Nieuwsoverzicht
Financieel

11 Redenen om te Investeren in Bamboe

Claudia Esveldt
1 november 2023
4 min.
Image

11 REDENEN OM TE INVESTEREN IN BAMBOE

Met Project Bamboe investeren we in Europese bamboeproductie. In samenwerking met onze partner Bamboologic planten we bamboe aan in het Portugese Alcoutim. In deze blog nemen we dit project als een case study en geven we 11 redenen waarom wij vinden dat we moeten investeren in Europese bamboe.

1. Bamboe lijkt op hout, maar kan oneindig vaak geoogst worden

Het is een natuurlijk product dat 15 keer sneller groeit dan hout, maar dat technisch gezien niet is. Bamboe is een grassoort, en dit betekent dat het jaar na jaar geoogst kan worden zonder de plant te doden. Wanneer je een paal afzaagt groeit deze binnen korte tijd gewoon weer terug!

2. Je kunt het voor meer dan 10.000 verschillende dingen gebruiken en is een duurzaam alternatief voor tal van materialen

Voedsel, bouwmateriaal, kleding. De mogelijkheden zijn eindeloos! Zo is Bamboe onder andere een duurzaam alternatief voor staal, PVC, hardhout, katoen en composiet materialen.

3. Het compenseert erg veel CO2

Bamboe is een absolute kampioen in CO2-opname en zuurstofproductie. Investeerders in Project Bamboe compenseren per aangeplante bamboeplant gemiddeld genomen 46kg CO2 per jaar!

4. Europe importeert heel veel bamboe maar produceert zelf heel weinig 

90% van de wereldwijde bamboe komt uit China. Voor het transport van China naar – bijvoorbeeld – Nederland moeten containerschepen meer dan 20.000 kilometer varen! Dit zorgt voor hoge kosten. Ter illustratie”: 30% van de gangbare kosten voor bamboe zit in transport. Door de productie van bamboe van Azië naar Europa te halen wordt bamboe goedkoper en nóg duurzamer.

5. Bamboe groeit op marginale grond 

Bamboe is een zero-waste gewas en biologisch afbreekbaar, kan verbouwd worden op gedegradeerde gronden, herstelt bodemkwaliteit, houdt water vast in de bodem en gaat bodemerosie tegen. Project Bamboe vindt plaats op verarmde landbouwgrond in het Portugese Alcoutim. Doordat de bodem op de locatie van het project zo schraal heeft het de potentie voor grote hoeveelheden CO2 opslag.

6. Bamboe heeft nauwelijks water nodig

Om de biomassa opbrengst te maximaliseren maken we in project wel gebruik van irrigatie, maar het hoeft niet. Ook zonder irrigatie groeit bamboe prima. Voor dit project maken we gebruik van een bassin van 2500 kubieke liter en een meertje van 15 miljoen liter. 70-80% hiervan is opgevangen regenwater. Door dit water op te vangen en te gebruiken voor irrigatie van de bamboe dragen we bij aan goede waterhuishouding en voorkomen we uitdroging van de bodem en flash floods.

7. De vraag naar bamboe groeit 

Wereldwijd groeit de bamboe markt met ongeveer 6% per jaar. Dat is ook niet gek, want het is een prachtig product en al die verschillende toepassingsmogelijkheden zorgen ervoor dat er heel veel gemaakt kan worden van bamboe. Kijk maar eens goed rond in je eigen huis: hoeveel spullen van bamboe heb jij? Wedden dat het antwoord meer dan 1 is?

8. Je hoeft het maar één keer te planten om jaar na jaar hogere oogstopbrengsten te hebben

In tegenstelling tot bomen zijn bij bamboe de nieuwe stokken altijd groter dan de originele stam. Hierdoor groeit de oogstopbrengst jaar na jaar door.

9. Investeren in bamboe is rendabel

Ja, het levert je geld op. Door bij Corekees te investeren in Europees bamboe ontvang je een verwacht rendement 6,7% per jaar  over een looptijd van 15 jaar. Gedurende de looptijd loopt dit op tot een bruto rendement van 100,5%.

10. Door te investeren in bamboe verhoog je biodiversiteit

Bamboeplantages kunnen bijdragen aan het behoud van biodiversiteit, omdat ze een habitat kunnen vormen voor wilde dieren en planten. Bij onze partner in Portugal vinden we onder andere orchideeën en klavertjes, maar ook wilde zwijnen, konijnen en spreeuwen! Door te investeren in dit project investeer je in biodiversiteit.

11. Door te investeren in bamboe zorg je voor zinvolle werkgelegenheid

Bijvoorbeeld voor Carlos, de fieldmanager in Alcoutim, en tal van andere medewerkers en dagloners.  Oja, en ook voor ons van Corekees natuurlijk… 😉

Conclusie: 11 Redenen om te Investeren in Europese Bamboe – Meer weten?

Check dan de projectdetail pagina van Project Bamboe of download de informatiebrochure. 

 

 

Deel deze post