Nieuwsoverzicht
Financieel

Maak je met ESG beleggen een positieve impact?

Claudia Esveldt
2 april 2024
11 min.
Image

Maak je met ESG beleggen een positieve impact?

Als er één soort beleggen is die een opmars maakt in de financiële wereld dan is het wel ESG beleggen. Beleggers zijn namelijk steeds kritischer en willen dat hun beleggingen niet alleen financiële resultaten opleveren, maar ook sociale en duurzame. 

In deze blog vertellen we je meer over ESG beleggen; wat is het, hoe kan je ermee starten, wat levert het op en wat zijn eventuele alternatieven? Ook zochten we voor je uit of dergelijke beleggingen echt de positieve impact maken die je verwacht. 

Inhoudsopgave

 1. Wat is ESG beleggen?
 2. Hoe kan je ESG beleggen? 
 3. Wat leveren ESG beleggingen op?
 4. Hoe duurzaam zijn ESG beleggingen?
 5. ESG beleggen maar toch een negatieve impact?
 6. Zijn ESG beleggingen een goede ontwikkeling?
 7. Beleggen met echte impact?

Wat is ESG beleggen? 

First things first; wat is de betekenis van ESG beleggen? ESG staat voor Environmental, Social en Governance en heeft betrekking op: 

 • Environmental omvat milieufactoren, bijvoorbeeld CO2-uitstoot, ontbossing, watergebruik;
 • Social betreft het maatschappelijke/sociale aspect van een bedrijf en kijkt naar factoren, zoals mensenrechten, gelijke kansen, arbeidsomstandigheden;
 • Governance gaat over bestuurs- en organisatiefactoren, zoals diversiteit, corruptie, wet- en regelgeving. 

Bij deze vorm van beleggen neem je zogeheten ESG factoren mee in je besluit om wel of niet te beleggen in een bedrijf. Het gaat hiermee dus niet alleen om financiële prestaties, maar een bedrijf wordt beoordeeld op een breder scala aan factoren. 

ESG beleggingen vind je veelal op de beurs en leunen op bepaalde scores. Dit zijn indicatoren in de vorm van een cijfer of een andere variabele (bv. A tot en met F of 0 tot en met 100). Er zijn verschillende instellingen die deze scores berekenen en publiceren, waaronder Refinitiv, Sustainalytics en Morningstar. Zij maken gebruik van verschillende methodologieën en criteria voor het beoordelen van de ESG-prestaties.

ESG beleggen

Bron: Anevis

Hoe kan je ESG beleggen?

Er zijn verschillende manieren om te starten met ESG beleggen, we lichten er drie uit: 

 1. ESG fondsen: dit is een van de meest toegankelijke manieren om te beleggen volgens ESG-criteria. Veel beleggingsfondsen bieden deze ESG fondsen aan waarmee je belegt in bedrijven die een hoge ESG-score hebben.
 2. Duurzame ETF’s: dit zijn zogeheten ‘’mandjes’’ van aandelen en obligaties. Hiermee diversifieer je je portefeuille en investeer je in verschillende bedrijven met een hoge ESG-score. ETF’s worden op de beurs verhandeld en kan je vinden bij veel brokers.
 3. ESG aandelen: als belegger kun je ook zelf individuele aandelen en obligaties kopen die een hoge ESG-score hebben, ofwel ESG aandelen. Hiervoor kan je gebruikmaken van de tool van Sustainalytics die van alle aandelen een ESG Risk Rating heeft opgesteld.
ESG beleggen

Bron: Sustainalytics 

Wat leveren ESG beleggingen op?

Door de toename in aandacht voor ESG beleggingen, wordt er ook meer onderzoek gedaan naar de financiële prestaties. We lichten twee onderzoeken uit:

Uit onderzoek van Morningstar, een Amerikaans onderzoeksbureau dat de prestaties van beleggingsfondsen onder de loep neemt en vergelijkt, blijkt dat ESG-fondsen in de periode 2015-2021 gemiddeld beter presteerden dan fondsen zonder ESG-strategie. 

In 2023 concludeerde een onderzoek dat de integratie van ESG informatie in besluitvorming kan zorgen voor betere financiële prestaties. Maar dit onderzoek concludeerde ook dat de gemiddelde rendementen van ESG portefeuilles niet te onderscheiden zijn van niet-ESG portefeuilles. 

Kortom, ESG beleggingen kunnen betere financiële rendementen opleveren en doen in veel gevallen niet onder aan de conventionele tegenhangers.

ESG beleggen

Bron: Medium

Hoe duurzaam zijn ESG beleggingen?

Met de definitie van ESG beleggen in je achterhoofd zou je denken dat dit een duurzame vorm van beleggen is. Veel banken en investeringsfondsen zetten ESG fondsen en aandelen dan ook onder het kopje ‘’duurzaam beleggen’’ op hun website. Maar is dit terecht? 

Verschillende onderzoeken trekken het ‘’positieve’’ label van ESG beleggingen in twijfel.
Zo hebben onderzoekers van de London School of Economics en Columbia University de ESG-scores vergeleken  van 147 Amerikaanse bedrijven in ESG portefeuilles met 2428 Amerikaanse bedrijven in niet-ESG portefeuilles. Ze ontdekten dat de bedrijven in de ESG portefeuille een slechtere reputatie hadden op het gebied van zowel arbeids- als milieuregels. 

