Nieuwsoverzicht
Financieel

9 redenen waarom jij moet investeren in Agroforestry

Claudia Esveldt
23 juni 2023
9 min.
Verschillende bomen in de Amazone

9 redenen waarom jij moet investeren in Agroforestry

Agroforestry, een duurzame landbouwmethode die het planten van bomen combineert met landbouwgewassen, wint (terecht) aan populariteit. Dankzij Project Amazone kun jij sinds kort ook investeren in Agroforestry. Met dit project planten we minstens 9 verschillende (inheemse) planten en bomen op verarmde landbouwgrond in het Braziliaanse Amazonegebied. Deze vorm van regeneratieve landbouw heeft heel veel economische en ecologische voordelen.  Ben je op zoek naar een impactvolle  én rendabele investering? Dan is agroforestry echt iets om te overwegen. Benieuwd geworden? Hieronder volgen 9 redenen waarom jij moet investeren in agroforestry! 

1. Je creëert zinvolle werkgelegenheid

Door te investeren in agroforestry draag je bij aan het creëren van zinvolle werkgelegenheid. Agroforestryprojecten zijn arbeidsintensief. Voor het planten, verzorgen en oogsten van gewassen zijn vele handen nodig. Door te investeren ondersteun je lokale gemeenschappen en help je bij het genereren van banen. Hiermee verminder je de exodus die vanaf het platteland plaatsvindt naar de Favela’s van Brazilië. Onze projectpartner heeft bovendien veel Venozolaanse vluchtelingen in dienst en zorgt daarmee voor bestaanszekerheid voor mensen die dit het hardste nodig hebben. 

2. Je herstelt beschadigde grond

Een van de grootste uitdagingen waarmee de landbouwsector wordt geconfronteerd, is de degradatie van land. Agroforestry biedt een oplossing door bomen te planten die de bodemstructuur verbeteren, erosie voorkomen en de vruchtbaarheid herstellen. Door te investeren, draag je dus bij aan het herstel van beschadigde grond.

3. Je ontvangt een verwacht rendement van 7,3% per jaar

Naast de positieve impact op het milieu, biedt agroforestry ook aantrekkelijke financiële rendementen. Als investeert in Project Amazone ontvang je gedurende de looptijd van het project een verwacht gemiddeld rendement van 7,3% per jaar. Dit maakt agroforestry een interessante langetermijnbelegging die zowel financieel als ethisch verantwoord is!

4. Je bevordert biodiversiteit

Agroforestry creëert een diverse en complexe omgeving die bevorderlijk is voor biodiversiteit. Het planten van bomen in combinatie met gewassen biedt een habitat voor verschillende diersoorten en ondersteunt het behoud van inheemse flora en fauna. Door te investeren lever je een belangrijke bijdrage aan het behoud van biodiversiteit en het herstel van ecosystemen.

5. Je verbouwt klimaatpositief voedsel

Landbouw is wereldwijd één van de grootste uitstootposten van CO2. Het ploegen van grond, iets wat noodzakelijk is voor de meeste eenjarige gewassen zorgt ervoor dat de CO2 die in de grond opgeslagen ligt vrijkomt. Met onze Agroforestry systemen hoeven we niet te ploegen en zorgen we er juist voor dat CO2 opgeslagen blijft in bomen, struiken én de grond waar ze op staan. Kortom: door klimaatpositief voedsel te verbouwen, dat wil zeggen gewassen die koolstof opnemen en de CO2-uitstoot verminderen, draag je bij aan de strijd tegen klimaatverandering.

6. Js beschermt het Amazone regenwoud

Het regenwoud is van onschatbare waarde voor ons en voor onze planeet. Helaas wordt het nog steeds bedreigd door ontbossing. 80% van deze ontbossing vindt plaats om ruimte te maken voor landbouw. Landbouw is verantwoordelijk voor 80% van de ontbossing van het Amazonegebied en veroorzaakt daarmee massale uitsterving van soorten. Door te investeren in regeneratieve landbouw laat je zien dat het ook anders kan en help je mee te bewijzen dat het beschermen van het regenwoud een beter verdienmodel heeft dan het kappen ervan. 

7. Je beschermt bedreigde inheemse flora 

Veel inheemse plantensoorten worden met uitsterven bedreigd als gevolg van ontbossing en verlies van leefgebied. Agroforestry biedt de mogelijkheid om bedreigde inheemse flora te herstellen en te beschermen. Met Project Amazone planten we Bananenbomen, Açai palmen, Cacao bomen, Kokospalmen, Kruidnagelstruiken, Balsa bomen en bedreigde hardhout soorten zoals, Mahonie, Jequitiba en Ipé. Door te investeren help je mee met het behoud en de bescherming van deze bedreigde boomsoorten. 

8. Je compenseert je CO2 uitstoot

In een tijd waarin veel mensen op zoek zijn naar manieren om hun CO2-voetafdruk te verkleinen, robiedt agroforestry een hele praktische oplossing. Door te investeren, compenseer je je eigen CO2-uitstoot. De bomen die worden geplant absorberen CO2 uit de atmosfeer, waardoor je een positieve bijdrage levert aan het verminderen van de klimaatimpact. We hebben berekend dat iedere obligatie in Project Amazone gelijk staat aan een jaarlijks CO2 compensatie van 67 kilo! Benieuwd hoeveel dat is? Dat lees je in deze blog.

9. Je plant hardhout bomen voor duurzame kap

De hardhout bomen die wij planten hebben een hoge commerciële waarde en leveren op lange termijn aanzienlijke winsten op. Door te investeren, profiteer je dus niet alleen van de opbrengsten van landbouwgewassen, maar ook van de waardevermeerdering van deze bomen. Je vraagt je misschien af hoe het kappen van bomen bijdraagt aan CO2 opslag. Logisch. We maken gebruik van zogenaamde continuous cover forestation. Dit houdt in dat we het bos laten staan, maar om de zoveel jaar selectief een gedeelte van de bomen kappen. Bijvoorbeeld 1% in jaar acht, 5% in jaar vijftien, en 4% in jaar achtentwintig. Deze werkwijs zorgt voor maximalisatie van CO2 opslag in de bomen en langdurige CO2 opslag in het geoogste hout. Daarnaast zijn er nog een flinke reeks andere voordelen aan deze manier van werken. Wil je hier meer over lezen? Download dan de Project Amazone informatiebrochure. 

Tijd om te investeren in Agroforestry?

Investeren in agroforestry geeft je de unieke mogelijkheid om zowel financieel rendement te behalen als een positieve impact op het milieu te maken. Van het creëren van werkgelegenheid tot het herstellen van beschadigde grond, van het bevorderen van biodiversiteit tot het verminderen van CO2-uitstoot, agroforestry doet dit allemaal en levert via Corekees ook nog eens een verwacht gemiddeld rendement van 7,3% per jaar op! Kortom: als je op zoek bent naar een investering die zowel winstgevend als duurzaam is, is het tijd om agroforestry een kans te geven. Benieuwd geworden naar de mogelijkheden of wil je meer leren over Project Amazone? Download dan hier de brochure of neem contact met ons op voor meer informatie.

 

Deel deze post