Nieuwsoverzicht
Financieel

Impact beleggen: dit wil je weten voor een sterke start!

Claudia Esveldt
23 januari 2024
11 min.
Impact beleggen

Impact beleggen: dit wil je weten voor een sterke start!

In een wereld die voortdurend evolueert, hebben beleggers steeds vaker de behoefte om verder te kijken dan enkel financieel rendement. Impact beleggen, een opkomende mogelijkheid in de financiële wereld, biedt een antwoord op de groeiende vraag naar betekenisvolle beleggingen.

In deze blog duiken we dieper in de wereld van beleggen met impact: wat is het? Is er een verschil met impact investeren? Wat is het verwachte rendement van impact beleggen en wat zijn goede voorbeelden? Ook bespreken we de voor- en nadelen én geven we je een concreet stappenplan om te beginnen. 

Na het lezen hopen we dat je enthousiast bent over de kansen die impact beleggen biedt en dat je een sterke start kan maken.

Inhoudsopgave

 1. Wat is impact beleggen? 
 2. Impact investeren of impact beleggen? 
 3. Relevant aan impact beleggen 
 4. Rendement van beleggen met impact 
 5. Voorbeelden van impactbeleggingen 
 6. De voordelen van impact beleggen 
 7. De nadelen van impact beleggen 
 8. Hoe kun je starten met impactbeleggen? 
 9. Maak impact en rendement 

Wat is impact beleggen? 

Impact beleggen is een vorm van duurzaam beleggen waarbij de focus ligt op het maken van positieve sociale of ecologische impact, naast het genereren van financiële rendement.
Het doel is om kapitaal te alloceren aan bedrijven, projecten of impact fondsen die actief bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke – en klimaatproblemen.

Het gaat hierbij met name om meetbare positieve impact: door middel van impactmetingen kan er geëvalueerd worden hoe effectief de investeringen zijn in het realiseren van positieve verandering op sociaal- en milieugebied. Voorbeelden hiervan zijn het besparen van X kilogram CO2-uitstoot of het creëren van X liter schoon drinkwater. 

Het behalen van een positief financieel rendement wordt zeker niet vergeten, maar hiervoor gelden wel grenzen. Investeringen met een positief financieel rendement, maar een potentieel negatief effect, worden afgewezen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de investeringen in de alcoholindustrie of fossiele brandstoffen. 

De ster van impactbeleggen is rijzende: de markt in 2021 was wereldwijd 1.1 miljard USD groot met een jaarlijkse groei van 18% tussen 2017 en 2022.  

Beleggen met impact kan in verschillende industrieën en projecten, zoals hernieuwbare energie, regeneratieve landbouw, CO2 opslag, klimaattechnologie en microkrediet. De populairste categorie is voedsel & landbouw (61%), gevolgd door energie (55%) en gezondheidszorg (51%). 

Al met al zet je met impact beleggen je vermogen aan het werk om een positieve duurzame en/of sociale impact te maken zonder een goed financieel rendement uit het oog te verliezen.

De groei van Impactbeleggen

De groei van Impactbeleggen (Bron: GIIN, 2023)

Impact investeren of impact beleggen?

Als er twee termen zijn binnen de financiële wereld die vaak door elkaar gebruikt worden dan zijn het wel ‘’beleggen’’ en ‘’investeren’’. Zo ook met de vervoegingen ‘’impact beleggen’’ en ‘’impact investeren’’. Hoewel de termen veel met elkaar gemeen hebben, verschillen ze zeker op meerdere fronten.

(Impact) investeren verschilt van (impact)beleggen doordat het bij de eerstgenoemde gaat om een meer actieve en directe betrokkenheid bij de investering, zoals de financiering van een start-up of vastgoed of een specifiek duurzaam project. Hierbij biedt de investeerder ook zijn of haar tijd, advies en netwerk om zo invloed uit te oefenen op het succes van de investering. Het gaat vaak om niet beursgenoteerde producten die minder verhandelbaar zijn. 

