Nieuwsoverzicht
Financieel

Is maatschappelijk verantwoord beleggen een verstandige keuze?

Claudia Esveldt
1 juli 2024
11 min.
Image

Is maatschappelijk verantwoord beleggen een verstandige keuze?

Beleggen gaat om het maken van keuzes en dan het liefst verstandige keuzes. Zo stelt Warren Buffett, een van de bekendste beleggers, dat: ‘’Beleggen moet rationeel zijn; als je het niet begrijpt, doe het dan niet.’’. De spijker op zijn kop; het is bij beleggen belangrijk dat je je keuzes kunt onderbouwen en erachter staat. Beleggen kent immers risico’s, maar zeker ook potentiële voordelen. 

In dit blog zoomen we verder in op het onderwerp verantwoord beleggen en dan met name maatschappelijk verantwoord beleggen. Deze vorm van beleggen is in opkomst, maar roept ook vragen op. Want wat is het, welke vormen zijn er en is het überhaupt een verstandige keuze?

Inhoudsopgave

   1. Wat is maatschappelijk verantwoord beleggen?
   2. Welke vormen van maatschappelijk verantwoord beleggen zijn er?
   3. Is ESG beleggen maatschappelijk verantwoord beleggen?
   4. Wat is sociaal verantwoord beleggen?
   5. Wat is impact beleggen?
   6. Is verstandig beleggen maatschappelijk verantwoord?
   7. Start met verantwoord investeren bij Corekees

Wat is maatschappelijk verantwoord beleggen?

Maatschappelijk verantwoord beleggen staat voor het doen van beleggingen die verantwoord zijn voor de maatschappij. Het staat ook wel bekend als duurzaam beleggen of Social Responsible Investing (SRI).  

Deze vorm van beleggen kan uitgeoefend worden door te beleggen in individuele ondernemingen met een maatschappelijk karakter of via een maatschappelijk verantwoord beleggingsfonds. 

Bedrijven wordt steeds vaker een spiegel voorgehouden of dat wat ze doen ook een positieve invloed heeft op de maatschappij. Niet alleen maar nemen, maar ook geven. Dit is terug te zien in de opkomst van MVO, maatschappelijk verantwoord beleggen, en sociaal-economische thema’s.

Welke vormen van maatschappelijk verantwoord beleggen zijn er?

Er zijn verschillende vormen van maatschappelijk verantwoord beleggen.
In onderstaande alinea’s zullen we drie vormen nader uitlichten: ESG beleggen, sociaal verantwoord beleggen en impact beleggen. 

Naast dat er verschillende vormen zijn, zijn er ook verschillende manieren om te beoordelen of een belegging maatschappelijk verantwoord is: 

 • Uitsluiting: de naam zegt het al, bij uitsluiting sluit men bepaalde sectoren uit binnen hun beleggingsstrategie. In theorie blijven er dan alleen maatschappelijk verantwoorde bedrijven/fondsen over. Sectoren die uitgesloten worden, staan bekend om hun negatieve impact op de maatschappij, zoals de tabaksindustrie, wapenhandel en palmolie. Ook kunnen er bedrijven worden uitgesloten op basis van hun activiteiten, bijvoorbeeld door een corruptieschandaal of als er onduidelijkheid bestaat over de arbeidsomstandigheden.
 • Best in class: bij deze methode wordt er een ranking gemaakt van mogelijke bedrijven op basis van duurzame criteria. Vervolgens worden de best presterende bedrijven gekozen. Deze methode is controversieel aangezien een bedrijf hoog kan scoren op een bepaald criterium, maar op een ander criterium weer heel laag kan scoren. Een modemerk kan bijvoorbeeld hoog scoren op CO2-besparing, maar het vervolgens niet zo nauw nemen met de arbeidsomstandigheden in hun fabriek in Bangladesh. Hoe maatschappelijk verantwoord is dit bedrijf dan?
 • Themabeleggen: deze vorm van het selecteren draait om het vinden van bedrijven die een oplossing bieden voor een bepaald maatschappelijk probleem, zoals het verlies van biodiversiteit.
 • Integratie: waar bij andere methodes de duurzame prestaties apart worden gemeten en gebruikt worden als enige maatstaf, wordt dit bij integratie als onderdeel gezien van de gehele analyse. Beleggingskansen worden geanalyseerd op meerdere factoren, zoals de strategie, sector ontwikkelingen, financiële huishouding, en de totale score wordt gebruikt om een keuze te maken.
 • Betrokkenheid: dit is een methode waarbij duurzame beleggers via het bezit van aandelen druk willen uitoefenen op het duurzaamheidsbeleid van een bedrijf. Dit kan via de rechten waar zij over beschikken, zoals stemrecht, of door betrokken te raken bij een bedrijf.

Een voorbeeld hiervan is Follow This, een collectief van aandeelhouders die oliemaatschappijen zoals Shell wil motiveren om te verduurzamen. Bij Follow This zijn grote aandeelhouders betrokken en ze bezitten gezamenlijk 3,4 procent van alle Shell aandelen.

Bron: Fidelity International

Is ESG beleggen maatschappelijk verantwoord beleggen?

