Nieuwsoverzicht
Financieel

Crowdfunding investeren: alle informatie op een rij

Claudia Esveldt
6 juni 2024
11 min.
Crowdfunding investeren

Crowdfunding investeren: alle informatie op een rij

De afgelopen jaren is crowdfunding in opkomst; na een kleine dip in het ‘’coronajaar’’ 2020, werd er in 2022 een recordbedrag van 1,08 miljard euro opgehaald in Nederland. Hiermee werden 18.600 verschillende projecten gefinancierd. Het gaat hierbij om allerlei verschillende vormen van crowdfunding, zoals crowdfunding investeren en doneren

Waar vroeger de focus vooral lag op het ondersteunen van startende ondernemers met nieuwe ideeën via donaties (zoals het kaartspel Exploding Kittens via Kickstarter), komt er tegenwoordig steeds meer aandacht voor investeren via crowdfunding. 

In dit blog bespreken we alle ins en outs van crowdfunding investeren: wat is het, voor wie is het interessant, welke vormen en platforms zijn er, wat is het rendement en wat zijn de mogelijke risico’s? Het komt allemaal aan bod. Tot slot maken we de koppeling met duurzaam investeren.

Inhoudsopgave

   1. Wat is crowdfunding?
   2. Voor wie is crowdfunding? 
   3. Verschillende vormen van crowdfunding
   4. Hoe werkt investeren via crowdfunding?
   5. Waar moet je op letten bij crowdfunding investeren?
   6. Welke crowdfunding aanbieders zijn er? 
   7. Wat is het rendement bij crowdfunding investeren?
   8. Wat zijn de risico’s van investeren via crowdfunding?
   9. Duurzaam investeren in crowdfunding
   10. Start met impact investeren bij Corekees

Wat is crowdfunding?

De betekenis van crowdfunding zit al verstopt in de naam: je haalt investeringen (funding) op bij het grote publiek (crowd). Het is een vorm van bedrijfsfinanciering die geschikt is voor zowel start-ups als scale-ups met groeiplannen. Van het via crowdfunding opgehaalde bedrag in 2022 was 90% bestemd voor ondernemingen. Daarnaast worden ook maatschappelijke projecten en consumenten leningen gefinancierd via crowdfunding.

Crowdfunding investeren

Bron: Crowdfunding cijfers

Voor wie is crowdfunding? 

Crowdfunding kent twee kanten: de ontvanger (een organisatie/bedrijf/culturele instelling) en de gever (donateur/lener/investeerder). 

Voor de gever is crowdfunding een laagdrempelige en bereikbare participatievorm. Een project ondersteunen kan vaak al met een kleine inleg (bijvoorbeeld 20 euro) en gaat eenvoudig via een crowdfundingplatform. Het soort project verschilt: van het ondersteunen van een maatschappelijk doel voor een lokale dagbesteding tot het kopen van aandelen van een scale-up.  

Voor (startende) bedrijven is crowdfunding een interessante financieringsoptie met bijkomende voordelen; het zorgt voor bekendheid, betrokkenheid en marktvalidatie. Met behulp van een crowdfunding campagne komt hun product of dienst in beeld bij een nieuwe en grotere doelgroep; dit zijn zowel potentiële investeerders als klanten. Daarnaast kan het product of de dienst getest worden bij de markt; is er vraag naar (marktvalidatie)?

Verschillende vormen van crowdfunding

Er bestaan diverse vormen van crowdfunding: 

 • Donatie
  Deze vorm van crowdfunding lag aan de basis van bekende platforms, zoals Kickstarter. Je doneert een bedrag aan een startende onderneming of nieuw product in ruil voor een exemplaar van dit product als het eenmaal gelanceerd is. Het is eigenlijk een soort ‘’pre-sale’’ van het specifieke product waarmee ook direct de vraag getest wordt.

  Een van de meest succesvolle campagnes was die van het kaartspel Exploding Kittens in 2015. Het nieuwe kaartspel haalde in een recordtijd ruim 8,7 miljoen dollar op en werd ondersteund door 219.382 mensen. Hiermee kreeg Exploding Kittens er ook direct 219.382 ambassadeurs bij.

 

 • Lening
  In Nederland is dit de meest populaire vorm van crowdfunding; in 2022 werd er 954 miljoen euro opgehaald wat 88% was van het totaal is. Bij deze vorm leen je via crowdfunding een bedrag aan de ontvanger en ontvang je gedurende de looptijd rente en aflossing.