Bij beleggen gaat het om het aanhouden van financiële activa, zoals aandelen, ETF’s of obligaties, zonder actieve betrokkenheid bij het bedrijf in kwestie. Er wordt alleen geld ter beschikking gesteld. Het gaat met name om beursgenoteerde producten die meer verhandelbaar zijn. 

Relevant aan impact beleggen 

Er zijn verschillende onderwerpen en termen die relevant zijn aan impactbeleggen. Hieronder lichten we er een aantal uit. 

ESG

ESG staat voor Environmental, Social en Governance. Bij ESG beleggen neem je de zogenaamde ESG factoren mee in je besluit om te beleggen in een bedrijf. Deze vorm van beleggen vind je veelal op de beurs en leunt op zogenaamde ESG-scores. Dit zijn indicatoren in de vorm van een cijfer of een andere variabele (bv. A-F, AAA-BBB). 

ESG beleggen

Netto-positief

Deze term is voor het eerst geïntroduceerd door oud Unilever-topman Paul Polman. In zijn gelijknamige boek predikt hij dat bedrijven netto-positief kunnen worden door meer aan de wereld te geven dan ervan te nemen. Dit betekent dat het bedrijf niet alleen verantwoordelijkheid neemt voor het minimaliseren van schadelijke effecten, maar ook actief bijdraagt aan het oplossen van sociale en ecologische uitdagingen. 

Een goed voorbeeld hiervan is het kledingmerk Patagonia, dat netto–positief wil worden  door gerecyclede materialen te gebruiken, kledingstukken te produceren die lang meegaan en klanten aan te moedigen om te herstellen of te recyclen in plaats van nieuwe producten te kopen. 

Deze bedrijven leren ons dat het mogelijk is om het behalen van zakelijke doelen te combineren met positieve impact op het milieu en de samenleving. Bij Corekees werken we samen met een aantal partners die op zichzelf al netto-positief zijn, zoals Courageous Land, Bamboologic en Investancia.

SDG’s

Hoe bepaal je of bedrijven netto-positief zijn? Het lange antwoord is dat daar veel verschillende manieren voor zijn, bijvoorbeeld met behulp van de Sustainable Development Goals (SDG’s). Dit is een bekende term in de duurzaam beleggen hoek en wereldwijd breed gedragen. Dat is niet vreemd als je je bedenkt dat deze doelen vastgesteld zijn door de Verenigde Naties om samen de grootste uitdagingen van onze planeet aan te pakken. 

De 17 gestelde doelen variëren van het uitbannen van armoede en honger tot het terugdringen van de opwarming van de aarde en het beschermen van de natuur (tegengaan van uitsterving planten en dieren). 

De 17 Sustainable Development Goals

De 17 Sustainable Development Goals (Bron: Rijksoverheid)

Om te bepalen of een bedrijf netto-positief, is het SDG-raamwerk een waardevol hulpmiddel. Bijvoorbeeld door vast te stellen welke SDG’s het beste aansluiten bij de kernactiviteiten van het bedrijf en waarmee het de grootste impact maakt. Daarnaast kan er gekeken worden hoe deze doelen binnen het bedrijf geïntegreerd zijn en welke plannen ze uitvoeren om deze ook daadwerkelijk te bereiken.

Wil je meer weten over de rol van de SDG’s binnen onze projecten?
Lees dan deze blog

Rendement van beleggen met impact

Onder beleggers wordt vaak gedacht dat beleggen in duurzaamheid minder rendement oplevert. Echter blijkt uit meerdere wetenschappelijke onderzoeken dat duurzaam beleggen geen negatief effect hoeft te hebben op het verwachte rendement. 

Er is nog weinig onderzoek gedaan naar het verschil in rendement tussen impact fondsen en conventionele fondsen. Wel is er meer onderzoek gedaan naar de prestatie van ESG-fondsen ten opzichte van traditionele fondsen. 

