Nieuwsoverzicht
Blog

Moet ik belasting betalen over mijn investeringen?

Claudia Esveldt
6 september 2022
4 min.
Image

Zoals het spreekwoord luidt zijn er slechts twee zekerheden in het leven: de dood en belastingen. Ook over je Corekees investeringen moet je belasting betalen, maar hoeveel precies verschilt van persoon tot persoon. In deze blog leggen we het voor je uit. Een korte disclaimer: We focussen ons in dit artikel op Nederland. Voor Belgische investeerders gelden andere regels. Enfin, laten we beginnen met de basis.

Hoe wordt de belasting over mijn inkomen in Nederland berekend?
Volgens de wet kun je in Nederland drie verschillende belastbare vormen van inkomen hebben. Deze drie verschillende groepen worden ‘boxen’ genoemd. Elke box heeft zijn eigen regels en bijbehorend belastingtarief. Ze zijn als volgt verdeeld: 

Box 1
Dit is je belastbare inkomen uit je werk en (eventuele verhuur van) je eigen woning. Voor de meeste Nederlanders is Box 1 de basis van hun inkomen. Daarmee vormt het ook het grootste deel van je belastbare inkomen.  Het Box 1 inkomen wordt verdeeld in schijven. Dit houdt in dat je, naarmate je meer verdient, je ook meer belasting betaalt. Voor je investing bij Corekees is Box 1 niet van toepassing, maar op de site van de Belastingdienst kun je hier meer over lezen

Box 2
Dit is belastbaar inkomen uit ‘aanmerkelijk belang’. De term aanmerkelijk belang wordt gebruikt wanneer een natuurlijk persoon (een mens, zoals jij en ik) een direct, of indirect minimaal 5% hebt van alle uitstaande aandelen in een binnenlandse of buitenlandse vennootschap. Dit kunnen de aandelen van je eigen bedrijf zijn, maar bijvoorbeeld ook aandelen op de beurs.

Box 3
Dit is belastbaar inkomen uit sparen en beleggen. Alles wat onderdeel is van je ‘vermogen’ valt onder deze box. Hier vallen jouw Corekees obligaties ook onder. In Nederland wordt echter alleen belasting geheven over vermogen boven een grens €50.000. Als jouw vermogen lager is, hoef je geen vermogensbelasting te betalen. Of je belasting moet betalen over je Corekees obligaties? Is jouw vermogen groter dan €50.000? Dan moet je over het deel boven dit bedrag belasting betalen… Maar, wees gerust: ook boven de €50.000 is het percentage belasting dat je moet betalen hartstikke laag!  We zouden kunnen uitleggen hoe dat precies werkt, maar deze pagina van de belastingdienst kunnen we toch niet overtreffen.

Hoe vermeld ik mijn Corekees investeringen in de aangifte inkomstenbelasting?
Hiervoor ben je zelf verantwoordelijk. Je doet dit door je aangifte inkomstenbelasting. Je obligaties vallen onder Box 3 en hoeven alleen in die Box afgerekend te worden. Elke vorm van inkomen valt maar onder één enkele box. Je inkomsten worden dus niet dubbel belast! Het bedrag dat je hebt uitstaan als investering vul je onder Box 3 in bij ‘uitgeleend geld en andere vorderingen’. Het bedrag dat je moet invullen vind je op je jaaroverzicht in ons investeringsdashboard. Elk jaar doe je aangifte over het het jaar ervoor. Bij je aangifte in 2022 neem je dus het jaaroverzicht van 2021. Je kunt je Corekees jaaroverzichten overigens gemakkelijk downloaden op de overzichtspagina van het dashboard, direct onder de vermelding van het aantal uitstaande obligaties. Aan het begin van elk nieuw jaar sturen we het ook per mail naar je toe.

Valt mijn belegging onder groen beleggen?
Investeerders vragen ons vaak of Corekees obligatie onder ‘groen beleggen’ vallen. Hoewel het planten van bomen uiteraard een groene belegging is, vallen onze obligaties daar volgens de belastingdienst helaas niet onder. Groene beleggingen zijn uitsluitend beleggingen in een specifiek groepje fondsen die deelnemen in projecten voor milieubescherming. Voor deze specifieke groene beleggingen geldt een belastingvrijstelling. Dat betekent dat je alleen belasting hoeft te betalen als de waarde van deze beleggingen boven een bepaald bedrag uitkomt. Zie deze lijst voor een overzicht van de vrijgestelde fondsen.

Samenvattend: moet ik belasting betalen over mijn investeringen?
Het antwoord is ‘ja, je moet belasting betalen over je Corekees investeringen mits jouw totale vermogen groter is dan 50.000.’ Heb je hier toch nog vragen over en wil je graag persoonlijk contact? Neem dan via deze pagina contact met ons op!


Deel deze post