Veelgestelde vragen
Onze beleggingsproducten zijn simpel, maar niet eenvoudig. Daarom hebben we op deze pagina de meest gestelde vragen voor je opgesomd. Ontbreekt jouw vraag in dit rijtje? Neem dan gewoon even contact met ons op. Als we jouw vraag niet direct kunnen beantwoorden krijg je van ons een gratis Pongamia boom.. Winnen!
Algemeen
Corekees is een duurzaam investeringsplatform. Wij vinden dat investeren in duurzaamheid, en daarmee een gezond rendement maken, voor iedereen mogelijk moet zijn. Daarom financieren we samen met particuliere investeerders winstgevende duurzaamheidsprojecten. Dankzij het geld dat we beschikbaar stellen maken deze projecten nog meer impact. De opbrengsten van de projecten vloeien terug naar onze investeerders in de vorm van rendement zodat ook zij beloond worden voor hun inzet.
Het snelste is om met ons te chatten via ons chatprogramma rechts onderin deze website. Anders kun je ons een e-mail sturen via info@corekees.com, ons bellen op +31 20 244 03 11 of ons via Social Media bereiken. We vinden het leuk om vragen te beantwoorden, dus schroom niet.
Wij willen als bedrijf een zo groot mogelijke positieve impact maken. De beste manier om dit te meten is met behulp van de United Nations Sustainable Development Goals. Hierin zijn 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen gedefinieerd om welvaart te bevorderen en tegelijkertijd de planeet te beschermen tegen klimaatverandering. Corekees draagt bij aan 9 van de 17 doelstellingen:
1. (#2: Geen Honger) Door de groeiende wereldbevolking stijgt de vraag naar vlees en soja. Als gevolg hiervan wordt in Zuid-Amerika steeds meer land ontbost.
De Silvopasture landbouwmethode van Project Pongamia voorkomt verdere directe of indirecte verandering van het gebruik van het land (ILUC), zorgt voor herbebossing in plaats van ontbossing en verzekert de continuïteit van voedselproductie.
2. (#7: Betaalbare en Duurzame energie) De ruwe olie van de noten van onze Pongamiabomen is gekwalificeerd als Hydrotreated Vegetable Oil (HVO) of Hernieuwbare Diesel. Als de olie eenmaal geraffineerd is, is deze groene, hernieuwbare diesel schoner dan fossiele brandstoffen en zelf schoner dan conventionele biodiesel.
3. (#8: Eerlijk werk en economische groei) In het herbebossingsgebied van Project Pongamia in Paraguay, worden alle lokale werknemers boven het lokale minimumloon uitbetaald. Ook worden ze voorzien van hoogwaardige voorzieningen om te werken en te leven. Dit is een essentieel onderdeel van de bedrijfsfilosofie.
4. (#9: Industrie, Innovatie en Infrastructuur) In ons herbebossingsgebied aan de rivier Rio Paraguay, de grens tussen Brazilië en Paraguay, worden moderne landbouwmethodes toegepast. Daarnaast worden en faciliteiten ontwikkeld om de noten te persen en worden er havens gebouwd van waaruit de ruwe Pongamia olie naar raffinaderijen verscheept wordt. Onze olie wordt vervolgens gebruikt voor duurzaam vervoer met grote vermindering van CO2-uitstoot tot gevolg.
5. (#11: Duurzame steden en Gemeenschappen) Auto’s, vrachtwagens en schepen kunnen op 100% hernieuwbare brandstof aangedreven worden. Vliegtuigen zijn gecertificeerd om op 50/50 hernieuwbare diesel blend te vliegen. Het hele proces van raffinage tot aan gebruik van HVO brandstoffen en de permanente CO2-compensatie van de bomen heeft een positief klimaatimpact t.o.v. het gebruik van fossiele brandstoffen. Dit betekent dat er door onze Pongamia bomen meer CO2 wordt gecompenseerd dan de olie uitstoot in de hele levenscyclus.
6. (#12 Verantwoorde consumptie en productie) Door het herbebossen en het uitbreiden van veegrond worden er natuurlijk wegen herschapen. Als de bomen eenmaal geplant zijn, hebben ze geen bemesting of intensief onderhoud nodig (zoals bewatering). Tegelijkertijd eet het vee van het gras naast de bomen en van de proteïne die van de noten van de bomen komt. De schil van de noten kan ook worden gebruikt als natuurlijk mest, bijvoorbeeld om de bomen weer te bemesten. Deze methode heet: Silvopastural Agriculture wat betekent dat het land voor zowel bomen als voor vee wordt gebruikt.
7. (#13: Klimaatactie) Onze Pongamia bomen worden alleen geplant op marginale grond die meer dan 10 jaar geleden ontbost is. Daarom is er bij Project Pongamia sprake van effectieve herbebossing. Er vindt geen extra ontbossing plaats en het vee dat al op deze grond liep blijft er gebruik van maken. Daarom is er ook van Indirect Land Use Change geen sprake. Daarnaast geven de wortels van de Pongamia boom stikstof af aan de grond. Dit zorgt voor een natuurlijke bemesting waardoor de grond verrijkt. Omdat de bomen ook nog schaduw bieden aan het grazende vee wordt het land efficiënter gebruikt dan land zonder bomen.