Uit onderzoek van Morningstar, een Amerikaans onderzoeksbureau dat de prestaties van beleggingsfondsen onder de loep neemt en vergelijkt, blijkt dat ESG-fondsen in de periode 2015-2021 gemiddeld beter presteerden dan fondsen zonder ESG-strategie. Maar daarnaast zijn er ook onderzoeken die een minder groot of vergelijkbaar rendement laten zien.
Kortom, het financieel rendement van duurzaam beleggen doet niet onder aan dat van conventioneel beleggen. Daarnaast is er nog het bijkomende voordeel van sociaal en duurzaam rendement. 

Voorbeelden van impactbeleggingen

Er zijn verschillende manieren van impactbeleggen, zo zijn er duurzame impact fondsen (bijvoorbeeld bij ASN Bank en Triodos Bank) waarbij je belegt in een mix van aandelen/obligaties van bedrijven die duurzame oplossingen bieden. Ook is er microfinanciering waarbij financiële middelen worden verstrekt aan mensen in ontwikkelingslanden om een bedrijf op te zetten. En zijn er green bonds, dit zijn obligaties die zijn uitgegeven om specifieke milieuprojecten te financieren.

Concrete voorbeelden van impactbeleggen zijn: 

 • Social Impact Fonds Rotterdam: dit is een lokaal impact investeringsfonds welke investeert in sociale ondernemingen die een positieve impact maken op de Rotterdamse samenleving.
 • Carbon Equity: een klimaatinvesteringsfonds dat investeert in venture capital en private equity fondsen. Hierbij ligt de focus op climate tech, ofwel innovatieve klimaatoplossingen. Deelnemen kan vanaf een bedrag van 100.000 euro.
 • Bamboologic: is Europa’s eerste grootschalige bamboekweker. Deze grassoort groeit 15x sneller dan hout en verwijdert veel CO2 uit de atmosfeer. De bamboebomen worden gekweekt in Portugal en  verkocht als obligaties. Het rendement van de impact belegging komt uit de jaarlijkse oogstopbrengsten. Investeren in Europese Bamboe kan via Project Bamboe, een samenwerking tussen Bamboologic en Corekees. 
Het Bamboebos van Corekees in Portugal

Het Bamboebos van Corekees in Portugal

Ben je geïnspireerd geraakt door het idee van impact investeren? Leuk nieuws, je verkeert je in goed gezelschap! Wist je bijvoorbeeld dat Bill Gates een actieve impactbelegger is? Via de Bill & Melinda Gates Foundation heeft hij zich gericht op het aanpakken van wereldwijde uitdagingen zoals armoede, gezondheidszorg en onderwijs. Ook Sir Richard Branson, de oprichter van de Virgin Group, is betrokken bij verschillende initiatieven op het gebied van impact investing. Via projecten als Virgin Unite en The B Team richt hij zich op gebieden als hernieuwbare energie, milieubehoud en sociaal ondernemerschap. 

De voordelen van impact beleggen

Dat beleggen met impact veel kansen biedt moge duidelijk zijn. In deze alinea lees je meer over de voordelen van deze vorm van beleggen ten opzichte van conventioneel beleggen: 

 • Positieve bijdrage
  Met impact investeren kun je een positieve verandering teweegbrengen. Door te beleggen in bedrijven en projecten die duurzaamheid, sociale rechtvaardigheid of andere maatschappelijke doelen (SDG’s) bevorderen, draag je als belegger direct bij aan het oplossen van maatschappelijke en milieuproblemen.
 • Toekomstgericht bedrijfsmodel
  Bij impact investeren wordt er met name geïnvesteerd in bedrijven met een duurzaam en gezond business model. Bedrijven liggen meer onder de loep en hebben minder kans op de negatieve milieu- of sociale gevolgen, zoals wel het gevolg is bij de olie-industrie. Daarnaast wordt er meer gefocust op de lange termijn, wat de kans op stabiele rendementen verhoogt.
 • Meegaan met de stroom
  Er is veel aandacht voor duurzame initiatieven en innovaties, zowel binnen het bedrijfsleven als op de wereldwijde politieke agenda. Veel aandacht staat gelijk aan veel instroom van geld en middelen. Dit kan zorgen voor waardestijgingen van duurzame obligaties, impact fondsen en certificaten. Kortom, een kans om hier als belegger van te profiteren. 

