Nieuwsoverzicht
Duurzaamheid

12 Manieren om je CO2 voetafdruk te verkleinen én geld te besparen

nickadmin
29 december 2022
3 min.
Image

Zoals je weet kun je met Corekees je CO2 voetafdruk compenseren. Dat is natuurlijk hartstikke goed, maar nóg belangrijker is om je voetafdruk ook te verkleinen. Dit laatste is hoog nodig, want de gemiddelde Nederlander stoot per jaar 9000 kg CO2 uit! Ter vergelijking: dat is ruim 2 keer zoveel als het internationaal gemiddelde van 4,4 ton per persoon. Kortom: het mag wel een onsje minder. Dat hoeft gelukkig helemaal niet zo vervelend te zijn. Je CO2 voetafdruk verkleinen kan namelijk best lucratief zijn.. Kijk maar zelf maar en lees deze 12 Manieren om je CO2 voetafdruk te verkleinen én geld te besparen

1. Pak iets vaker de fiets of het OV

Fietsen is gezonder én goedkoper. Daarnaast benoemden we in deze blog al dat de fiets het vervoermiddel het allerminste uitstoot. De trein komt op een goede tweede plaats en – hoewel niet zo goedkoop als de fiets – is treinreizen nog altijd voordeliger dan met de auto; helemaal wanneer je een daluren abonnement neemt en daarmee 40% goedkoper reist buiten de spits!

2. Zet de verwarming een standje lager

Het zal je niet ontgaan zijn: de gasprijs staat historisch hoog. Door de thermosstaat iets lager te zetten, bespaar je dus hartstikke veel geld. Daarnaast is het voor je gezondheid ook hartstikke goed. Je lichaam verbrand meer calorieën als het iets kouder is en door ook in huis de temperatuur te laten variëren simuleer je wisselende natuurlijke omstandigheden zoals mensen die al tienduizenden jaren meemaken.

3. Eet eens wat minder vlees

Velen van ons vinden het hartstikke lekker, maar eigenlijk is veel vlees eten helemaal niet goed voor je. Daarom zeggen wij: sla het eens een keertje over. Daarmee bespaar je niet alleen geld, maar ook CO2 uitstoot. Bovendien leer je door vegetarisch te koken nieuwe gerechten kennen, en is het best wel gezond en erg avontuurlijk. En wat vinden we van avonturiers? Juist: onweerstaanbaar sexy…

4. Koop meer lokale producten

Kiwi’s uit Nieuw Zeeland, avocado’s uit Mexico en zalm uit Noorwegen: ons voedsel reist meer dan wij zelf… Super leuk dat we de volledige wereldkeuken aan onze voeten hebben liggen, maar de impact op het milieu is groot en ook op financieel vlak betaal jij als consument onderstaan de streep een prijs. Onze tip: probeer eens wat meer lokaal geproduceerde seizoensproducten te kopen. Dat is niet alleen lekker, maar ook heel duurzaam.

5. Kijk anders naar je kleding

Volgens Milieucentraal heeft kleding flinke invloed op het milieu. Zij schrijven dat ongeveer 4% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen aan de kleding- en schoenenindustrie is toe te schrijven. In Nederland komen er jaarlijks bijna 1 miljard kledingstukken bij. Gemiddeld kopen 50 nieuwe kledingstukken per persoon, per jaar. Onze oplossing? Koop meer vintage kleding. Vintage is hip, duurzaam, en goedkoper. Liever geen vintage? Koop dan kleding van merken die de wereld echt een beetje beter maken. Patagonia bijvoorbeeld, of Naadam Cashmere.

6. Kies voor hernieuwbare energie

Het opwekken van een KwH zonne-energie is goedkoper dan iedere andere vorm van energie. Sterker nog: volgens een recent rapport van het Internationaal Energieagentschap (IEA) zorg zonne-ergie voor de goedkoopste elektriciteit uit de geschiedenis. Waar wacht je nog op: kies voor renewables.

7. Douche eens wat minder (Iewl?!)

Ok, dit is misschien de minst populaire tip, maar we delen ‘m toch: douche eens wat minder. Helemaal nu we (bijna) allemaal regelmatig thuiswerken is het echt niet nodig om jezelf elke dag onder te sproeien. Je kunt prima een keertje 24 uur zonder. Wist je dat je met 10 minuten douchen ca. 100 liter water en een halve kubieke meter gas verbruikt!? Bijkomend voordeel: een keertje overslaan is nog goed voor je huid ook.

8. Richt je huis in met vintage meubelen

Net als vintage kleding bestaat er natuurlijk ook zoiets als vintage meubels. Vroeger noemden we dat antiek en was het mega duur. Ondertussen staan we liever met z’n allen in de rij bij de Ikea en kun je vintage meubels juist voor een habbekrats op de kop tikken. Voordelen? Het is uniek, kwalitatief vaak heel hoogstaand, stukken goedkoper en veel duurzamer dan alle fast furniture van woonmalls en andere dertien in een dozijn meubelpakhuizen.

9. Rijd elektrisch

Heb je weleens in een elektrische auto gereden? Die dingen zijn echt mega snel! Ze trekken veel sneller op dan ‘normale’ auto’s en kosten ook nog eens stukken minder in het verbruik. Enige nadeel? Ja, die reikwijdte.. Maar ach, hoe vaak rijd je 400 kilometer aan één stuk?

10. Gebruik een hervulbare waterfles

Een flesje mineraalwater kost bij de pomp of op het station toch zeker twee euro. Aos ue twee keer per week onderweg een flesje water koopt kost dat je 212 euro op jaarbasis. Voor minder dan 10% van dat bedrag koop je een Dopper die je voor slechts een paar euro per jaar eindeloos kunt hervullen!

11. Gebruik een (canvas) winkeltas

Geef maar gewoon toe: wegwerpplastic is voor niemand leuk… Bovendien is het kopen van die tasjes nog geldverspilling ook. Als je drie keer per week boodschappen doet en elke keer 35 cent betaalt voor een tasje kost je dat op jaarbasis bijna 57 Euro! Eenmalig een tientje uitgeven aan een (canvas) winkeltas is simpelweg vele malen goedkoper.

12. Plant bomen

De laatste tip is natuurlijk de beste: plant bomen! Ja, besparen is belangrijk, maar er zal altijd een gedeelte van je CO2 uitstoot zijn waarop je niet kunt besparen. Deze minimale uitstoot kun je echter wel compenseren. Bij Corekees bijvoorbeeld! Wij planten bomen voor je waarmee jij je CO2 voetafdruk verkleint en ook nog eens geld verdiend. Klassieke win-win. Waar wacht je nog op? Start met investeren!

Deel deze post