Nieuwsoverzicht
Blog

Passief inkomen: wat is het en hoe krijg je het?

Claudia Esveldt
5 juli 2022
5 min.
Image

 

Een financiële droom

</b
Het is de heilige graal onder investeerders, aanhangers van de FIRE beweging en iedereen die lange dagen maakt en daar gevoelsmatig niet voor beloond wordt. Passief inkomen: een geldstroom die los staat van jouw tijd of arbeid. In deze blog leggen we uit wat het is, hoe het werkt en wat jij kunt doen om het te creëeren. Overigens niet zonder kritische noot, want hoewel passief inkomen ervoor kan zorgen dat je meer geld verdient is de gedachte van ‘slapend rijk worden’ te simplistisch en niet altijd realistisch. Dat je op dit moment niet werkt voor het geld dat je verdient betekent niet dat je er nooit tijd, geld, of energie in hebt hoeven steken.

Tijd voor geld
Waarschijnlijk leef jij van een actief inkomen. In andere woorden: je ruilt uren voor geld. Bijvoorbeeld doordat je in loondienst bent en jouw contract gebaseerd is op 40 uur werken in de week, of omdat je als freelancer jouw diensten aanbiedt voor een bepaald bedrag per uur. Het nadeel van actief inkomen is dat er een maximum zit aan wat je kunt verdienen. Natuurlijk kun je een salarisverhoging krijgen, of je uurtarief verhogen, maar aan die twee zit altijd een limiet. Dit is overigens niets om je druk om te maken. Leven van een actief inkomen is doodnormaal. Voor Nederland is er geen data beschikbaar, maar volgens het Amerikaanse Censusbureau verdient slechts 20% van Amerikaanse huishoudens een passief inkomen.

Hoe dan wel?
Stel dat je jouw actieve inkomen wil aanvullen met een passief inkomen: hoe doe je dat? Het antwoord op deze vraag is niet kort, noch eenvoudig. Er zijn namelijk veel verschillende manieren om een passief inkomen te genereren. De meest gebruikelijke zijn dividenden vanuit aandelen, rentes op leningen of obligaties en huurinkomsten uit vastgoed. Minder gebruikelijke, maar toch populaire methodes zijn dropshipping of het verkopen van (e)-boeken of online cursussen. Belangrijker dan de bron van je passieve inkomen is de manier waarop je het organiseert. Het draait namelijk niet om hard werken, maar om slim werken. Je hebt immers maar zoveel uren in een week (en die worden al grotendeels ingevuld met je reguliere werk). De truc is om je passieve inkomstenbron zo in te richten dat je deze naast je reguliere werk bestaan.

Start met investeren
Allemaal leuk en aardig, maar hoe begin je? Het korte antwoord is: ‘ga investeren’. Aandelen betalen dividend en financiële producten als obligaties betalen rente. Veel mensen denken dat je rijk moet zijn om te kunnen investeren, maar dat is helemaal niet waar. Er zijn meer dan genoeg investeringsplatformen waarop je laagdrempelig, en ook met kleine bedragen, een gezond rendement kan maken. Daar hebben we in deze blog al een keertje wat aandacht aan besteed.

De kost gaat voor de baat uit
Realiseer je dat het tijd kost om dit voor elkaar te krijgen. Ten eerste vanwege het onderzoek dat je zult moeten doen en daarna in de uitvoering van jouw passief inkomen project. Daarnaast kost het geld. Je zult immers een gedeelte van jouw actieve inkomen moeten aanwenden voor de noodzakelijke investering. Het belangrijkste van die investering is dat je bereid moet zijn om wat risico te nemen. Daarnaast is het wijs om dat risico te spreiden. Wanneer je aandelen of obligaties koopt moet je niet al je eieren in één mandje stoppen en geen geld gebruiken dat je niet kunt missen.

Alternatieven
Is het bovenstaande niets voor jou? Dan zijn er natuurlijk genoeg alternatieven! Daarvoor moet je wel eerst bepalen waar jouw talenten en kwaliteiten liggen. Om maar in verschrikkelijk zakelijke termen te blijven: waar ligt jouw Unique Selling Point? Misschien kun je ontzettend goed ontwerpen of ben je een ster in Excel en kun je met jouw talent interessante en leerzame e-courses maken én verkopen. In de essentie komt het altijd neer op het volgende: verzin een schaalbare manier om jouw skills te vermarkten en voor je het weet verdien ook jij passief inkomen…

Dollar-Cost Averaging
Kies je toch voor investeren? Dan kan het raadzaam zijn om gebruik van maken van Dollar-cost averaging. Dit is een strategie die je kan helpen om het bedrag dat je betaalt voor beleggingen te verlagen en het risico te minimaliseren. In plaats van eenmalig voor een groot bedrag aandelen of obligaties te kopen, koop je met dollar-cost averaging in kleinere hoeveelheden op regelmatige intervallen, ongeacht de dan geldende prijs. Dit verkleint het emotionele element van prijsschommelingen of tegenvallende resultaten van investeren en daarmee ook de verleiding om jouw handelingen op de markt te timen.

Bomen sparen
Corekees’ versie van Dollar-cost averaging is het boom-spaar-abonnement. Met dit abonnement investeer je een vast bedrag per maand en planten wij jouw bomen elke maand opnieuw. Dit is niet alleen overzichtelijk, maar ook agrarisch veiliger dan een eenmalige grote investering. Vier jaar na je eerste investering keren wij jouw eerste rendement uit en dankzij jouw maandelijkse inleg groeit het bedrag van het rendement gestaag mee. Voor je het weet groeit dit bedrag naar een aanzienlijke aanvulling op je inkomen en verdien ook jij geld terwijl je op het strand of in je bed ligt. Het is dan ook niet voor niets dat ons logo een afbeelding is van een investeerder die slapend geld verdient. Wil jij dat ook? Maak een account aan op ons platform en start vandaag nog met sparen! 

Deel deze post