De nadelen van impact beleggen

Naast de voordelen van impactbeleggen, zijn er natuurlijk ook nadelen om rekening mee te houden. We lichten drie nadelen uit ten opzichte van conventioneel beleggen. 

 • Tijd en geduld vereist
  Impactbeleggingen richten zich vaak op langetermijnresultaten en maatschappelijke veranderingen. Hierdoor kan het langer duren voordat je als belegger tastbare resultaten ziet in vergelijking met andere vormen van beleggen. Beleggers die op zoek zijn naar snelle winsten op korte termijn kunnen teleurgesteld zijn door de tijd die nodig is om positieve impact te realiseren. Het vereist geduld en een langetermijnvisie om de vruchten van impactbeleggen te plukken.
 • Complexiteit van impactmetingen
  Er zijn veel verschillende methodologieën als het gaat om het meten en beoordelen van de impact die gemaakt wordt. Doordat er momenteel geen universele standaard voor impactmeting is, is het complex om de prestaties en resultaten van beleggingen objectief te vergelijken.
 • Hoger risico 
  Een gedeelte van de impact beleggingssector focust zich op opkomende duurzame sectoren. Deze sectoren mogen dan gebouwd zijn op baanbrekende innovaties, ze moeten zich nog wel bewijzen op de lange termijn. Denk bijvoorbeeld aan plantaardig vlees of waterstof. 

Hoe kun je starten met impactbeleggen?

Met impactbeleggen heb je de mogelijkheid om je beleggingen af te stemmen op je waarden en om financieel rendement te genereren door bij te dragen aan positieve verandering in de samenleving. Het is een mooie toevoeging op je beleggingsportefeuille, maar zeker ook een goed startpunt voor beginnende beleggers. 

Hieronder vind je 5 praktische stappen om te beginnen impact beleggen:

 

 1. Lees je in over de mogelijkheden
  Met deze stap ben je in wezen al begonnen door deze blog te lezen. Wij raden je aan om je in te lezen over de mogelijkheden binnen impact beleggen; de verschillende platforms, vormen, projecten en mogelijke risico’s.
 2. Bepaal je doelstellingen
  Met impactbeleggen kun je in verschillende industrieën beleggen met elk hun eigen impact. Kies je voor duurzame energie of wil je met je belegging sociale ongelijkheid tegengaan? En wil je naast duurzame/sociale impact ook een hoog financieel rendement ontvangen? Hoe specifieker je je doelen opstelt, des te gerichter je kan zoeken.
 3. Selecteer een beleggingsproject wat je aanspreekt
  Bekijk welke projecten jou het meeste aanspreken en in lijn zijn met je doelen.  Informeer jezelf ook vooral over de voordelen en risico´s van de verschillende projecten, zo weet je waar je aan toe bent.

  Bij Corekees hebben we duurzame beleggingsproducten die verschillen qua impact, looptijd en verwacht financieel rendement.
 4. Kies voor een eenmalige of periodieke inleg
  Bij de meeste platforms kan je kiezen voor een eenmalige of voor een maandelijkse inleg. Met deze laatste spaar je ongemerkt een steeds groter wordende portefeuille bij elkaar.
 5. Monitoren
  Houd periodiek je beleggingen in de gaten. Op deze manier kan je zien wat de impact is, hoeveel rendement je kan verwachten en of je beleggingsstrategie nog past bij je huidige situatie.

  Bij Corekees hebben we een platform ontwikkeld waar onze investeerders toegang hebben tot hun portfolio. Hier kunnen ze de impact zien en zien wanneer de volgende uitbetaling van het rendement is. 

Start hier met investeren bij Corekees

Maak impact en rendement 

Starten met impact beleggen? Bij Corekees kan je beginnen vanaf €22,50. 

Wij vinden dat duurzaamheid best geld mag opleveren!


Bekijk hier onze projecten. 

Liever eerst nog verder lezen? Download dan onze gratis whitepaper ‘’Duurzaam Investeren’’ om jezelf verder te informeren.

Download hier de whitepaper

Impact beleggen

Deel deze post