Nieuwsoverzicht
Duurzaamheid

Pongamia: de multifunctionele boom

joost commissaris
22 januari 2021
De bloem van de pongamiaboom

De Pongamiaboom is een zeer multifunctionele boom

Een Pongamiaboom produceert jaarlijks noten. De eerste noten verschijnen binnen 3 à 4 jaar na planten. Iets minder dan de helft van deze nootjes bestaat uit plantaardige olie. Deze olie is rijk aan energie en kan voor verschillende zaken gebruikt worden. Zo kan de olie als lampolie gebruikt worden, verwerkt worden in zeep of omgezet worden tot biodiesel.

Het pulp dat overblijft na het persen van de noot voor de olie heet de ‘perskoek’. Deze koek is rijk aan proteïne en kan worden gebruikt als veevoer of zelfs menselijk voedsel.

Naast deze producten kan de boom ook anders worden ingezet. Zo is de Pongamiaboom een natuurlijk scherm tegen wind of voor schaduw.

De bloemen die groeien aan de Pongamiaboom kunnen worden gebruikt als compost, de bast van de boom voor touw of koord. Het hout van de boom is te zacht om het voor iets anders te gebruiken dan brandhout. Het voordeel daarvan is dat het kappen van de boom onaantrekkelijk is, helemaal door de jaarlijkse waarde van de nootjes. Een boom blijft daarom 20 jaar van de koper, waarna deze teruggaat naar de landeigenaren – lokale veeboeren. Het vee van deze boeren graast tussen de bomen, zijn beschermt tegen wind en zon en bemest op zijn beurt de bomen. Ook kan het vee profiteren van het proteïnevoer van de geperste noten.

Nieuwsgierig geworden naar onze multifunctionele boom? Kijk dan eens hier!

Deel deze post