicht
Duurzaamheid

ALTIJD AL EEN GELDBOOM GEWILD? DIT DUO HELPT U VERDER

Nick van Heesewijk
11 mei 2020
Image

Artikel van: DE QUOTE.

Hun grootste angst? Dat mensen blijven denken dat dat te mooi is om waar te zijn.

tamar en nick van heesewijk

Foto: Maurits Giesen

Dat mensen blijven denken dat het simpelweg niet zo kan zijn dat er enkel winnaars zijn bij het planten van pongamiabomen op verder vrij waardeloze stukken grond in landen als Brazilië, omdat de olie die uit de noten wordt geperst kan worden verwerkt tot groene brandstof, waardoor het rendement voor beleggers oploopt tot bijna 8 procent per jaar. ‘De paar jaren tot de eerste oogst zijn de moeilijkste. Daarna zullen mensen denken: die gekken hebben gewoon gelijk. Maar als niemand als eerste durft op te staan, hebben we wel een probleem’, zegt Nick van Heesewijk.

Samen met zijn nicht Tamar van Heesewijk, en op het idee gebracht door hun in Paraguay wonende oom, zag hij wél meteen potentie. Ook omdat planterijen in Amerika, Australië en India al hebben aangetoond dat het loont om pongamiabomen te houden. ‘Geldbomen’ noemen ze die daarom zelf. Zeker als je, zoals zij, de grond kunt leasen van boeren die deze afstaan onder de belofte dat ze de opbrengst van de noten zelf mogen houden vanaf het moment dat de bomen twintig jaar oud zijn. Tot die tijd gaat de opbrengst naar de beleggers, die nu twee tientjes per boom betalen. Op de site van Corekees is het een fluitje van een cent om dat te doen; een boek bestellen is bijkans lastiger. De eerste 10.000 bomen zijn al verkocht. Met dank ook aan SHV Energy, dat al zijn 125 medewerkers met Kerst een exemplaar gaf, en aan Michiel Witteveen, lid van hun raad van advies, die 700 stuks kocht – één voor elk Blokker-filiaal dat hij bezit. Maar er zal een veelvoud verkocht moeten worden willen de Van Heesewijks echt van tractie kunnen spreken.

Gelukkig lijken zij geen types die snel twijfelen. Nick: ‘Toen onze oom ons de mogelijkheden liet zien, dacht ik drie dingen: dit is een van de gaafste dingen die ik ooit zag, dit kan enorm worden en dit is onze kans om een bedrijf op te zetten. Daar zaten we al een tijdje op te wachten, want het leven als consultant voelde niet vrij genoeg.’ Het was Tamar die het financiële deel uitdacht, tezamen met talloze advocaten, fiscalisten en accountants die bereid waren haar een gunst te verlenen door mee te denken. Samen bedachten ze dat wie een boom bestelt eigenlijk een obligatie krijgt, met een looptijd van twintig jaar. Dat is iets wat ze, tot het moment dat ze 5 miljoen euro uit de markt halen, zonder AFM-prospectus kunnen doen. En met steun van de Europese Unie, want die heeft hen toegelaten tot een van haar groene startupprogramma’s.

“De jaren tot de 1e oogst zijn de moeilijkste. Daarna zullen mensen denken: die gekken hebben gelijk”

Hoewel de Van Heesewijks stonden te juichen toen de eerste onbekende klant zich aandiende en een boom kocht, denken ze dat hun andere bedrijf, Quadriz, veel meer impact zal maken. Daarmee richten ze zich op grote bedrijven die de plantages als mogelijkheid zien om hun CO 2-gebruik te compenseren. Dat zijn corporates die er geen rendement op hoeven te maken, maar de opbrengst weer in nieuwe bomen steken, waardoor ze exponentieel groener worden. Tamar: ‘Want ik hoef vast niet uit te leggen dat ook onze impact dan exponentieel stijgt.’

Wat vindt de expert?

Patrick Beijersbergen, hoofdredacteur Effect en schrijver van de boekenreeks ‘Beleggen kun je zelf’: ‘Wat ik weet van soortgelijke beleggingsproducten is dat de rendementen waarmee wordt geschermd alleen tot stand komen als alles meezit. Dat betekent geen aardverschuivingen, periodes van droogte, bosbranden of andere pech. Maar ook geen magere oogsten, onverwachte overheidsmaatregelen of mismanagement. Dat dit lukt over een periode van twintig jaar is hoogst onwaarschijnlijk.’


Dit artikel is overgenomen uit ons blad. Daarin stellen we elke maand een reeks jonge, ambitieuze ondernemers voor.

Deel deze post