Nieuwsoverzicht
Project Olifantsgras

Project Olifantsgras voortgangsupdates

Claudia Esveldt
24 januari 2023
5 min.
Image

Obligatiehouders van Project Olifantsgras krijgen van ons regelmatig e-mailtjes met daarin verslag van de voortgang ter plaatse. Omdat we houden van transparantie en omdat we blij met de ontwikkelingen zullen we deze updates vanaf nu ook op deze blog publiceren. Lees ze! 

Gras-update 1: Dinsdag 11 Oktober 2022

Het is vandaag precies 14 dagen geleden dat de campagne voor Project Olifantsgras volledig gevuld is. Dit betekent dat de wettelijke bedenktijd (recht op ontbinding) voor investeerders verstreken is en we vandaag officieel het startschot kunnen geven.

Wat gaat er nu gebeuren?

Nu het contract bekrachtigd is, maken we het geld voor de eerste ‘milestone’ over naar onze Keniaanse partner. Pas als een milestone behaald én geverifieerd is maken we het bedrag voor de volgende milestone over. Op deze manier houden we ook op afstand controle op de uitvoer van de werkzaamheden. We hebben voor dit project in totaal drie milestones gedefiniëerd. 

De eerste milestone

Het langdurige huurcontract voor de grond is ondertussen ingegaan. Voor dit project maken we gebruik van twee stukken grond van elk 6 hectare op circa 1,9 km afstand van elkaar. Beide ‘plots’ maken gebruik van één waterput. De plek voor de waterput is al bepaald en gemarkeerd (met behulp van sonar) en wordt morgen geslagen. Vanuit de put wordt met ondergrondse buizen een verbinding naar de twee plots gemaakt. Daarnaast wordt – om te voorkomen dat voorbijtrekkend vee het gras opeet – ook een start gemaakt met het hekwerk rondom het terrein.

De volgende milestones

Na de waterput en het hekwerk volgt de rest van de setup. We gaan de grond ploegen en plantklaar maken en daarna de geselecteerde ‘species’ Olifantsgras planten. Ondertussen wordt de ‘production site’ gebruiksklaar gemaakt. Over de volgende milestones zullen we je binnenkort op de hoogte brengen. We proberen dan ook meteen wat leuk beeldmateriaal mee te sturen. Tot dan!

Gras-update 2: Donderdag 24 November 2022

Het is alweer meer dan 4 weken geleden dat we voor het laatst informatie aan Project Olifantsgras-investeerders gedeeld hebben. Hoog tijd voor een update! Er is veel gebeurd de afgelopen weken en dit gaat dan ook een lang mailtje worden. Ons advies? Pak een kop koffie of een kop thee en ga er lekker voor zitten… 😉

Production sites

De 12 hectare waarop we het Olifantsgras gaan planten zijn verspreid over drie verschillende ‘production sites’ van wisselende afmetingen. In Kenia gebruikt men de maatvoering ‘Acre’ in plaats van hectare. 1 Acre is ongeveer 4000 m2 en staat gelijk aan 0,4 hectare. In onze communicatie met de projectpartner praten we afwisselend over Site A, Site B of Site C of over de 7, 8 of 15 Acre ‘plots’. Site A en Site B liggen nagenoeg naast elkaar. Site C ligt op ongeveer 2 kilometer afstand van A en B. Hieronder een overzicht:

Production sites:

Site A: 7 acres (2.83 hectare)
Site B: 8 Acres (3,24 hectare)
Site C: 15 acres (6.0 hectare)

Elk van deze sites worden via een eigen project planning ontwikkeld. Op dit moment zijn we vooral druk met Site A en B. Site C doen we als laatste.

Huidige situatie van een deel van Site A en Site B

De Borehole

Alle drie de sites maken gebruik van één en hetzelfde irrigatiesysteem. Deze ‘borehole’ staat bij de ingang van Site A en B. Deze is in de week na onze laatste projectupdate ‘geslagen’ en is ruim 222 meter diep! De komende dagen wordt deze getest. Een Hydroloog kijkt onder andere naar de kwaliteit van het water en naar de zogenaamde ‘flow rate’, het aantal liters water die we per dag kunnen tappen voordat de borehole aangevuld moet worden en hoelang het dan duurt totdat dat gebeurd is. Zie het als een rietje in een glas water: hoelang kun je uit het rietje drinken totdat het glas leeg is? Dit onderzoek is belangrijk, want de uitkomst bepaald mede de grootte van de pomp. Zodra dit onderzoek afgerond is wordt de pomp aangeschaft en geplaatst. Saillant detail: de pomp in kwestie gaat aangedreven worden middels zonnepanelen! 

Het slaan van de waterput

Klaar om te planten

Site A en B zijn de afgelopen weken geploegd en bemest. Ondertussen zijn ook de eerste stengels Olifantsgras besteld. Omdat het flinke aantallen zijn (we hebben er voor Site A en B alleen al zo’n 120.000 stuks nodig) moeten we vanuit meerdere vestigingen van KALRO aangeleverd worden. Het heeft de afgelopen tijd flink geregend en daardoor is de grond lekker drassig. Ideale omstandigheden om te starten met planten! Zodra het hekwerk staat gaan we daar dan ook razendsnel mee beginnen. Naar verwachting beginnen we eind deze maand met het planten van Site B.