8. (#15: Leven op het land) De inheemse inwoners van de Paraguayaanse Chaco zijn direct betrokken bij Project Pongamia. Het stekken en planten van de bomen creëert lokale werkgelegenheid en het beschikbaar stellen van hun grond zorgt ook bij lokale boeren voor aanvullend inkomen.
9. (#16: Partnerschap om doelstellingen te bereiken) Stichting Corekees gaat uitsluitend partnerschappen aan met duurzame organisatie en partijen met goede bedoelingen. Daarom hebben we voor Investancia gekozen als onze Premium Partner. Investancia is specialist op het gebied van duurzaamheid, herbebossing en olie in Latijns-Amerika. Verder werken we samen met mensen en organisaties die dezelfde doelen en ambities nastreven als wij. Voorbeelden hiervan zijn SHV Energy, Climate-KIC en GoodFuels.
De AFM reguleert de Nederlandse financiële markten en beschermt investeerders en organisaties. Voor sommige (financiële) producten is een licentie verplicht. Stichting Corekees biedt obligaties aan, welke als (financiële) effecten worden gezien door de Nederlandse wet. Er is een uitzondering van toepassing op het verbod van aanbieden hierop (artikel 3:5 Wet op Financieel Toezicht). Een belegging in effecten is vrijgesteld https://www.afm.nl/nl-nl/consumenten/themas/advies/voorbereiden/vrijstelling) van de prospectusplicht als de totale tegenwaarde van de effecten die worden aangeboden minder is dan €5 miljoen, berekend over een periode van 12 maanden. Wel moeten deze aanbiedingen bij de AFM gemeld worden door middel van een informatiedocument. Dit hebben we gedaan en alles hierover kun je hier lezen.
Wanneer jij investeert bij Corekees is jouw investering direct aan jou gekoppeld. Zodra jij komt te overlijden treedt het erfrecht in werking. Jouw Corekees investering maakt dan deel uit van jouw erfenis. Wij kunnen en mogen daar op eigen houtje niets mee doen.
In de praktijk zal er door jouw nabestaanden of vanuit jouw testament een executeur testamentair worden aangewezen. Deze persoon is verantwoordelijk over de afwikkeling van je testament. Voor diegene - en jouw nabestaanden - is het handig als je ergens een aantekening hebt over jouw investering bij Corekees. Wanneer jouw executeur testamentair zich bij ons meldt zullen wij samen met hem of haar zorgen voor de afhandeling van jouw Corekees investering.
De Pongamiaboom
De Pongamia Pinnata boom komt oorspronkelijk uit India en Australië. Hier wordt de olie van de bomen al duizend jaar gebruikt als lampolie. Iets korter geleden zijn onderzoekers gestart met het selecteren van specifieke genetica om Pongamiabomen commercieel te verbouwen. Uit de noten van de bomen komt een niet-eetbare olie en uit het pulp een bijproduct dat wordt gebruikt als proteïne voedsel voor mensen of vee. Corekees’ bomen gebruiken geselecteerde genetica (‘elite-bomen’) die op grote schaal in Australië, de Verenigde Staten en bij ons in Paraguay worden gebruikt. De bomen zijn droogtebestendig, hebben geen bemesting nodig, schieten snel wortel, zijn stabiel en hebben relatief kort na het planten voor vele jaren een hoge oogstopbrengst. Elite-bomen zijn het resultaat van zorgvuldige, jarenlange selectie zonder enige genetische modificatie; onderzoekers hebben slechts de sterkste bomen met de beste eigenschappen bij elkaar gebracht. Net zoals de natuur dat doet.
De Pongamiaboom zuigt CO2 uit de lucht, stoot stikstof uit als natuurlijke meststof voor de grond en produceert noten. Deze noten hebben een maanvormige schil. De kern van de noot bevat ongeveer 40% olie, het pulp wat overblijft na het persen van de olie wordt gebruikt als proteïne voedsel voor mensen, proteïne voer voor het vee of als bio-meststof. De schillen van de noten worden gebruikt als biomassa. Dit allen tezamen betekent dat de Pongamiaboom een boomgewas is met één van de hoogste oogstopbrengsten in de moderne landbouw.
De ruwe olie uit de Pongamianoten is een plantaardige olie zoals iedere andere (olijf, pinda, soja, etc.). Waar het ene type geschikt is om te eten, zijn andere types geschikt voor andere toepassingen. De olie die uit de noten van de Pongamiaboom komt is zeer geschikt voor de productie van groene, hernieuwbare brandstof. Het raffinageproces wat gebruikt wordt om de ruwe Pongamia-olie om te zetten tot brandstof heet Hydrotreated Vegetable Oil (HVO). Om het lekker technisch te maken: HVO maakt gebruik van hoge temperaturen en hoge druk om de grotere moleculen uit de plantaardige oliën af te breken in kortere koolwaterstofketens die in dieselmotoren worden gebruikt. Hernieuwbare diesel is een ‘drop-in’ brandstof die de bestaande dieselmotoren koolstofvrij kan maken zonder de bestaande infrastructuur te wijzigen.
