Nieuwsoverzicht
Financieel

De relatie tussen risico en rendement

nickadmin
13 maart 2023
6 min.
Image

Bij Project Pongamia ontvang je een verwacht gemiddeld rendement van 7,8% per jaar. Voor Project Olifantsgras verwachten we op jaarbasis gemiddeld 8,5% uit te keren en investeerders in Project Bamboe hebben met 6,7% verwacht jaarlijks rendement ook zeker niet te klagen! Over rendement praten we vaak. Over risico’s ook. Maar, hoe zit het met het verband tussen die twee? Wat is, in andere woorden, de relatie tussen risico en rendement? In deze blog gaan we daar dieper op in. 

Hoe wordt rendement gecreëerd?

In de basis is rendement op zichzelf al het resultaat van risico. Met iedere investering is er een risico op verlies en zonder dit risico te nemen kan een investeerder of belegger nooit rendement behalen. Dit is overigens niet iets wij wat zelf bedacht hebben. Nobelprijswinnaar Harry Markowitz toonde als eerste aan dat er een relatie bestaat tussen het nemen van risoco en het behalen van rendement. Hoe hoger de risico’s, hoe hoger het potentieel rendement moet zijn. Uiteraard kunnen risico’s wel gemitigeerd worden door goed te spreiden binnen- en over beleggingscategorieën en door geduldig te zijn. 

Wat is dan precies het verband?

De richtlijn is best eenvoudig: hoe meer rendement je probeert te behalen, hoe hoger het risico is dat je daarbij loopt. Deze stelregel is het beste uit te leggen aan de hand van een aantal voorbeelden: geld op een spaarrekening levert heel weinig op (op moment van schrijven ca. 1%), maar vanwege het zogenaamde depositogarantiestelsel bestaat er tot een bedrag van €100.000,- ook geen enkel risico.

Wanneer je start met beleggen begint het… Een zeer veilige Nederlandse Staatsobligatie levert momenteel ca. 3,75% rendement per jaar op. Wanneer je aandelen koopt begin je al wat meer risico te lopen: koersen schommelen en bedrijven kunnen failliet gaan. Aan de andere kant kun je dan ook meer rendement halen dan met Staatsobligaties. Een rendement van 5-9% op aandelen is niet ongebruikelijk en op de lange termijn presteren de indexen gemiddeld zo rond de 7% per jaar. Riskantere beleggingen zoals Bitcoin laten dan ook een veel grilliger rendement zien. Als je op 30 november 2021 een Bitcoin gekocht had, dan had je op 30 november 2022 een jaarlijks rendement van -69.67% behaald… Echter, als je diezelfde Bitcoin op 30 november 2019 had aangeschaft, dan had je drie jaar later een rendement van 32,18% per jaar kunnen bijschrijven! Enorme rendementen en dito risico.

Marktwerking en de onzichtbare hand

Onthoud dat wanneer bepaalde investeringen een vergelijkbaar risico hebben, ze waarschijnlijk ook een vergelijkbaar rendement opleveren. Marktwerking door verschuivingen in geld en aanbod en de zogenaamde onzichtbare hand van de markt zorgen daarvoor. Kortom: Risico en rendement zijn tegenpolen op dezelfde schaal. Of, zoals Johan Cruyff ooit zei: ‘elk nadeel heb z’n voordeel’.

 

De relatie tussen risico en rendement

Omdat één plaatje meer zegt dan duizend woorden.


Hoe zit het bij Corekees?

Zoals gezegd hebben onze projecten verschillende verwachte rendementen. Het huidige project met het hoogste rendement, Project Olifantsgras, zou volgens de geldende orthodoxie ook het hoogste risico moeten hebben. Wanneer we dit analyseren komt dit mede doordat we een nieuw product in een bestaande markt introduceren, maar ook door zaken als het risico op wisselkoersschommelingen en een relatief korte looptijd (en daarmee minder tijd om tegenvallers op te vangen).

Project Pongamia heeft een lager rendement dan Project Olifantsgras. Daar staat tegenover dat de looptijd een stuk langer is, het valutarisico lager is en we dankzij het afnamecontract en het politieke stabiele klimaat in Paraguay een flink aantal risico’s hebben kunnen afdekken.
Onze nieuwste investeringsproject – Project Bamboe – heeft het laagste rendement maar ook een lager risico. Zo vindt dit project plaats in Europa en is onze overeenkomst in Euro’s en het bekende valutarisico daarmee afgewend. Bovendien is bamboe een product met een zeer lang track record en zorgen de ruim 10.000 verschillende toepassingsmogelijkheden ervoor dat er altijd wel een bedrijf te vinden is dat het wil kopen.

Ecologisch risico en -rendement

Als Impact Investeerders kijken we uiteraard niet uitsluitend naar risico en rendement, maar voegen we daar met het thema ‘impact’ nog een derde as aan toe. We hebben er zelf nooit zo bij stilgestaan, maar het lijkt erop dat er bij ons ook een correlatie is tussen duurzaam risico en rendement. Klinkt vaag? We leggen het uit door onze huidige drie projecten langs deze as met elkaar te vergelijken:

Het duurzame karakter van Project Bamboe is bewezen door een gespecialiseerde en neutrale derde partij. Met de afgifte van Carbon Removal Credits garandeert ONCRA dat er sprake is een positieve klimaat- en biodiversiteit-impact. Het ecologische risico is hiermee het laagste en logischerwijs het rendement dus ook. Op de vraag wat Carbon Removal Credits zijn en wie of wat ONCRA is geven we in deze blog antwoord.

Bij Project Pongamia is de CO2 compensatie en impact op de biodiversiteit wel onderzocht en gecertificeerd gemeten, maar alleen de gemiddele Pongamiaboom onderzocht en niet zoals in bij Project Bamboe iedere boom en hectare. Uit kostenoverwegingen hebben we bij Project Pongamia gekozen om geen gebruik te maken van geaccrediteerde verificatie. Wanneer we dat wel zouden doen, zouden we op ecologisch vlak minder ‘risico’ hebben, maar daarmee ook een lager rendement, want de bijbehorende kosten zijn immers hoger.

Voor Project Olifantsgras geldt – net als al onze andere projecten – dat we overtuigd zijn van de positieve sociale, ecologische- en CO2 impact. Maar, gecertificeerde bewijzen overleggen kunnen we het nóg niet. Voor dit project maken we gebruik van ramingen, aannames en informatie uit wetenschappelijke literatuur die we uiteen zetten in het op de projectpagina downloadbare CO2 Memorandum. Ondanks dit alles kunnen we voor Project Olifantsgras niet de ecologische garanties bieden die de eerdere twee projecten wel hebben. Je zou het hogere rendement voor dit project dan ook (mede) kunnen toeschrijven aan de hogere risico’s op dit vlak.

Conclusie: de relatie tussen risico en rendement

Het moge duidelijk zijn dat deze twee onderdelen van een investering hand in hand gaan. Ook bij Corekees ontkomen we daar niet aan. Sterker nog: door het duurzame karakter van onze investeringen voegen we er nog een derde as aan toe: ecologisch risico versus rendement.
Hoewel het verband tussen deze twee elementen dus overduidelijk is, is het tegelijkertijd niet iets wat we heel eenvoudig kunnen kwantificeren en is het  – ook voor ons – onmogelijk om de toekomst te voorspellen. Daarom willen we je op het hart drukken om nooit meer te investeren dan je kunt missen, en om altijd te zorgen voor spreiding – ook binnen je Corekees portefeuille. Meer weten over de manier waarop wij naar deze thema’s kijken? Neem dan gerust contact met ons op.

Deel deze post