Nieuwsoverzicht
Blog

Hoe jouw rendement tot stand komt

Claudia Esveldt
12 mei 2022
6 min.
Image

Wanneer je het woord ‘rendement’ opzoekt in het woordenboek vind je tot wel 25 verschillende definities. In de meest gebruikte betekenis is rendement de winst die je behaalt met een belegging. Bijvoorbeeld in een bedrijf of aandelen. Rendement wordt altijd uitgedrukt in een percentage. Een rendement van 5%, betekent dat je het oorspronkelijk ingelegde bedrag plus 5% op je rekening hebt staan. Bij ons staat rendement aan de basis van alles wat wij doen. Immers: zonder rendement geen investeerders en zonder investeerders geen Corekees! Benieuwd hoe het rendement bij Corekees precies tot stand komt? In deze blog leggen we het haarfijn uit.

Het verwachte rendement van Project Pongamia

Bij Project Pongamia ontvang je rendement uit de verkoopopbrengsten van de noten van jouw bomen. Afhankelijk van de aard van jouw investering is het verwachte rendement tussen de 7,8% tot 8,5% per jaar. In een periode van 20 jaar, de looptijd van de obligatie, ontvang je een bruto opbrengst van 256% op jouw geïnvesteerd vermogen. Gedurende deze periode betalen we naast het rendement ook je lening af. In onderstaande tabel zie je hoe dat proces verloopt:

Waarom we dat zo zeker weten

We krijgen regelmatig de vraag hoe het komt dat wij het verwachte rendement zo nauwkeurig kunnen voorspellen. Het antwoord is een stuk eenvoudiger dan je zou denken. We berekenen het rendement op basis van twee factoren: het gemiddelde gewicht van de noten per boom vermenigvuldigd met de afgesproken prijs per kilo noten.
Het is nagenoeg onmogelijk om te voorspellen hoeveel kilo noten in een oogstjaar aan één boom zal verschijnen. Maar, we kunnen wél voorspellen hoeveel kilo noten er aan duizend bomen zullen verschijnen. Dit weten we vanwege historische cijfers en gemiddelde oogst volumes van Pongamiabomen in onder andere Australië, de Verenigde Staten, India en bij ons in Paraguay. Vanuit dit grote gemiddelde hoeven we slechts te delen om een gemiddeld gewicht per boom te berekenen.

Een vaste prijs

De afgesproken prijs per kilogram ligt vastgelegd in een zogenaamde afnamecontract. De andere partij in dit contract heeft zich met dit contract verplicht om alle noten van onze bomen tegen een vastgestelde prijs per kilo af te nemen. We hebben ons daarbij het recht voorbehouden om die prijs op een later moment te heronderhandelen. Bijvoorbeeld wanneer er zogenaamde ‘majeure’ veranderingen (zoals sterk stijgende olieprijzen) gaande zijn.
Door het in het afnamecontract afgesproken tarief te vermenigvuldigen met het aantal kilo noten per boom kunnen we ons rendement tot op de cent nauwkeurig berekenen. Omdat we ook de kosten rondom het project van tevoren berekend hebben weten we precies hoeveel er overblijft en wat we per jaar aan onze investeerders kunnen uitbetalen. In het cirkeldiagram hieronder kun je zien wat bij volwassen bomen de verdeling is:

Wanneer we uitbetalen

Aan het eind van de zomer worden de noten geoogst, geperst en verkocht. Aangezien de seizoenen op het Zuidelijk halfrond precies andersom lopen komt de zomer in Paraguay in december ten einde. In 2021 keerden we aan het einde van diezelfde maand aan 173 investeerders de eerste rendementen van Project Pongamia uit!
In diezelfde periode ontwikkelden we ook een state-of-the-art investeringsdashboard. Hier hebben onze investeerders te allen tijde inzicht in de status van hun investering. Benieuwd hoe dat dashboard eruit ziet? Klik dan op deze link om een account aan te maken en rustig even rond te kijken.

Deel deze post