Ieder kwartaal worden de bomen geplant, indien agrarisch mogelijk. De mensen van Stichting Corekees gaan regelmatig op bezoek bij de herbebossingspartner en delen vaak beelden hiervan (zowel foto’s als dronebeelden). Als je ooit in de buurt bent kunnen we een bezoek met de herbebossing partner voor je regelen. En ja, dan kun je met je eigen bomen op de foto!
Wij bij Corekees hebben het recht om de bomen altijd te bezoeken. We willen dit recht uiteraard graag met jou delen als bomen/obligatiehouder, indien dit praktisch mogelijk is. In de nabije toekomst willen we reizen gaan organiseren naar Paraguay. Heb jij hier wel oren naar? Laat het ons weten!
Nee, dat hoeft niet. De bomen/obligaties zijn verhandelbaar. We kunnen hiervoor helaas geen garanties geven, er moet namelijk een koper gevonden worden voor jouw boom/obligatie. Alle verhandelde bomen/obligaties moeten door ons zijn goedgekeurd zodat wij altijd weten wie we moeten informeren en met wie we contact moeten opnemen voor het leveren van de obligaties en voor de betalingen. Meer informatie? Lees onze algemene voorwaarden.
De bomen compenseren het hele jaar door CO₂ en niet zo’n klein beetje ook. Gemiddeld compenseert één Pongamiaboom 44 kg CO₂ per jaar, dat is 76% meer dan de gemiddelde boom. Op de projectpagina kun je met behulp van de rekentool zien hoeveel bomen je nodig hebt om de CO₂-uitstoot te compenseren van je vleesconsumptie, je autokilometers of je vlieguren.
Het land
Nee, het land is ook geschikt voor het grazen van vee. Het leuke aan het planten van de bomen is dat het vee kan blijven grazen tussen de bomen omdat ze de noten niet lekker vinden ruiken en ze daarom niet opeten. Het land is niet vruchtbaar genoeg voor voedselproductie (marginale grond). Ook is het land dat gebruikt wordt is tientallen jaren geleden ontbost en lag ofwel braak of werd gebruikt voor het vee.
Investeren Project Pongamia
We verwachten een gemiddeld rendement tussen 7,8% - 8,5% per jaar over een periode van 20 jaar. Dit percentage is gebaseerd op de hoeveelheid noten die van de boom af komen en een vaste prijs per kilogram noten welke we hebben vastgelegd in een afnamecontract. Op onze projectpagina staat alle informatie die je hierover nodig hebt. Let op: de bomen hebben 3 tot 4 jaar nodig voordat de eerste oogst kan plaatsvinden.
We hebben gekozen voor een afnamecontract met een vaste prijs per kilogram noten. Dit zodat we onze investeerders een bepaalde zekerheid in het rendement kunnen bieden. In ons afname contract staat wanneer "marktprijzen aanzienlijk stijgen of dalen ten gevolge van maar niet beperkt tot onvoorziene omstandigheden...” wij opnieuw over de prijs kunnen onderhandelen of het contract kunnen beëindigen. Hiermee behouden we dus de mogelijkheid om in te spelen op eventuele inflatie. Onze verwachting is echter dat die heronderhandeling niet zozeer uit inflatiestijging zal komen, maar bijvoorbeeld wel uit de prijsstijging van de groene olie (HVO) die onze bomen produceren.
Jouw obligaties worden aangeschaft volgens het Nederlandse recht. Omdat het obligaties zijn met aflossing en rente, zijn ze onderdeel van je vermogen (box 3). In Nederland wordt er alleen belasting geheven over vermogen boven een grens €50.000 ($59.400). Als jouw vermogen lager is, hoef je geen vermogensbelasting te betalen en is een belastingaangifte hiervan zelfs niet nodig. Is jouw vermogen meer dan €50.000? Dan is een cumulatieve belasting van toepassing. Via deze link kun je er alles over lezen en kun je zien welke percentages voor jou van toepassing zijn. Heb je nog steeds vragen hierover? Neem contact met ons op.
Je geeft zelf je geïnvesteerde gelden op bij de Belastingdienst. Dit doe je middels je aangifte Inkomstenbelasting. Het bedrag dat je hebt uitstaan als investering vul je in bij Box3 bij ‘uitgeleend geld en andere vorderingen’. Het bedrag dat je moet invullen vind je op je jaaroverzicht in het investeringsdashboard. Dit overzicht kun je downloaden op de overzichtspagina in van het dashboard; direct onder de vermelding van het aantal uitstaande obligaties. Dit jaaroverzicht sturen we aan het begin van elk nieuwe jaar ook per mail naar je toe.
Ieder kwartaal geven wij een order door aan onze herbebossingspartner met hoeveel bomen we bij hen willen planten. Elke boom waarin je investeert is onderdeel van een batch. Batches zijn een paar duizend bomen groot. Alle bomen in de batch worden op hetzelfde moment geoogst en geperst. We kunnen uiteraard niet bijhouden of jouw boom meer of minder noten heeft geproduceerd dan de boom van jouw buurman. Daarom betalen we iedere obligatiehouder proportioneel uit naar het aantal bomen dat je houdt binnen een batch. Dit heeft als voordeel dat de productie en de uitbetaling gemiddeld worden genomen over die paar duizend bomen.