Ben van Wecol legt uit hoe hoog het Olifantsgras hier binnenkort staat.

Het hekwerk

Het liefste zouden we Olifantsgras planten zónder hekwerk. Vanwege grote hoeveelheden loslopend vee is dat echter geen optie. Geiten vinden Olifantsgras erg lekker en zonder hek zou er weinig van ons project overblijven. Daarom plaatsen we betonnen palen met ijzer hekwerk rondom de verschillende Production sites. De betonnen palen worden op dit moment op locatie geproduceerd én ingegraven. Zodra alles staat wordt het hekwerk gemonteerd en kan het planten beginnen.

Enkele van de duizenden betonnen palen…

De Production Facility

Op slechts een paar kilometer afstand van de production sites staat de production facility. Dit is de plek waar de Brikettenpers staat en waar het geoogste Olifantsgras versnipperd, gedroogd en gebriketteerd gaat worden. De afgelopen weken was het vooral wachten op Kenya Power. Pas nadat zij de locatie aangesloten hebben op het elektriciteitsnet konden we verder. Aanstaande maandag start de assemblage van de briketteer-machine. Deze is tweedehands (lekker duurzaam!) en heeft een aantal onderdelen die vervangen moeten worden. Hiervoor komt er speciaal vanuit het 400 kilometer Noordoostelijk gelegen Kisumu een Ingenieur naar Isinya toe. Als alles goed gaat hebben we over twee weken een draaiende operatie. Vanaf dat moment kunnen we beginnen met briketteren. We gaan proefdraaien met zaagsel (met pijn in het hart, maar het moet om op tijd met de productie te starten) en dan zo snel mogelijk over naar Olifantsgras. 

We hebben stroom!

Lang verhaal kort

Het gaat goed! De vertraging tot op heden is minimaal en het lokale projectteam gaat onverminderd vooruit. Wij zijn erg positief over de gang van zaken. Zodra we weer wat ‘milestones’ bereikt hebben brengen we je uiteraard op de hoogte. Wil je voor die tijd meer weten? Schroom niet contact op te nemen door te replyen op dit mailtje of via een van onze andere kanalen.

 

Gras-update 3: Dinsdag 10 Januari 2023

Om het nieuwe jaar goed van start te laten gaan delen we bij deze weer een lijstje met de laatste updates van Project Olifantsgras. Hoewel er veel gebeurd is de afgelopen weken gaan we proberen om dit mailtje compact te houden. Wil je graag meer- of aanvullende informatie? Stuur ons dan gewoon een mailtje!

Hekwerk ✅ 

Al hek hekwerk rondom Site A en Site B is geplaatst en daarmee zijn we er zeker van het gras veilig is voor rondtrekkend vee. Met enkele kilometers hekwerk was dit redelijk arbeidsintensief, maar nu kan het echte werk beginnen.

Planten van het gras ✅

Vanuit allerlei verschillende KALRO vestigingen in heel Kenia zijn er ruim honderdduizend stengels Olifantsgras geoogst en geplant. Deze stengels konden vanwege de korte regentijd, de zogenaamde short rains zonder irrigatie reeds geplaatst worden. 

Een KALRO medewerker oogst hier het Olifantsgras wat bij ons geplant gaat worden

Watertanks geïnstalleerd ✅

Simultaan aan het planten werden ook de twee watertanks geplaatst. Voordat deze geplaatst konden worden moest er eerst een fundering aangelegd worden. Nu staan de tanks stevig verankerd en kan hier straks het opgepompte grondwater in opgeslagen worden. 

Duizenden stengels Olifantsgras en de twee watertanks 

Zonnepanelen en waterpomp geplaatst ✅

De waterpomp voor het irrigatiesysteem is geïnstalleerd. Deze wordt volledig aangedreven via zonnepanelen die ondertussen óók geïnstalleerd zijn. 

De zonnepanelen die de waterpomp zullen aandrijven 

Het eerste gras ontkiemd ✅ 

We konden niet geloven wat we zagen toen we, binnen twee weken na planten, de eerste foto’s van het ontkiemende gras te zien kregen! Ben jij ook benieuwd? Hieronder onze favoriete foto: 

De langwerpige bladeren zijn van het Olifantsgras, de kleine groene plantjes zijn bonen; die zijn geplant als bodembedekkers en voegen stikstof toe aan deze verarmde grond. 

Wat nu?

Binnenkort gaan de werkzaamheden bij Site C van start. In de tussentijd wordt het irrigatiesysteem van Site A en B geïnstalleerd en zal het gras langzaam maar zeker tot serieus formaat doorgroeien. Zodra we meer nieuws hebben zullen we dit uiteraard met je delen! 

 

Project Olifantsgras voortgangsupdates: conclusie 

Zoals je kunt zien loopt de ontwikkeling van Project Olifantsgras erg voorspoedig! De vertraging ten opzichte van de projectplanning is minimaal en de belangrijke milestones worden keer op keer zonder alteveel problemen behaald. We zullen deze pagina blijvend updaten om een online logboek van de voortgang van het project bij te houden. Heb je niet geinvesteerd in Project Olifantsgras, maar wil je na het lezen van deze updates graag mee in een volgende ronde? Klik dan hier om je gegevens achter te laten en dan geven we je een seintje wanneer we in de toekomst eventueel een volgende campagne opzetten.

Deel deze post