Nieuwsoverzicht
Blog

10 TIPS VOOR EEN DUURZAMERE LEVENSSTIJL

joost commissaris
2 oktober 2020
Image

Sommige mensen zijn ervan overtuigd dat om duurzaam te leven het nodig is in een tentje te wonen en een heel simpel bestaan te leven. Natuurlijk is dat wel één van de meest duurzame levensstijlen, maar deze is in de huidige wereld voor veel mensen niet realistisch. Omdat er veel kleine dingen zijn die jij kunt veranderen om jouw huidige leven wat duurzamer te maken, hebben wij een lijst opgesteld met 10 tips voor een duurzamere levensstijl.

Tip 1: Maak meer gebruik van lokale producten

Het is natuurlijk heerlijk om producten te kunnen consumeren van over de hele wereld. Maar hier zit ook een groot nadeel aan, deze producten worden vervoerd van de producent naar de consument. Hoe verder de producten moeten reizen, hoe meer impact dit heeft op het milieu. Dus kies een keer voor een lokaal product in de supermarkt, niet alleen support je hiermee lokale producenten, maar je bespaart ook een hoop aan uitlaatgassen.

Tip 2: Thrift shoppen

Er is de afgelopen jaren een groeiende toename aan zogeheten fast-fashion ketens. Deze zullen minimaal 2 keer per jaar hun nieuwe collectie uitbrengen, maar sommige nog veel vaker. Verder is deze kleding vaak voor consumenten goedkoop, maar dit gaat ten koste van de natuur. Zo is 10% van de totale koolstofvoetafdruk van de mens te danken aan de fashion industrie. Door het kopen van tweedehands/vintage kleding, wordt de schade op het milieu niet verergerd. Natuurlijk vertel ik je niet om alleen maar in tweedehands kleding te lopen, maar sommige kledingstukken zoals flanellen overhemden, een leren jas of een spijkerbroek zijn heel goed tweedehands te scoren.

Tip 3: Niet klaar om helemaal vegetarisch te eten?

Probeer dan in ieder geval 1 of 2 dagen in de week vlees-vrij te eten, dit bespaart namelijk al veel middelen. Zo is er uit onderzoek van worldwildlife.org gebleken dat 1 kilo meel ongeveer 750 liter water kost en 1 kilo rundvlees ongeveer 100.000 liter water kost, dit is een enorm verschil.

Tip 4: Maak je eigen wasmiddel!

Eigen wasmiddel? Ja dat klopt, je kan op zeer makkelijke manier zelf wasmiddel maken. Zelf gemaakt wasmiddel bevat alleen natuurlijke ingrediënten en is beter voor zowel je kleding, je huid en het milieu. Ook is het zelfgemaakte wasmiddel stukken goedkoper dan het wasmiddel uit de supermarkt, maar wel net zo effectief! Benieuwd naar een recept voor het zelf maken van wasmiddel? Klik dan hier!

Tip 5: Scheiden, scheiden en scheiden

Afval scheiden zorgt ervoor dat het afval op een juiste manier verwerkt kan worden. Zo kunnen recyclebare materialen worden hergebruikt bij het maken van nieuwe producten. Restafval wordt over het algemeen verbrand, dit zorgt voor CO2 uitstoot. Dus als je afval scheidt zal er minder restafval verbrand worden, hierdoor is er minder CO2 uitstoot en het effect daarvan heeft weer een positieve invloed op het broeikaseffect.

Tip 6: Koop één (of meer) plant(en) voor thuis

Dat planten goed voor ons zijn is algemeen bekend, maar het kopen van planten voor in huis brengt veel voordelen met zich mee. Zo kunnen planten stress verminderen, zorgen voor een schone lucht in huis, helpen tegen allergieën en kunnen zelfs je slaap positief beïnvloeden. Genoeg redenen dus om snel een plant te kopen voor thuis.

Tip 7: Let op de temperatuur van de thermostaat

Probeer de thermostaat in de winter tussen de 18-20 graden te houden. Hoewel het aanlokkelijk kan zijn om de thermostaat een aantal graden warmer te zetten. Elke graad warmer dan 20 graden, zorgt voor 7% meer gasverbruik en dus ook voor 7% meer schade aan het milieu.

Tip 8: Voorkom de verspilling van voedsel

In Nederland wordt er per persoon gemiddeld 34 kilogram voedsel verspild per jaar. Dat is enorm veel en kost ook nog eens veel geld. Dus ben je op zoek naar een manier om minder geld kwijt te zijn aan boodschappen, investeer dan tijd in het leren bestrijden van voedselverspilling. Benieuwd naar manieren waarop jij de voedselverspilling tegen kan gaan, kijk dan bij de tips van de Milieu Centraal.

Tip 9: Vermijd het gebruik van wegwerpproducten

Tip 9 om duurzamer te leven is het vermijden van wegwerpproducten zoals: plastic flesjes, plastic zakjes, koffiebekertjes en rietjes. Kies in plaats van deze producten, voor een product wat je meer dan één keer kan gebruiken. Zo heeft een metaal rietje de levensduur van 540 plastic rietjes en kan een koffiemok of herbruikbare beker zo’n 500 wegwerp koffiebekertjes vervangen.

Tip 10: Switch naar een waterbesparende douchekop

In Nederland bestaat ons warm water verbruik voor zo’n 80% uit douchen. Er kan dus flink bespaard worden op het verbruik van de huidige douchekop. Dit is niet alleen positief voor de natuur, maar zorgt ook voor een besparing van je portemonnee. Ben je nou benieuwd welk van de waterbesparende douchekop het best bij jou past, bekijk dan hier een vergelijking!

Dit waren de 10 Tips voor een duurzamere levensstijl. Wij hopen dat er een aantal tussen zaten die voor jou toepasbaar zijn, want de strijd tegen de klimaatcrisis kan alleen samen.

Nog op zoek naar een andere manier om een steentje bij te dragen? Bekijk de hoe het werkt pagina hier!

 

 

Deel deze post