De twee oprichters, Nick en Tamar, hebben zeker ook in bomen geïnvesteerd! Ze hebben beiden zowel een behoorlijke aantal ‘eenmalige’ bomen als ‘boom-spaar-abonnement’. De exacte hoeveelheid houden ze liever voor zichzelf. Overigens hebben ze ook al hun ‘overige’ spaargeld in hun bedrijf gestoken. Naast Nick en Tamar hebben ook anderen binnen het Corekees team een aanzienlijke hoeveelheid obligaties.
Bomen zijn een product van de natuur, daarom is er altijd een risico op teleurstellende oogstopbrengsten of andere risico’s. Als dat gebeurt, heeft het effect op de aflossing en/of rente van dat jaar. De gemiste aflossing zal evenredig over de overige jaren van de obligatie worden uitbetaald. Als jij niet wordt uitbetaald, worden wij als Corekees ook niet uitbetaald (behalve de initiële vergoeding). We zitten in hetzelfde schuitje.
Risico's Project Pongamia
Het eerste jaar is cruciaal in de ontwikkeling van een gezonde boom. De bomen worden in dat jaar geplant in een kas en verpot naar een grotere pot. Na 3 tot 6 maanden worden de bomen onder een schaduwdoek tot rust gebracht en na 6 tot 9 maanden in de grond geplant – afhankelijk van seizoen en het weer. Dit is de cruciale periode voor de boom maar de verantwoordelijkheid van onze herbebossingspartner. Als een boom deze periode niet overleeft, planten zij een nieuwe boom. Na het eerste jaar staan de bomen in de grond en is zorg zoals water of bemesting niet meer nodig. De bomen zijn vanaf dan ook niet meer gegarandeerd. Jouw boom is onderdeel van een batch van een paar duizend bomen, waarvan de opbrengsten hoofdelijk worden omgeslagen. Mochten er toch een aantal bomen sneuvelen, dan zal dat nauwelijks merkbaar zijn in de oogstopbrengsten.
Hoewel met de grootste zorg samengesteld, zijn onze voorspelde rentes en aflossingen (deels) gebaseerd op aannames. Marktvraag en economische ontwikkelingen kunnen van invloed zijn op de opbrengsten. Lees onze uitgebreide risicoanalyse in onze brochure.
We werken met een agrarisch product. Dit betekent dat een precieze voorspelling niet mogelijk is; de natuur laat zich niet voorspellen. Hoewel de Pongamiaboom uitvoerig wetenschappelijk onderzocht en ontwikkeld is, is het concept van de Pongamiaboom en de olie (Hydrotreated Vegetable Oil) relatief jong. Onvoorziene omstandigheden zoals vorst of lange periodes van droogte kunnen de productie van de bomen negatief beïnvloeden. Lees alle risico’s in ons informatie document.
Onze herbebossingspartner Investancia heeft haar dochterbedrijf ingeschreven in de Paraguayaanse Kamer van Koophandel en voldoet aan alle benodigde vergunningen en wettelijke vereisten. Zij verkopen het proteïne voer aan lokale boeren en de ruwe olie aan grote (internationale) oliemaatschappijen. Zelfs in het geval van politieke onrust, is het niet waarschijnlijk dat dit onze bedrijfsvoering beïnvloedt omdat wij ons houden aan alle regels en wetten van de lokale en nationale overheden. Raadpleeg onze brochure voor meer informatie.
Ironisch genoeg is datgene wat we proberen te bestrijden tegelijkertijd ons grootste risico. Klimaatverandering zorgt voor grillige en onvoorspelbare weersomstandigheden. Extreme hitte of extreme kou kan in sommige gevallen leiden tot omstandigheden waar we in onze modellen nog geen rekening mee kunnen houden.
Abonnement Project Pongamia
U kunt zeker sparen voor uw kleinkind. Dit kunt u doen door zelfstandig maandelijks bomen te sparen en de opbrengsten te delen, of door direct bij te dragen aan de bomen van uw kleinkind. De ‘transfer-fee’ die normaal van toepassing is om bomen/obligaties op een andere naam te zetten, is niet van toepassing als de bomen overgeschreven worden van (groot)ouders naar (klein)kinderen. Weet u niet wat het beste is voor uw situatie? Neem contact met ons op om dit te bespreken.
Als je je abonnement stopzet, stoppen de maandelijkse afschrijvingen van je bankrekening. Uiteraard blijven alle bomen die je op het moment van stoppen hebt gespaard van jou en zal je nog 20 jaar na de laatste boom profiteren van het rendement.
Rekenvoorbeeld: je spaart 10 jaar lang iedere maand 1 boom. Dan heb je in totaal (10 x 12 bomen =) 120 bomen gespaard. Na 10 jaar sparen zet je het abonnement stop. De bomen die je in jaar 1 hebt gespaard zijn nog (20 – 10 =) 10 jaar van jou. De bomen die je in jaar 10 hebt gespaard zijn nog (20 – 0 =) 20 jaar van jou.