 

 • Converteerbare lening
  Dit is een combinatie van een lening en het kopen van aandelen. Bij een converteerbare lening leen je een bedrag aan de ontvanger, hierover ontvang je rente. Er wordt geen aflossing uitbetaald, maar je krijgt het recht om na de looptijd van de lening het geleende bedrag om te zetten in aandelen van het bedrijf/project. Hier is vaak een voor afgestemde korting van toepassing. Mocht je hier geen gebruik van maken, dan ontvang je het geleende bedrag terug.

 

 • Aandelen
  Het uitgeven van aandelen via crowdfunding wint in Nederland aan populariteit. In 2022 werd er voor 79 miljoen euro aan aandelen verkocht via crowdfunding. Dit was een verdubbeling ten opzichte van 2021 en tien maal zoveel als in 2020.Je koopt aandelen in een bedrijf/project en bent hierdoor mede-eigenaar. Het rendement op je investering wordt vertegenwoordigd door de waardestijging van het bedrijf/project. Daarnaast kan je dividend ontvangen en heb je bepaalde rechten: informatie- en stemrecht.
Crowdfunding investeren

Bron: Truust.io

Hoe werkt investeren via crowdfunding?

Investeren via crowdfunding is opkomend en kan op verschillende manieren, de voornaamste zijn een lening, converteerbare lening of aandelen kopen. Het idee hierachter is dat je niet zomaar een bedrag doneert, maar ook rendement ontvangt in de vorm van rente, dividend en/of een waardestijging van je aandelen. 

Er zijn verschillende redenen waarom deze vormen in opkomst zijn, waaronder de toegankelijkheid, de lage spaarrentes en de sociale impact.

Waar moet je op letten bij crowdfunding?

Crowdfunding investeren kan een goede optie zijn als je van plan bent te investeren. De potentie van start- en scale-ups is aanwezig, maar er liggen ook risico’s op de loer. Daarom geven we je graag een aantal tips waar je op moet letten bij dit type investeren. 

Crowdfunding Platformen 

Er zijn legio crowdfundingplatforms op de markt. Elk met hun unieke karakteristieken, eigen werkwijze en mogelijkheden. Komt er een crowdfunding campagne op je pad die je interessant vindt, dan is het goed om het platform waar zij op actief zijn verder te onderzoeken. Hiervoor zijn twee goede graadmeters: 

 • De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft een aantal platforms een vergunning of ontheffing verleend voor hun activiteiten. Dit betreft een vergunning om ‘’actief te zijn als beleggingsonderneming of financiële dienstverlener, of een ontheffing voor het bemiddelen in het aantrekken van opvorderbaar geld van het publiek noodzakelijk.’’ Hier vind je het overzicht van de crowdfundingplatforms.
 • Sinds afgelopen najaar (2023) moeten nieuwe en bestaande crowdfundingplatform voldoen aan de Europese crowdfundingverordening (EU) 2020/1503 om actief te zijn in andere EU-lidstaten.

Eigen onderzoek doen 

Een open deur, maar oh zo belangrijk: doe je eigen onderzoek! DYOR, ofwel Do Your Own Research, wordt veelal gebruikt op investeringsplatforms en -communities en terecht. 

In onze informatiemaatschappij is er ontzettend veel informatie aanwezig, ook over crowdfunding investeren. Lees je daarom in over de beleggingsoptie zelf, maar ook over het platform en het bedrijf in kwestie. 

Investment deck/prospectus doornemen 

Overweeg je een investering te doen via crowdfunding, neem dan het investment deck/prospectus grondig door. Hierin vertelt een bedrijf over de achtergrond, de prestaties in de afgelopen jaren, de potentiële groei en wat ze van plan zijn met het opgehaalde bedrag (strategie). Dit document is te vinden op de campagnepagina van de crowdfunding.

Welke crowdfunding aanbieders zijn er?

Zoals gezegd zijn er tientallen crowdfunding bedrijven actief in Nederland. Hieronder vind je er een aantal: 

 • CrowdAboutNow
  Dit platform focust zich op het financieren van bedrijven en is in 2009 opgericht als een van de eerste crowdfundingplatforms in Nederland.
 • SeedBlink
  SeedBlink is actief op de Europese markt en richt zich met name op aandelen crowdfunding in tech startups. In 2022 nam SeedBlink het Nederlandse crowdfundingplatform Symbid over.
 • Geldvoorelkaar.nl
  Dit platform richt zich met name op het financieren van MKB, zoals overnames, uitbreidingen, werkkapitaal en meer. 