ESG beleggen staat voor Environmental, Social en Governance. Bij deze vorm van beleggen neem je zogeheten ESG factoren mee in je besluit om wel of niet te beleggen in een bedrijf. ESG beleggen wordt in de regel geschaard onder het kopje ‘’maatschappelijk verantwoord beleggen’’, echter zijn er onderzoeken die dit in twijfel trekken. 

Benieuwd naar de achtergrond hiervan?
Wij zochten het voor je uit: lees hier het artikel

Wat is sociaal verantwoord beleggen?

Waar maatschappelijk verantwoord beleggen een vrij breed begrip is, is sociaal verantwoord beleggen al iets specifieker. Het gaat hierbij om het doen van beleggingen in bedrijven die een positieve sociale impact maken, bijvoorbeeld door banen te creëren, armoede terug te dringen of sociale ongelijkheid te verminderen. 

Een voorbeeld hiervan is Project Specerij waarmee we koffieboeren helpen hun aanbod te diversifiëren met het verbouwen van bio-gecertificeerde gewassen. Hiermee verbeteren ze de biodiversiteit van hun land en verhogen ze hun inkomsten.

Positieve sociale impact maken met beleggen

Wat is impact beleggen?

Impact beleggen is een vorm van duurzaam beleggen waarbij de focus ligt op het maken van positieve sociale of ecologische impact, naast het genereren van financiële rendement.

Een cruciaal onderdeel van impact beleggen is dat er meetbare positieve impact moet zijn, zoals het besparen van X kilogram CO2-uitstoot of het creëren van X aantal toekomstbestendige banen.

Het biedt een interessante mix van het goed doen met je geld, op een maatschappelijk verantwoorde manier, en het groeien van je vermogen. 

Wil jij een sterke start maken met impact beleggen?
Lees dan dit blog

Is verstandig beleggen maatschappelijk verantwoord?

Maatschappelijk verantwoord beleggen is, in de meeste gevallen, verantwoord voor de maatschappij. Echter gaat het bij verstandig beleggen ook over andere aspecten. Een verstandige belegger let bij het maken van beleggingskeuzes ook op: 

Bijkomende kosten

Aan bijna elke investering zijn kosten verbonden, bijvoorbeeld transactiekosten, administratiekosten en beheer/fondskosten. Dit is per platform/partij verschillend. 

Daarnaast is het ook afhankelijk van hoe je investeert: handel je veel met je investeringen, dan moet je rekening houden met meer transactiekosten. Kies je voor een fonds in plaats van losse aandelen, dan komen er beheer/fondskosten bij kijken. 

De kosten zijn vaak al meegerekend in het verwachte rendement wat gecommuniceerd wordt. Minder kosten is niet altijd in je voordeel, let ook op andere factoren zoals het rendement, de transparantie en de historische prestaties. Anders kom je alsnog duurder uit. 

Als het gaat om de kosten van maatschappelijk verantwoord beleggen dan zijn bovenstaande aspecten ook van toepassing. Bij sommige beleggingsprojecten in de duurzame sfeer worden er meer beheer/monitoringskosten berekend. Dit heeft een goede reden, namelijk dat het project en de daadwerkelijke impact goed in de gaten worden gehouden. Zo worden schandalen zo veel mogelijk voorkomen en nieuwe kansen snel gezien , wat de investering alleen maar ten goede komt.

Financieel rendement 

Uiteindelijk draait investeren ook om het behalen van een goed financieel rendement waardoor je vermogen kan groeien. 

Bij maatschappelijk verantwoord beleggen, laten impact investeringen zien dat er een goede balans bestaat tussen het ontvangen van een goed financieel rendement en het maken van een concrete en positieve impact met je vermogen. Het financieel rendement doet niet onder voor dat van conventioneel beleggen, lees er hier meer over. 

Wel kunnen impact investeringen een hoger risico hebben: ze focussen zich vaak op baanbrekende innovaties die zich nog moeten bewijzen op de lange termijn. Maar de upside daarentegen is ook hoger. 

Broker/tussenpartij 

Lees je in over de broker/tussenpartij die je wilt kiezen voor jouw investering. Wat zijn de ervaringen van andere investeerders? Hoe gebruiksvriendelijk zijn ze? En welke service bieden ze aan? 

Als we naar maatschappelijk verantwoord beleggen kijken, is het ook essentieel om te kijken naar transparantie. Hoe transparant is de aanbieder over het project waarin je investeert? En is er een bewezen trackrecord hiervan? 

Kortom, weet waarin je belegt en maak niet zomaar een keuze. Beleggen kent risico’s, maar deze kun je zo veel mogelijk beperken door goed onderzoek te doen. 

Start met verantwoord investeren via Corekees

Wil je een positieve invloed maken met je investering? Zowel op je eigen vermogen, de maatschappij en de natuur? Dan ben je bij Corekees aan het juiste adres. 

Wij faciliteren maatschappelijk verantwoorde investeringsprojecten die ook nog eens verstandig zijn. Ze beschikken stuk voor stuk over het ‘’Corekees label’’ en bewijzen dat duurzaamheid uitstekend samengaat met het behalen van een goed rendement.

Kies jouw investeringsproject

Eerst verder lezen over maatschappelijk verantwoord beleggen, ofwel duurzaam beleggen? 

Download onze whitepaper

Deel deze post