Als investeerder kun je ten allen tijde inzicht krijgen in je investering door jouw persoonlijke investeringsdashoard raad te plegen.
Ook sturen wij je regelmatig e-mails over de ontwikkelingen van je bomen. Voor het laatste nieuws kun je ons ook op social media volgen.
Olifantsgras
Als onderdeel van onze overeenkomst met WeCol behouden we ons het recht voor om de productie- en verwerkingslocatie van het Olifantsgras altijd te mogen bezoeken. Uiteraard delen we dit recht graag met jou als obligatiehouder. Ben jij van plan om naar Kenia te reizen en zou je graag een rondleiding krijgen bij WeCol? Laat het ons weten en dan organiseren we dat!
Nee, dat hoeft niet. De obligaties zijn verhandelbaar. We kunnen hiervoor helaas geen garanties geven, er moet namelijk een koper gevonden worden voor jouw obligatie. Alle verhandelde obligaties moeten door ons zijn goedgekeurd zodat wij altijd weten wie we moeten informeren en met wie we contact moeten opnemen voor het leveren van de obligaties en voor de betalingen. Meer informatie? Lees onze algemene voorwaarden.
De looptijd van de Project Olifantsgras obligaties is 5 jaar. Dat betekent dat jouw inleg na 5 volledig is afgelost en dat het behaalde rendement is uitgekeerd. Doordat Olifantsgras snel groeit en daarmee ook snel economische waarde oplevert kunnen we je investering ook snel aflossen. Uiteraard kun je na het aflopen van de obligaties gewoon opnieuw investeren.
De locatie van project Olifantsgras
Wij planten het gras in de buurt van Isinya, ongeveer 60 kilometer ten Zuiden van de hoofdstad Nairobi. Ter hoogte van deze coördinaten om precies te zijn! -1.721005, 36.806352. Dankzij onze Partnership met grondontwikkelaar Nulands hebben we daarnaast toegang tot honderden hectares marginale grond in Kisaju, en de aangrenzende regio’s Isinya en Narok.
Olifantsgras is vrij eenvoudig te vermeerderen. Hierdoor kunnen we desgewenst heel makkelijk opschalen. Bovendien hebben zowel Wecol als wij nauwe contacten met eigenaar van de grond, het bedrijf Nulands. Nulands heeft vele honderden hectares soortgelijke grond beschikbaar. Hierdoor kunnen we relatief eenvoudig opschalen. Wil je een grotere (>10.000 m2+) order gras bij ons plaatsen? Neem dan rechtstreeks contact met ons op.
Investeren in Project Olifantsgras
We hebben gekozen voor een zogenaamd ‘profit share model’. Dit houdt in dat we niet vast zitten aan verkoopcontracten en vaste prijzen, maar dat jij als investeerder, Corekees zelf én WeCol meedelen in de opbrengsten van het project. Aangezien WeCol hetzelfde belang heeft als wij zullen zij ernaar streven om optimale prijzen te hanteren. Wanneer de inflatie stijgt dan stijgt ook de prijs van brandstof en daarmee ook de prijs van biomassa brandstof briketten. Het voordeel hiervan wordt naar rato verdeeld onder bovenstaande drie partijen. Samenvattend: hogere inflatie = hogere prijzen = hoger rendement.
Voor Project Olifant hebben we gekozen voor een winstdeling. Dit houdt in dat wij de opbrengsten van de verkoop van de briketten delen onder alle stakeholders. Hierdoor creëren we een partnership die ervoor zorgt dat alle deelnemers hetzelfde belang hebben en allemaal naar rato uitbetaald worden. Corekees investeerders worden als eerste uitbetaald en hebben recht op 40% van de operationele winst. Pas nadat zij betaald zijn komen Corekees en WeCol aan de beurt voor respectievelijk 12% en 48% van de winst.
Onze betalingen aan jou bestaan uit twee delen: aflossingen van je obligatie én rente op het door jou geleende bedrag. In de informatiebrochure vind je een tabel met een aflossingsschema.
Risico's Project OLIFANTENGRAS
BAMBOe
Bamboe is bekend als sierplant in de tuin of als steun voor de planten in de moestuin. Maar bamboe heeft daarnaast mogelijkheden als bron voor onder meer voeding uit bamboescheuten, vezelplaten, composietmaterialen en ander bouw- en productiemateriaal. Het is een ontzettend veelzijdige plant dat eigenschappen heeft van hout maar heet snel groeit, daarmee enorm veel CO2 opslaat en veel geschikt is als biobased grondstof in een regeneratieve economie.
Project Bamboe is een bosbouwproject in Portugal dat Europese bamboe produceert voor CO2 compensatie en als duurzame grondstof voor industriële fabrikanten.
Dat zijn er ontzettend veel dat we eigenlijk niet weten waar we moeten beginnen.. Bamboe is wereldkampioen CO2 compensatie, kent ruim 10.000 verschillende toepassingsmogelijkheden, het verbetert de kwaliteit van de grond, voorkomt bodemerosie en heeft nog tal van duurzame voordelen. Voor een volledig overzicht van de voordelen van dit project verwijzen we je graag door naar projectdetailpagina en de informatiebrochure.