Hier vind je een handig overzicht van crowdfundingplatforms.

Crowdfunding investeren

Bron: CrowdAboutNow

Wat is het rendement bij crowdfunding investeren?

Een van de meest gehoorde redenen om te investeren in crowdfunding is vanwege het rendement. Met de lage spaarrentes en de complexiteit en hoge drempels van andere investeringsvormen, zoals private equity en vastgoed, wint crowdfunding investeren aan populariteit. 

Het verwachte rendement bij crowdfunding is afhankelijk van het soort crowdfunding. Bij een donatie staat er geen financieel rendement tegenover, maar vaak wel een ‘’reward’’ in de vorm van een product of een gerelateerde dienst. 

Bij leningen staat er met name een jaarlijkse rente tegenover. Dit vormt het rendement en ligt vaak tussen de 4 en 8 procent per jaar.

In het geval van converteerbare leningen ontvang je rente over het geleende bedrag. Daarnaast kan je na de looptijd aandelen in het bedrijf kopen met korting, gebruikelijk is 15 tot 30 procent korting. Dit wordt interessant als de waardering van een bedrijf tijdens de looptijd van de lening is gestegen. Mocht dit niet het geval zijn, dan kan je er ook voor kiezen de optie tot kopen van de aandelen niet in te lossen. 

Bij het kopen van aandelen is er geen vaste rendementsverwachting; je koopt als het ware een stukje van het bedrijf. Het financiële rendement is gekoppeld aan de waardestijging van je aandelen. Daarnaast krijg je als aandeelhouder vaak bepaalde rechten, zoals stemrecht en informatierecht.

Wat zijn de risico’s van investeren via crowdfunding?

Zoals elk type van investeren, gaat ook investeren via crowdfunding niet zonder risico’s. We zetten er een aantal voor je op een rij: 

Faillissement 

Een succesvolle crowdfundingcampagne staat niet garant voor een succesvolle onderneming. Een bekend voorbeeld hiervan is het Nederlandse fietsenmerk VanMoof. 

In 2019 verbraken ze het Nederlandse crowdfunding record met het ophalen van 2,5 miljoen euro in slechts 12 uur tijd. Echter duurde het sprookje niet lang en ging het bedrijf in 2023 failliet. Inmiddels is VanMoof overgenomen door het Britse McLaren, maar het is nog maar de vraag of de crowdfunding deelnemers ooit hun geld terug zullen zien. 

Crowdfunding focust zich vaak op startups die zichzelf nog moeten bewijzen. Deze bedrijven hebben innovatieve ideeën, maar dit staat niet garant voor succes. 

Betrouwbaarheid platforms 

Een ander risico ligt bij de betrouwbaarheid van de crowdfundingplatforms. Belangrijke functies van de platforms zijn om de bedrijven/projecten te screenen voordat ze live gaan en om eerlijk te communiceren over de prestaties en het potentieel. 

De platforms krijgen in de meeste gevallen een succesfee in de vorm van een percentage van het opgehaalde bedrag. Ze hebben er dus baat bij als een campagne succesvol is en kunnen de realiteit dus rooskleuriger laten overkomen. 

Anderzijds is hun reputatie ook afhankelijk van het aantal geslaagde crowdfunding campagnes. Echter is het zaak om altijd je eigen onderzoek te doen en niet alleen te vertrouwen op de informatie die een bepaald platform je geeft.

Duurzaam investeren in crowdfunding

Zoals je weet zijn wij een groot voorstander van duurzaam investeren. Dit kan ook via crowdfunding, namelijk door te investeren in duurzame bedrijven/projecten/initiatieven. 

Er zijn verschillende platforms die zich uitsluitend focussen op duurzame campagnes. Hierdoor kan je heel gericht zoeken. 

Al met al is crowdfunding investeren een interessante optie, ook als duurzame investering. Er zitten net als bij alle vormen van investeren voor- en nadelen aan. Het is daarom belangrijk om jezelf goed te informeren en alleen te investeren met geld dat je kan missen.

Start met impact investeren bij Corekees

Benieuwd hoe we bij Corekees een positieve impact koppelen aan financieel rendement?
Bekijk hier onze projecten.

 

Deel deze post