Regelmatig komt de cryptomunt Bitcoin in het nieuws door royale beleggingswinsten, flinke koersschommelingen en recordbrekende aankoopprijzen. Toegegeven, dat laatste is in de huidige Bear Market even een ander verhaal, maar toch. Naast dit alles is ook het energieverbruik van cryptocurrency en de impact ervan op het milieu een steeds populairder onderwerp. Om de vraag “Is crypto slecht voor het milieu?” te beantwoorden, wordt in deze blog informatie gegeven over het energieverbruik van crypto en welke rol de begrippen Proof of Work (PoW) en Proof of Stake (PoS) daarinspelen. Ook kom je te weten hoe er binnen deze opkomende technologische ontwikkeling rekening gehouden kan worden met energieverbruik en hernieuwbare energie!
Wat is het energieverbruik van crypto’s?
Hoeveel energie de verschillende cryptovaluta netwerken precies gebruiker is moeilijk vast te stellen. Dit komt deels door de wereldwijde verspreiding van de netwerken waarbinnen iedereen transacties kan laten uitvoeren. Wel is het duidelijk dat er heel veel energie gebruikt wordt, aangezien de Universiteit van Cambridge in een doorlopend onderzoek het wereldwijde energieverbruik van Bitcoin meet. Voor de maand juli van dit jaar lag dit op 9,88 gigawatt! Op jaarbasis is dit bijna 120 gigawatt, vergelijkbaar met het jaarlijkse energieverbruik van heel Zweden. En dit gaat dan alleen nog maar over de populairste cryptocurrency! Om het iets inzichtelijker te maken geven we hieronder nog een aantal voorbeelden.
Hoeveel energie is één gigawatt?
Leuke term, zo’n gigawatt, maar wat levert één gigawatt aan energie nou precies op? Het korte antwoord: een heleboel gloeilampen. Als je bijvoorbeeld een gemiddeld huis-tuin-en-keuken gloeilamp van 100 watt neemt, dan kun je er daar ongeveer 10 miljoen van laten branden. Voor LED lampen, die veel minder energie verbruiken, kun je met één gigawatt 100 miljoen stuks laten branden. Voor de autoliefhebbers hierbij een andere vergelijking: één gigawatt staat gelijk aan ongeveer 1,3 miljoen PK. Ten slotte een wat meer praktisch voorbeeld: één gigawatt is genoeg om ongeveer 750.000 huizen van stroom te voorzien.
Waarom is het energieverbruik zo hoog?
Het energieverbruik van crypto’s is zo hoog door de manier waarop voor munten als Bitcoin de transacties gevalideerd worden, namelijk via Proof of Work (PoW). Er zijn echter manieren om dit energieverbruik te verlagen, waardoor ook de impact op het milieu verkleind wordt. Dit kan bijvoorbeeld door PoW te vervangen door Proof of Stake (PoS). Dit gebeurt allemaal in de Blockchain, een veilige database en keten van goedgekeurde transacties, ook wel blocks genoemd. Hieronder lichten we beide mechanismen verder toe.
Wat is PoW?
Het netwerk rondom cryptocurrency werkt vaak via het PoW-mechanisme, waarbij miners, de mensen die een transactie binnen het netwerk controleren en uitvoeren, hun eigen computer beschikbaar stellen aan het netwerk. Hun computer richt zich op het oplossen van allerlei cryptografische rekensommen om het netwerk te beschermen tegen hackers. Wanneer een computer van een miner een formule als eerste kraakt, zal deze miner beloond worden. Om te voorkomen dat een bundeling van transacties toegevoegd wordt aan de Blockchain wordt de transactie altijd eerst door andere miners in het netwerk gecontroleerd. Na voldoende goedkeuring wordt het nieuwe block aan de Blockchain toegevoegd.
Het PoW-systeem heeft ervoor gezorgd dat het crypto-netwerk nog nooit gehackt is en transacties hoeven niet te worden goedgekeurd door een centrale autoriteit, zoals een bank. Tegelijkertijd betekent het dat duizenden computers tegelijk bezig zijn met de validatie van slechts één transactie. Hierdoor is mining een wereldwijde onderneming zonder grenzen, waarvoor een grote hoeveelheid stroom nodig is.
Wat is PoS?
Er wordt steeds meer aandacht besteed aan milieuvriendelijke alternatieven voor PoW en met name aan het PoS-systeem, wat wel 99 procent van de gebruikte energie zou kunnen besparen. Hiervoor is ook de campagne “Change the code, not the climate” opgezet, om de manier waarop crypto’s gedolven worden te veranderen. De campagne pleit met name voor een verandering in de code die de Blockchain-transacties beheert.
Er moet dus een verandering komen naar PoS, maar wat houdt dit principe eigenlijk in? Om transacties voor cryptomunten in de Blockchain te zetten, moeten er in het huidige systeem heel veel berekeningen gedaan worden. Deze berekeningen valideren een transactie en zetten het vast, wat een bewijs levert dat miners het werk hebben gedaan om de complexe puzzel op te lossen, oftewel “proof of work”.