Er zijn 1.500 verschillende boomsoorten waarvan er 50 geschikt zijn als constructief bouwmateriaal. Bamboe is een grassoort (de Gramineae) met een omlooptijd tot volledige uitgroei van slechts zeven jaar. Ter vergelijking: bij de meeste houtsoorten is dat 30 jaar of langer! Bamboe heeft hardhout eigenschappen, maar groeit dus veel sneller dan hardhout. Daarbij produceert bamboe zo’n 40% meer zuurstof dan bomen. Uit bamboebossen worden alleen de volwassen bamboestammen geoogst. De overige stammen krijgen de tijd om door te groeien totdat ze ook volwassen zijn. Bij het oogsten wordt er rekening gehouden met de nieuwe aangroei. Bamboe hoeft dus niet opnieuw geplant te worden. Eigenlijk is de kap van bamboe vergelijkbaar met grasmaaien. Het worstelsysteem is het belangrijkst en door de kap (het “maaien”) krijgen de jonge bamboescheuten juist het benodigde zonlicht om te groeien. Verder sterft bamboe zelf na 9 tot 13 jaar af. Door de bamboe te kappen, voorkomen we dat de bamboe afsterft en de CO2 weer vrijkomt. Door te kappen slaan we dus eigenlijk voor langere tijd de CO2 op en kunnen we dus extra CO2 compenseren.
Onze partner Bamboologic is toeleverancier voor tal van producenten. Op dit moment oogst Bamboologic drie verschillende producten van zijn bamboe: scheuten als voedingsmiddelen, vezels voor plaatmateriaal en composieten en palen voor als bouw- of decoratiemateriaal of om skipistes mee te markeren in Franse skigebieden.
Project Bamboe vindt plaats in Santa Marta, Alcoutim in Portugal. Dit plaatsje ligt in het Noordoosten van de Algarve, aan de rivier die de grens vormt tussen Spanje en Portugal. Het is een dunbevolkte regio, die economisch voornamelijk afhankelijk is van landbouw. Op jaarbasis valt er gemiddeld 492.6 mm regen.
We gaan regelmatig op bezoek bij de projectpartner. Hiervan delen we indien mogelijk ook beelden (zowel foto’s als dronebeelden) in mails en op social media. Als je ooit in de buurt bent kunnen we bovendien een rondleiding voor je regelen. En ja, dan kun je met je eigen bamboe bomen op de foto!
Wij bij Corekees hebben het recht om het bamboebos altijd te bezoeken. We willen dit recht uiteraard graag met jou delen als obligatiehouder. Ben je in Portugal en zou graag eens bij jouw bamboe op bezoek willen? Laat het ons weten en dan zullen we ons best doen een rondleiding voor je te organiseren!
Voor de productie, het planten en het onderhoud, oogsten en verkopen van de Bamboe werken we samen met Bamboologic. Bamboologic is een van de grooste Europese bamboeproducenten met velden in Portugal, Spanje en Frankrijk en kwekerijen in Spanje en België. Hun team opereert in heel Europa en ze hebben een hoofdkantoor in Nijmegen. Meer informatie over Bamboologic vind je in onze brochure of op hun website www.bamboologic.eu
Door het gebruik van bamboe wordt het broeikaseffect en de klimaatverandering sterk gereduceerd. Dit komt door de hoge groeisnelheid en fotosynthese. Met fotosynthese haalt bamboe CO2 uit de lucht en laat zuurstof vrij. Bamboe produceert dan ook zo’n 40% meer zuurstof dan hout en neemt tot 35% meer CO2 op dan hout. Dat maakt bamboe beter voor CO2-compensatie dan hout. Ook op het gebied van biodiversiteit zorgt Project Bamboe voor verbetering. In de bamboebossen groeien onder andere klaver, paddestoelen, wilde prij, wilde thijm en orchideeën.
In onze eerste pilot campagne kunnen we maximaal 1100 bamboe planten verkopen. Hiermee beplanten we 2 hectare braakliggende grond met bamboe. In de toekomst wordt het wellicht mogelijk om grotere aantallen bamboe te planten. Heb je interesse om meer dan 100 bamboe planten af te nemen? Neem dan contact met ons op.
Nee, dat hoeft niet. De obligaties zijn verhandelbaar. We kunnen hiervoor helaas geen garanties geven, er moet namelijk een koper gevonden worden voor jouw obligatie. Alle verhandelde obligaties moeten door ons zijn goedgekeurd zodat wij altijd weten wie we moeten informeren en met wie we contact moeten opnemen voor het leveren van de obligaties en voor de betalingen. Meer informatie? Lees onze algemene voorwaarden.
De looptijd van de Project Bamboe obligaties is 15 jaar. Deze termijn is nodig om voor alle partijen voldoende beloningen te creeren voor hun risico en inzet. Na 15 jaar is de obligatie afgelost en het je jouw rendement ontvangen. Na afloop van de looptijd gaan de bomen terug naar de projectpartner. Ze worden elke jaar opnieuw gedeeltelijk geoogst en zullen CO₂ blijven compenseren, ook nadat de 15 jaar looptijd voorbij is.