ESG beleggingen zijn populair en worden gebruikt in de marketing van nieuwe fondsen en beleggingsportefeuilles. Maar als je iets dieper inzoomt, blijken deze fondsen niet zo duurzaam als verwacht. Zo ontdekte Harvard Business Review dat in een groot ESG-fonds van investeringsmaatschappij BlackRock meerdere ‘’dubieuze’’ keuzes qua bedrijven zitten, zoals olie- en gasmaatschappijen Exxon en Chevron. En bleek uit een studie van The Economist dat elk van de top 20 ESG fondsen investeringen hadden in producenten van fossiele brandstoffen.

ESG beleggen maar toch een negatieve impact?

Als je denkt uitsluitend een positieve impact te maken met ESG beleggen dan kom je hoogstwaarschijnlijk van een koude kermis thuis. In het algemeen geldt: hoe meer milieu-, sociale en bestuursgerelateerde informatie een bedrijf openbaar maakt, hoe hoger de ESG-score die het kan verdienen. 

ESG-scores zijn gebaseerd op vergelijkingen tussen bedrijven in dezelfde sector en niet met universele normen/standaarden. Dit resulteert in ‘’bijzondere’’ situaties: bedrijven wiens producten een negatieve impact op de samenleving hebben, kunnen toch een hoge ESG-score behalen. Zo kan een bedrijf dat plantaardig voedsel produceert een lagere score hebben dan een bedrijf in fossiele brandstoffen.

Een voorbeeld hiervan vind je hieronder: het welbekende olie- en gasbedrijf Shell wordt hier vergeleken met Vestas wat wind turbines fabriceert:

ESG beleggen

Bron: Medium

Daarnaast zijn ESG-scores ongereguleerd en is er geen universele methodologie. Dit laat ruimte voor interpretatie en verwarring. Volgens een onderzoek van Bloomberg ‘’meten ESG-scores niet de impact van een bedrijf op de wereld en onze maatschappij, maar eerder het tegenovergestelde: de potentiële impact van de wereld op het bedrijf en zijn aandeelhouders.’’

Wat ESG-scores dan wel doen? Ze geven een indicatie voor de risico’s die bedrijven lopen op gebied van duurzaamheid; hoe wordt een bedrijf geleid en zijn ze in controle? Het gaat hierbij niet zozeer over de positieve impact die de producten of diensten opleveren. Maar des te meer over de potentiële impact die ecologische, sociale en bestuurlijke factoren kunnen hebben op het bedrijf en de aandeelhouders.

Zijn ESG beleggingen een goede ontwikkeling?

Zoals je hebt kunnen lezen, bestaat er veel twijfel over de daadwerkelijke impact van ESG beleggingen en de relatie tot duurzaam beleggen. Echter zijn er ook instituties en bronnen die ESG beleggen als een goede ontwikkeling zien. 

Ten eerste lopen bedrijven met een goed ESG beleid minder risico op reputatieschade, bestuursproblemen en zijn ze meer toekomstgericht aan het ondernemen. Dit resulteert in minder volatiliteit en een stabielere belegging. 

Daarnaast zorgen ESG-scores ervoor dat bedrijven uitgedaagd worden om het beter te doen. Ze worden vergeleken met concurrenten in dezelfde sector en hebben daarmee een extra drijfveer om duurzamer, socialer en eerlijker te ondernemen. Dit betekent alleen niet dat ze hun impact op de wereld verkleinen, maar eerder dat ze zich behoeden voor potentiële impact van buitenaf. 

Al met al zijn ESG-scores geen goede graadmeter voor beleggers om mogelijke duurzame investeringen te analyseren en beoordelen. Als belegger is het goed om je bewust te zijn van de achtergrond van ESG beleggen en je goed te informeren over de verschillende opties en waar je daadwerkelijk in investeert. 

ESG beleggingen zijn niet per definitie ‘’slechte’’ beleggingen, integendeel. Maar we kunnen stellen dat dit soort beleggingen niet automatisch ook duurzame beleggingen zijn die een positieve verandering teweeg brengen en onze natuur en maatschappij niet verder belasten.

ESG beleggen

Bron: Aspiriant

Beleggen met echte impact?

ESG beleggingen hebben door de dubbele standaard al gezorgd voor veel onduidelijkheid bij institutionele beleggers, grote beleggingsfondsen en particuliere beleggers. Dat is zonde, want er zijn initiatieven en projecten die wel een transparante en tastbare impact maken op onze wereld. 

Wil je met jouw belegging een positieve impact maken op de natuur, lokale werkgelegenheid en je eigen vermogen? Kijk dan verder dan beleggen met ESG criteria. Wanneer je kiest voor impact beleggen kun je echt streven naar een netto positieve bijdrage. En het goede nieuws is, dat hoeft je geen rendement te kosten. 

Lees alles over impact beleggen 

Wil je direct beginnen?
Start dan met beleggen via een van onze projecten. 

Bekijk ze hier

ESG beleggen

Investeringsprojecten via Corekees

Deel deze post