Nieuwsoverzicht
Blog

10 redenen waarom jij moet investeren in bomen

Claudia Esveldt
8 augustus 2022
2 min.
Image

10 redenen waarom jij moet investeren in bomen

Wil je beginnen met beleggen, of ben je op zoek naar manieren om je beleggingsportfolio uit te breiden, maar weet je niet precies waar je moet beginnen? We kennen het probleem, en helpen je graag op weg. Heb je al eens gedacht aan investeren in bomen? Hieronder volgen 10 redenen waarom wij vinden dat je dat zou moeten overwegen.

1. Sparen levert niets meer op
Waarschijnlijk ben je grootgebracht met de boodschap dat spaarzaamheid loont. Dat is begrijpelijk wanneer je je realiseert dat spaarrentes in de jaren ‘80 en ‘90 fluctueerden tussen de 5% en 11%. Die tijden zijn echter voorbij. Tegenwoordig staan spaarrentes op een historisch laag niveau. Indien je wilt dat je geld rendeert, zul je moeten beleggen.

2. Beleggen werkt als ‘hedge’ tegen inflatie
Sparen is zinloos geworden en de inflatie in Nederland is in 2021 opgelopen tot ca. 5,2%. Wat dat precies betekent? Dat je geld ieder jaar 5,2% minder waard wordt. Dat klinkt misschien niet zo hoog, maar besef je goed dat de waarde van je spaargeld met deze cijfers in 10 jaar tijd halveert! Alleen door te investeren in iets wat je een hoger rendement oplevert dan 5,2% kun je deze koopkrachtvermindering tegengaan.

3. Je herbebost grond die al jaren braak ligt
Luuk en Gijs zongen het jaren geleden al: bomen zijn relaxed, vet relaxed… We hebben er zelf heel lang over nagedacht en kunnen maar twee situaties bedenken waarin het geen goed idee is om bomen te planten.

  1. Wanneer je er andere bomen voor weghaalt
  2. Wanneer je die grond beter zou kunnen gebruiken voor het verbouwen van voedsel.

Daarom planten wij onze bomen uitsluitend op marginale grond die meer dan 10 jaar geleden al ontbost is.

4. Je creëert er een passief inkomen mee
Passief geld verdienen klinkt misschien als een droom, maar als je er eenmaal mee begint wordt het eenvoudiger dan je denkt. Geld verdienen terwijl je slaapt? Bij Corekees kan het. Best veel ook: gemiddeld 7,8% tot 8,5% per jaar over een looptijd van 20 jaar. 

5. Je compenseert CO2 en kunt zelfs CO2-neutraal worden! 
Onze Pongamia bomen compenseren gemiddeld zo’n 44 kilogram CO2 per boom, per jaar. Ter vergelijking: dat is twee keer zoveel als een volwassen eik! De gemiddelde Nederlander stoot zo’n 9000 kilogram CO2 per jaar uit. Wanneer diegene bij ons 205 bomen plant is hij de komende 20 jaar CO2 neutraal. 

6. Je creëert werkgelegenheid voor mensen in Zuid-Amerika
Bijvoorbeeld voor onze Field Operations Manager: de Paraguayaanse voetballegende Federico ‘Fredy’ Montoya! Of voor de tientallen vrouwen die de Pongamia bomen stekken: hun fijne motoriek is over het algemeen beter dan die van de mannen. Daardoor kunnen ze dit belangrijke werk heel nauwkeurig uitvoeren.

7. Je helpt Paraguayaanse boeren met het creëren van aanvullend pensioen
Wij in Nederland hebben het goed voor elkaar. Grote kans dat je via je werkgever in een mooi pensioenfonds zit en dat je zonder enige zorgen nu al aan het sparen en beleggen bent voor je oude dag. Stel je voor dat je geboren was als boer in de Paraguayaanse Chaco. Zou het dan niet mooi zijn om ook wat voor je oude dag op te bouwen? Wij leasen onze grond van lokale boeren. Na afloop van de looptijd gaat de grond, en de waardevolle bomen die we daarop planten, weer terug naar hun. 

8. Je produceert een alternatief voor fossiele brandstof
Tegen wil en dank ben jij zelf een enorme afnemer van fossiele brandstof. Zou je het niet mooi vinden als er duurzaam alternatief zou bestaan? Juist! Door met Corekees te investeren in Pongamia bomen help je mee aan het creëren van een duurzaam alternatief voor fossiele brandstof. De noten van onze bomen worden jaarlijks geoogst en geperst. De olie die daaruit vrijkomt wordt geraffineerd tot biobrandstof. 

9. We verspillen niets. Ons restproduct wordt verwerkt tot duurzaam veevoer
Onlangs publiceerden we nog een artikel over de ramp die Palmolie heet. Soja plantages zijn niet veel beter. Wat dat met ons te maken heeft? Veel van die sojabonen worden verwerkt tot veevoer, maar ook daar bestaan betere alternatieven voor: de pulp die overblijft na het persen van Pongamianoten is heel eiwitrijk en zeer geschikt als veevoer. Daarom wordt de pulp van onze bomen ook verkocht. Sterker nog, een groot gedeelte van het bij punt 4 genoemde rendement komt voort uit de verkoop van dit restproduct!

10. Bomen zijn een mooie aanvulling op je portefeuille 
De klassieke beurswijsheid is dat je niet al je eieren in één mandje moet stoppen. Wij beamen dit volkomen en pleiten er daarom voor dat jij je portefeuille spreidt en slechts een deel van je geld bij ons belegt. Investeren in bomen bij Corekees is een mooie aanvulling op aandelen, crowd loans, een eigen bedrijf, of je eigen persoonlijke ontwikkeling.

Conclusie
Wij van WC Eend… 😉 Benieuwd geworden naar de mogelijkheden of wil je meer leren over ons Pongamia project? Download dan hier de brochure of neem contact met ons op voor meer informatie.

Deel deze post