Bamboe kan ouder worden dan wij. De planten leven doorgaans langer dan 80 jaar en er bestaan bomen van meer dan 100 jaar oud!
Ja, waarom zouden we het anders doen? Naast de herbebossings-voordelen, heeft Climate Cleanup een berekening gemaakt voor de CO2 compensatie van dit project. Meer informatie hierover vind je in de informatiebrochure van dit project. Benieuwd naar exacte cijfers?Gebruik de rekentool om te kijken hoeveel vlieguren je compenseert met het totaal aantal bamboe dat je wilt aanschaffen.
De bomen compenseren het hele jaar door CO₂ en niet zo’n klein beetje ook! Gemiddeld compenseer je met één obligatie in dit project zo’n 46 kg CO₂ per jaar, dat is veel meer dan de gemiddelde boom. Dit komt doordat bamboe ruim 15 keer sneller groeit dan hout. Door duurzame toepassingen van bamboe producten zorgen we er bovendien voor dat de opgeslagen CO2 langdurig wordt vastgelegd.
Investeren in Project BAMBOO
Een obligatie kost €167,- en vertegenwoordigd 1 bamboeplant. Hiervan wordt €77,3 gebruikt voor de aanschaf van de bamboe, het planten, het onderhoud, de irrigatie en het oogsten voor de eerste 7 jaar. €51,1 gaat naar de officiële certificering van de CO2 compensatie en het verkrijgen van de bijbehorende Carbon Removal Credits. Verder rekenen we €27,- voor overhead kosten (personeel, juridisch en marketing) en €1,9 voor administratie- en transactiekosten. Per abolivatie blijft er €9,7 over als managementvergoeding voor Corekees.
We verwachten een gemiddeld rendement van 6,8% per jaar over een periode van 15 jaar. Dit percentage is gebaseerd op de oogstvolumes van de bamboe en de gebruikelijke prijzen van bepaalde bamboe producten. Voor de oogst van de bamboe hebben we een contract afgesloten met onze partner Bamboologic. Op onze projectpagina staat alle informatie die je hierover nodig hebt. Let op: de bamboe heeft 3 tot 4 jaar nodig voordat de eerste oogst kan plaatsvinden.
Drie a vier jaar na planten kan de eerste oogst plaatsvinden. Aangezien jouw rendement voortkomt uit de oogstopbrengsten krijg jij naar verwachting dus na drie a vier jaar jouw eerste rendement.
Dat speelt voor Project Bamboe geen rol. Aangezien dit een Europees project is werken we hier gewoon met Euro’s.
Jouw obligaties worden aangeschaft volgens het Nederlandse recht. Omdat het obligaties zijn met aflossing en rente, zijn ze onderdeel van je vermogen (box 3). In Nederland wordt er alleen belasting geheven over vermogen boven een grens €50.000 ($59.400). Als jouw vermogen lager is, hoef je geen vermogensbelasting te betalen en is een belastingaangifte hiervan zelfs niet nodig. Is jouw vermogen meer dan €50.000? Dan is een cumulatieve belasting van toepassing. Via deze link kun je er alles over lezen en kun je zien welke percentages voor jou van toepassing zijn. Heb je nog steeds vragen hierover? Neem contact met ons op.
Je geeft zelf je geïnvesteerde gelden op bij de Belastingdienst. Dit doe je middels je aangifte Inkomstenbelasting. Het bedrag dat je hebt uitstaan als investering vul je in bij Box 3 bij ‘uitgeleend geld en andere vorderingen’. Het bedrag dat je moet invullen vind je op je jaaroverzicht in het investeringsdashboard. Dit overzicht kun je downloaden op de overzichtspagina in van het dashboard; direct onder de vermelding van het aantal uitstaande obligaties. Dit jaaroverzicht sturen we aan het begin van elk nieuwe jaar ook per mail naar je toe.
Per hectare verkochte bamboe geven wij aan onze projectpartner een plantorder door. Elke obligatie die jij aanschaft staat gelijk aan één bamboeplant. Deze plant wordt in een batch van ca. 550 planten geplant. Alle bamboe in een batch worden op hetzelfde moment geoogst en verkocht. We kunnen uiteraard niet bijhouden of jouw bamboeplant kleiner of groter is dan die van jouw buurman. Daarom betalen we iedere obligatiehouder proportioneel uit naar het aantal obligaties dat je houdt binnen een batch. Dit heeft als voordeel dat de productie en de uitbetaling gemiddeld worden genomen over één of meerdere hectares.
De obligaties zijn verhandelbaar. Dit betekent dat je jouw bomen altijd kunt verkopen als jijzelf of wij een koper kunnen vinden voor jouw bamboe. Wij zullen je ook helpen met het opstellen van een juiste prijs, afhankelijk van de leeftijd van jouw bamboe op het moment van verkopen. Het verhandelen van de bamboe zal altijd via ons moeten worden gedaan zodat wij weten wie we moeten informeren en uitbetalen.