PoS werkt daarentegen via een andere manier van consensus. Gebruikers die al in het bezit zijn van munten kunnen hiervan een bepaalde hoeveelheid inzetten als een soort digitale borg om nieuwe transacties te valideren. Hierbij worden miners “validators” genoemd en naar blocks wordt gerefereerd als “forging” of “minting”. Wanneer valse informatie wordt aangeleverd, krijgt iemand een boete. Het voordeel hiervan is dat er niet zoveel berekeningen gedaan hoeven te worden, waardoor heel veel energie bespaard wordt. Aan de andere kant heb je wel munten nodig om hieraan mee te doen, waardoor het vooral voor de rijke beleggers is weggelegd. Dit is in strijd zijn met het imago van cryptocurrency dat het een decentraal systeem is waaraan iedereen mee kan doen.
In dit nieuwe, energiezuinige systeem groeit de kans om transacties te verifiëren dus met de hoeveelheid cryptomunten die je hebt. Bezit jij bijvoorbeeld drie procent van een cryptomunt in een Blockchain-netwerk? Dan heb je drie procent kans om een volgend block te forgen of minten. Het systeem weert ook frauduleuze transacties. Hoe meer munten je namelijk hebt van een digitale currency, hoe groter je verlies is wanneer je een valse transactie aangaat. Dit potentiële verlies in economische waarde maakt het PoS-netwerk veilig.
Waarom is dit beter voor het milieu dan PoW?
PoW kost heel veel energie, zeker omdat minen veel ingewikkelder is geworden en zo meer stroom en computerkracht kost. PoS is hiervoor de oplossing, aangezien transacties sneller verlopen en minder energie vereisen. Dit verhoogt de duurzaamheid van een cryptocurrency en daarom zijn er ook al diverse digitale munten die gebruikmaken van de PoS-methode. Voorbeelden hiervan zijn onder andere Dogecoin, Cardano, Nano en Ripple. Door de groeiende populariteit van dit nieuwe systeem komen hier steeds meer munten bij, waaronder Polkadot, Komodo en Emercoin.
Hoe zal het energiegebruik zich verder ontwikkelen?
Er kan dus veel winst behaald worden door de overstap naar PoS te maken, maar het is wel belangrijk dat dit door de hele crypto-wereld heen gebeurt. Wanneer de bekendste cryptomunt, Bitcoin, deze stap namelijk niet zet, kan de vooruitgang met betrekking tot milieuvriendelijke energiewinning misschien teniet gedaan worden, zoals activisten vrezen. Daarom moet er ook goed gekeken worden naar de opwekkingsbron van energie. Of Bitcoin de overstap zal maken, is nog niet bekend. Het is namelijk heel lastig om het consensus systeem van een Blockchain-netwerk aan te passen.
Naast PoW en PoS zijn er overigens nog veel meer consensus-mechanismen, waardoor cryptomunten energiezuiniger kunnen worden. Dit zal zich uiteraard nog verder ontwikkelen tot uiteindelijk het meest efficiënte en veilige systeem gevonden is. Aangezien veel grote partijen al bezig zijn met de overstap naar een veel groenere Blockchain wordt er in ieder geval steeds meer aandacht gegeven aan dit probleem.
Hoe zit het met hernieuwbare energie?
Binnen dit onderwerp moet ook gekeken worden naar hernieuwbare energie. Immers kunnen grote cryptocurrencies, zoals Bitcoin, hernieuwbare energiebronnen gebruiken om het mining en transactieverkeer te ondersteunen. Echter, deze duurzame, hernieuwbare energie is veel te schaars, waardoor de huidige energiebehoefte voor crypto’s voor het grootste gedeelte geleverd wordt uit fossiele energiecentrales. Door duurzame alternatieven te introduceren, zoals PoS, kan dit teruggedrongen worden en zo ook de druk op hernieuwbare energie. Daarom moet de energiebron evenveel meegenomen worden in het proces als de decentralisatie, functionaliteiten en netwerksnelheid van het systeem.
Conclusie: Is crypto slecht voor het milieu?
Dus, is crypto slecht voor het milieu? Het antwoord is ‘Ja’. Hier kun je niet omheen. Aangezien crypto voor veel energieverbruik verantwoordelijk is. Dit komt vooral door het niet-duurzame Proof of Work-model, waarbij een transactie door heel veel miners op verschillende computers gevalideerd moet worden. In plaats hiervan is het Proof of Stake-model geïntroduceerd, waarbij een digitale borg voor nieuwe transacties gebruikt wordt en waardoor het energieverbruik verminderd kan worden. Al met al is er nog veel ontwikkeling mogelijk op dit gebied en het is belangrijk om alle aspecten en currencies mee te nemen om echt een verschil te kunnen maken. Als je duurzaam wil investeren, kun je beter bomen kopen bij Corekees, hét duurzame investeringsplatform van Nederland.
Bronnen:
https://ccaf.io/cbeci/index
https://www.cnet.com/home/energy-and-utilities/gigawatt-the-solar-energy-term-you-should-know-about/
https://www.wijzeringeldzaken.nl/Beleggen/beleggen-in-bitcoins-en-ander-cryptogeld/
https://www.frankwatching.com/archive/2021/06/10/hoeveel-energie-cryptocurrency-bitcoin-vs-milieu/
https://cryptoblogger.nl/wat-is-proof-of-work-uitleg/
https://www.businessinsider.nl/blockchain-technologie-proof-of-stake/