Bamboe is een product van de natuur, daarom is er altijd een risico op teleurstellende oogstopbrengsten of andere risico’s. Als dat gebeurt, heeft het effect op de aflossing en/of rente van dat jaar. De gemiste aflossing zal evenredig over de overige jaren van de obligatie worden uitbetaald. Als jij niet wordt uitbetaald, worden wij als Corekees ook niet uitbetaald (behalve de initiële vergoeding). We zitten in hetzelfde schuitje.
Onze betalingen aan jou bestaan uit twee delen: aflossingen van je obligatie én rente op het door jou geleende bedrag. In de informatiebrochure vind je een tabel met een aflossingsschema.
Ja, dit doen we jaarlijks op een vast moment. Rendementsuitkeringen worden altijd aangekondigd door een e-mail naar de betreffende obligatiehouders. In die mail vertellen we over de totstandkoming van het rendement en benoemen we eventuele bijzonderheden van dat oogstjaar.
Al onze projecten vallen onder de vrijstellingsregeling van de AFM. Ze zijn uiteraard wel aangemeld bij de AFM en wij zorgen er te allen tijde voor dat we compliant zijn aan geldende wet- en regelgeving. Meer weten over de rol van de AFM bij onze projecten? Check dan deze pagina.
Ja, leden van het Corekees team investeren ook op persoonlijke titel in dit project. Dit doen we omdat we gedegen onderzoek gedaan hebben en écht geloven in dit project. In totaal zijn er door Corekees teamleden enkele duizenden euro’s geïnvesteerd in dit project. Exacte aantallen praten we liever niet over. Dit omdat we het recht op privacy van onze medewerkers belangrijker vinden dan het delen van deze cijfers.
Risico's Project BAMBOO
Hoewel met de grootste zorg samengesteld, zijn onze voorspelde rentes en aflossingen (deels) gebaseerd op aannames. Marktvraag en economische ontwikkelingen kunnen van invloed zijn op de opbrengsten. Lees onze uitgebreide risicoanalyse in onze brochure.
Het eerste jaar is cruciaal in de ontwikkeling van de bamboe. Gedurende die periode wordt de bamboe regelmatig geïrrigeerd en krijgt het extra voedingsstoffen door bemesting. Dit is een cruciale periode voor de bamboe, maar de verantwoordelijkheid van onze projectpartner. Als jouw bamboe deze periode niet overleeft, zullen zij nieuwe aanplanten. Jouw bamboe is onderdeel van een batch van minimaal 550 planten, waarvan de opbrengsten hoofdelijk worden omgeslagen. Mochten er een paar bamboeplanten doodgaan, dan zal dat nauwelijks merkbaar zijn in de oogstopbrengsten.
We werken met een agrarisch product. Dit betekent dat een precieze voorspelling niet mogelijk is; de natuur laat zich niet voorspellen. Hoewel bamboe al eeuwen als grondstof gebruikt wordt, en er ook binnen Europa al ruim 90 jaar bamboe geteeld wordt, blijven er altijd agararische risico’s. Onvoorziene omstandigheden zoals vorst of lange periodes van droogte kunnen de productie van de bamboe negatief beïnvloeden. Lees alle risico’s in ons informatie document.
Ironisch genoeg is datgene wat we proberen te bestrijden tegelijkertijd ons grootste risico. Klimaatverandering zorgt voor grillige en onvoorspelbare weersomstandigheden. Extreme hitte of extreme kou kan in sommige gevallen leiden tot omstandigheden waar we in onze modellen nog geen rekening mee kunnen houden.
Bosbranden zijn een reëel risico. Vooral in Zuid Europa. Het voordeel van bamboe is dat het veel minder brandbaar is dan hout. Dit komt doordat er relatief veel water in te stokken zit.
Nee. Portugal is onderdeel van de Europese Unie, onderdeel van de Schengen vrijhandelszone en politiek ontzettend stabiel. Politieke risico’s kunnen wij ons hier niet voorstellen.
Als het noodlot toeslaat en wij gedwongen zijn ons bedrijf te stoppen, zullen wij het obligatieregister en uitbetalingsregistratie overdragen aan een professioneel en onafhankelijk administratiekantoor. Zij zullen de rest van de looptijd de aflossingen en rentes per obligatie berekenen en uitkeren in ruil voor een kleine vergoeding. Op dit punt is het uiteraard niet meer mogelijk nieuwe bomen/obligaties aan te schaffen.
Als onderdeel van onze samenwerking met Bamboologic hebben we een uitvoerig boekenonderzoek gedaan. Uit deze zogenaamde ‘due diligence’ kwam naar voren dat Bamboologic een financieel gezond bedrijf is dat opereert in een groeiende markt en een product levert waar grote vraag naar is. Voordat er een faillissement plaatsvindt zullen wij samen met andere financierders van Bamboologic, eventueel een financieringsronde kunnen doen. Aangezien we voor een langdurige - wederzijds voordelige - samenwerking gaan achter we de kans op contractbreuk erg gering. Als dat toch gebeurt, worden we bijgestaan door onze advocaten en zullen we, zowel in Nederland als in Portugal, gerechtelijke stappen ondernemen.